‘Delahaye stapt uit directie LottoNL-Jumbo’
Louis Delahaye keert in 2016 niet terug bij LottoNL-Jumbo, meldt De Telegraaf. De trainer doet dit uit eigen beweging, omdat hij het rustiger aan wil gaan doen. Wel blijft hij onder ander Robert Gesink begeleiden. Naast trainer bij de Nederlandse WorldTour-formatie is Delahaye ook verbonden aan de Nederlandse Triathlon Bond.
Door het vertrek van bewegingswetenschapper Delahaye, vinden er een aantal verschuivingen plaats binnen de sportieve directie van LottoNL-Jumbo. Nico Verhoeven zal komend seizoen minder achter het stuur zitten, omdat hij de functie van technisch directeur gaat vervullen. Addy Engels neemt op zijn beurt het ploegleiderschap van Verhoeven over. Hij komt over van Giant-Alpecin. Matthieu Heijboer neemt Delahaye’s managementtaken over.
Delahaye blijft bij Gesink
De Limburger blijft nog wel een aantal renners begeleiden. Zo gaat hij onder meer trainingsschema’s maken voor Martijn Keizer en Maarten Wynants, terwijl hij Robert Gesink blijft begeleiden tijdens zijn voorbereiding op de Tour de France en de hoogtestages daaromtrent. “En wellicht ga ik over een jaar wel een hele nieuwe uitdaging aan. Ik zou graag een keer een sporter in een Olympisch traject willen begeleiden. Daar ga ik nu over nadenken”, zegt Delahaye tegen L1.
Volgens mij was Verhoeven trouwens al technisch directeur.
En verder opvallend dat hij een sporter in een olympisch traject wil begeleiden. Ik neem aan dat hij dat volgend jaar met Gesink juist gaat doen.
Verder misschien ook zinvol om nog aandacht te besteden aan de vermeende komst van de trainer van JVDB. Is dat overigens inmiddels officieel bevestigd?
Dat is niet bevestigd door de ploeg zelf, maar aangezien de bewuste trainer inmiddels Team LottoNL-Jumbo in z'n twitter bio heeft staan zal het wel kloppen.
Een renner bepaalt grotendeels zelf zijn pieken door te luisteren naar zijn lichaam, "wetenschappers" zijn vaak oost-indisch doof.
Wanneer hebben kruiswijk en gesink gepiekt trouwens volgens jou?
@schipperaar & Coldeportes - Een goede sportwetenschapper leert de topsporters juist op welke signalen ze moeten letten en hoe ze beter kunnen trainen en pieken door continue feedback te geven. Het zijn juist de oude rigide trainingsschemas die problemen en overtraindheid opleveren. Dat is een grote vooruitgang met de wielertrainingen van vroeger en zou bijvoorbeeld Ulrich een aantal extra tours hebben opgeleverd.
Hebben jullie soms een hele slechte trainer gehad?
Delahaye heeft het enkele jaren terug zelf gezegd in groot interview over samenwerking met Robert Gesink: "zijn gevoel is ook van belang, maar uiteindelijk kijken we naar de cijfers". Rijden zonder in het rood durven te gaan, omdat je computergestuurd (inclusief bovengrenzen) rondrijdt, levert nooit een spectaculaire zege op in een grote ronde. Daar moet je over (mentale) grenzen heengaan, en die staan niet op je wattagemeter.
Bauke rijdt bijvoorbeeld zonder in koers. En met de 'oude rigide trainingsschema's' heb ik nooit getraind. Ullrich zijn probleem was dat hij telkens 10-15 kg kg te zwaar uit de feestwinter kwam, hij mistte daardoor basis en verloor veel energie met afvallen tijdens het seizoen. Zelfs tijdens de Tour moest hij nog in topvorm komen. Die had juist wat meer aan strakke schema's en discipline gehad, daar helpt geen ene wattagemeter aan.