Démare klopt Alaphilippe in Parijs-Nice na waaierkoers, favorieten verliezen tijd
Foto: ASO
zondag 5 maart 2017 om 16:50

Démare klopt Alaphilippe in Parijs-Nice na waaierkoers, favorieten verliezen tijd

Arnaud Démare heeft de openingsetappe van Parijs-Nice gewonnen. De renner van FDJ versloeg na een koers met veel waaiers zijn medevluchter Julian Alaphilippe. Enkele favorieten voor de eindzege verloren kostbare seconden.

Het slechte weer in Frankrijk weerhield vier renners er niet van om al vroeg in de wedstrijd in de aanval te gaan. Sylvain Chavanel (Direct Energie), Kristijan Koren (Cannondale-Drapac), Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) en Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) kregen een vrijgeleide van het peloton en reden al snel een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

De wind zorgde ervoor dat het peloton in verschillende groepen verbrokkelde. Onder meer Bardet, Contador, Porte en Zakarin hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging. Het hoge tempo zorgde ervoor dat de vlucht geen lang leven beschoren was. Op zestig kilometer van de aankomst werden zij ingerekend door de eerste groep. In deze groep waren met name de Belgische ploegen Quick Step-Floors en Lotto-FixAll goed vertegenwoordigd.

De voorsprong van anderhalve minuut liep in de finale snel terug. Coquard en Kittel moesten vanwege het hoge tempo de groep laten gaan. Op een klimmetje op anderhalve kilometer van de finish ontbond Alaphilippe zijn duivels. Hij demarreerde uit de kopgroep en kreeg landgenoot Démare met zich mee. De twee mochten gaan sprinten om de dagzege, een strijd die door Démare in zijn voordeel werd beslist.

De achtervolgende groep met daarin enkele favorieten brokkelde uiteindelijk nog uit elkaar. Porte en Zakarin moesten 47 tellen toegeven op winnaar Démare, Contador zelfs 1 minuut en vier seconden. Henao deed de beste zaken, hij gaf slechts 9 tellen toe op Démare. Bardet werd na afloop gediskwalificeerd omdat hij op een onreglementaire manier hulp kreeg van de ploegleiderswagen.

RIDE Magazine
80 Reacties
06-03-2017 00:12
@nederbelg: een mooi voorbeeld van 'met cijfers kan je alles bewijzen' als ze maar in je verhaal passen, zo zouden politiekers het ook doen
06-03-2017 01:37
@vdb
Exact de reactie waar ik op hoopte. Maar: uiteindelijk draait het om de cijfers, niet? in de voorbeschouwing van de RvV zak straks ook staan dat het 31 jaar geleden is dat een Nederlander er won, net zoals de prestatie van Poels vorig jaar historisch genoemd werd, 28 jaar na, alweer, Vanderpoel. Als GVA straks de RvV wint, zal met een zucht van opluchting geconstateerd worden dat na 5 jaar eindelijk weer een Belg een klassiek monument wint. Maar als een Nederlander straks de Giro wint, zal opgemerkt worden dat opleidingsland voor het grote rondewerk Nederland daar zomaar even 37 jaar heeft moeten op wachten... Na Van Looy, Merckx en De Vlaemick kregen de Belgen nog Museeuw, Gilbert en Boonen. Na Jansen en Zoetemelk (allebei TdF en Vuelta) kregen de Nederlanders...? (Ik heb het over winst in hun 'specialisme';) Alweer: zo zie je maar. (En ik schrijf dit zonder enig leedvermaak)
06-03-2017 08:55
@LyndaLid: in welk jaar haalde Dumoulin het podium? Ik moet die uitgave gemist hebben..

Edit: LyndaLid heeft blijkbaar net op tijd (of net te laat) de fout ingezien ;-)
06-03-2017 09:50
Haha ja daar was je snel bij. In mijn hoofd was hij even tweede achter Aru ;)
06-03-2017 10:35
@nederbelg: je gebruikt statistiek om een punt van iemand onderuit te halen dat gewoon klopt. Hij heeft het over 'klassieke renners', je gebruikt in je statistiek enkel monumenten. Vervolgens pak je een jaartal dat goed past in je kromme redenering om zo geen 2 zege's van Boonen moeten mee te tellen. Anders moet je nog eens proberen met statistiek als je van 2010 begint, alle 'klassieke ééndagskoersen', de WK's + OS meetelt en daar telkens de eerste 5 renners bekijkt. ;-) Of begin gewoon dit jaar met de Omloop, Kuurne en Strade Bianchi...
Zeggen dat Nederland en België op gelijke hoogte staan qua klassieke renners is even geschift als dat België op gelijke hoogte staat qua ronderenners, ondanks u cijfergegoochel dat ze daar ook in verkeerd evenwicht zet.
Trouwens uw cijfers kloppen ook niet, België heeft 2 podiumplekken in Grote Rondes na 1990, kijk maar eens naar de officiële uitslag van de TdF 2010. ;-)
Na 2012 zijn we in België trouwens nergens meer qua rondewerk i.t.t. in het klassieke werk, waar de jonge generatie de oude perfect aan het opvolgen is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.