Definitief: groot Chinees bedrijf investeert in ambitieus Astana Qazaqstan
foto: Cor Vos
maandag 15 juli 2024 om 11:26

Definitief: groot Chinees bedrijf investeert in ambitieus Astana Qazaqstan

Het Chinese bedrijf XDS gaat investeren in Astana Qazaqstan. Het zong al langer rond dat de twee partijen met elkaar in onderhandeling waren, maar nu is middels een persbericht naar buiten gebracht dat de deal beklonken is.

XDS, een fabrikant van koolstofproducten, heeft zich voor minstens vijf jaar verbonden aan Astana Qazaqstan. Het is de bedoeling dat het Kazachse team een van de topploegen wordt in de WorldTour.

“Sinds 2022 zijn we op zoek naar een mogelijkheid om betrokken te zijn in de WorldTour”, zegt Yancong Tan, de CEO van XDS. “We hebben veel geluk gehad dat we Astana Qazaqstan dit jaar ontmoeten tijdens een show in Shanghai. Tijdens de gesprekken, wisten we zeker dat Astana het team was dat we wilden. Voor de komende seizoenen zal XDS de sterkste sponsor zijn van het team. We zullen ervoor zorgen dat het team genoeg budget heeft en de best mogelijke technische ondersteuning.”

Significante veranderingen
Aleksandr Vinokourov, de teammanager van Astana Qazaqstan, is blij met de komst van XDS. “We waren op zoek naar een investeerder die in staat was om het team naar een nieuw niveau te tillen in de ontwikkeling”, zegt hij. “We zijn blij dat het management van XDS onze doelen en toekomstvisie deelt. (…) XDS is klaar voor een langetermijninvestering. Onderdeel daarvan is onder meer een samenwerking met een nieuw fietsenmerk”, doelt de Kazach vermoedelijk op X-Lab, dat gemaakt wordt door XDS.

“We begrijpen dat het team en het project als geheel enkele significante veranderingen zal ondergaan, maar we zijn hier klaar voor. Ik ben blij om onderdeel te zijn van dit project en kijk enthousiast vooruit naar de toekomst.”

Versterkingen?
De Chinese investering zou ploegbaas Vinokourov in staat moeten stellen enkele versterkingen aan te trekken om zo voldoende punten te scoren om in de WorldTour te blijven. Een van de beoogde namen voor de ploeg is die van Kaden Groves, schreef Cyclingnews eerder. De Australische sprinter, die aan het einde van het seizoen geen contract meer heeft bij Alpecin-Deceuninck, zou in het sprintgeweld de nodige punten moeten gaan opleveren voor de ploeg, die vastbesloten is om hun WorldTour-status te behouden voor de volgende licentieperiode van 2026 tot 2029.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.