Deal Mike Teunissen en Visma | Lease a Bike geklapt, Astana nieuwe ploeg
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
dinsdag 15 oktober 2024 om 16:55

Deal Mike Teunissen en Visma | Lease a Bike geklapt, Astana nieuwe ploeg

Mike Teunissen gaat niet naar Visma | Lease a Bike. Hij vond in de Tour de France een akkoord met het Nederlandse WorldTeam, waar hij voor drie jaar tekende (2025 tot en met 2027). De laatste weken probeert het teammanagement echter onder de deal uit te komen. Meerdere bronnen laten WielerFlits weten dat hij nu naar Astana Qazaqstan trekt.

Het was de bedoeling dat de 32-jarige Limburger de komende seizoenen binnen de ploeg de vaste lead-out zou zijn van Olav Kooij. Ook de voorjaarskern kon zo rekenen op versterking, nadat Jan Tratnik en de broers Mick en Tim van Dijke besloten te vertrekken naar Red Bull-BORA-hansgrohe. Om onduidelijke redenen trekt de ploeg zich terug en verscheuren ze het getekende contract met Teunissen, nadat eerder de onderhandelingen al waren afgerond en beide partijen in juli al een akkoord vonden.

De Nederlandse ploeg laat Teunissen daarmee in zijn hemd staan. De Limburger kon afgelopen zomer na een zeer succesvolle Tour de France kiezen uit in totaal vijf lucratieve aanbiedingen van WorldTeams. Daar kan hij door deze opmerkelijke beslissing naar fluiten. De opstelling van Visma | Lease a Bike is Teunissen compleet in het verkeerde keelgat geschoten en dus hij kiest eieren voor zijn geld. Hij komt volgend jaar uit voor Astana Qazaqstan.

Het is extra pijnlijk omdat Teunissen – die al zes seizoenen voor de ploeg uitkwam – juist koos voor het vertrouwde nest om daar zijn carrière over een aantal jaar af te sluiten. Met het afscheid van Robert Gesink, afgelopen jaar Jos van Emden en het vertrek van Koen Bouwman naar Jayco-AlUla, zou Teunissen na Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Wout van Aert en Sepp Kuss de renner zijn met het langste verleden binnen de ploeg. Gezien zijn positie in het team, had hij zelfs een van de cultuurdragers binnen de ploeg kunnen zijn. Daar is door het management een streep door gezet.

Punten scoren bij Astana
De Limburger kwam zo laat in september opnieuw op de markt, op een punt waar veel ploegen al vol zitten of slechts nog een klein deel van het budget beschikbaar hebben. Bij Visma | Lease a Bike kreeg hij een jaarsalaris voorgeschoteld dat richting een half miljoen euro ging. Uiteindelijk meldden zich toch nog drie teams bij Teunissen: Astana Qazaqstan, INEOS Grenadiers en opnieuw zijn huidige ploeg Intermarché-Wanty. Bij die laatste ploeg was al duidelijk dat ze met een creatieve constructie het aanbod financieel moesten weerleggen. Dat is niet gelukt.

Teunissen zag zijn sprinter Girmay drie keer winnen in de Tour en de groene trui meenemen – foto: Cor Vos

Bij de Britse miljoenenformatie was Teunissen in beeld om Luke Rowe op te volgen, die aan het einde van dit seizoen stopt met koersen en als ploegleider aan de slag gaat bij Decathlon AG2R La Mondiale. De kwaliteiten van de Limburger liggen momenteel echter vooral als lead-out, maar dat had niet gepast bij de Britten. Zij hebben voor komend seizoen nog geen topsprinter aan boord. Dat geldt ook voor Astana Qazaqstan, al is Aleksandr Vinokourov daar nog altijd druk mee bezig. Zo ondernam hij onder andere een poging om Caleb Ewan over te nemen van Jayco AlUla.

Die deal lijkt vooralsnog niet door te gaan, ondanks dat de Australische formatie volgens de Britse journalist Daniel Benson de sprinter wel een vrijbrief heeft gegeven om te mogen vertrekken. Teunissen heeft wel voor de Kazachse formatie gekozen, die volgend jaar een Chinese hoofdsponsor krijgt. In de voorjaarsklassiekers moet hij een sterk koppel gaan vormen met Italiaans kampioen Alberto Bettiol. Teunissen komt volgend jaar bij de ploeg van Vino liefst vier landgenoten tegen: neoprof Darren van Bekkum, Cees Bol, Wout Poels en Ide Schelling.

flag-kz Astana Qazaqstan 2025 (voorlopig)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.