Demi Vollering boekt eerste seizoenszege in bergrit Vuelta Femenina en neemt leiderstrui over van Vos
foto: Cor Vos
donderdag 2 mei 2024 om 17:26

Demi Vollering boekt eerste seizoenszege in bergrit Vuelta Femenina en neemt leiderstrui over van Vos

Demi Vollering heeft haar eerste zege van 2024 beet. De Nederlands kampioene beukte de concurrentie tijdens de vijfde etappe van de Vuelta Femenina murw op de slotklim en kwam solo over de streep. Ze nam ook de leiderstrui over van Marianne Vos.

In vijfde etappe van de Vuelta Femenina zouden de klassementsrensters zich niet langer kunnen verstoppen. De rit ging namelijk van Huesca naar de top van de Alto del Fuerte Rapitán (3,2 km aan 8,1%). In de voorfinale van de 114 kilometer lange rit lag ook nog de Alto del Monasterio de San Juan de la Pera (16,8 km aan 3,1%).

Valpartijen zonder erg
Veel rensters probeerden er in de relatief vlakke openingsfase vanonder te muizen. Een kopgroep kwam aanvankelijk niet tot stand, maar het peloton werd wel opgeschrikt door een valpartij. Daarbij onder meer Charlotte Kool, die haar weg echter snel weer kon vervolgen. Niet veel later ging het weer mis. Nu lagen onder meer ritwinnares Alison Jackson erbij en werd klassementsleidster Marianne Vos opgehouden. Maar ook zij konden snel weer aansluiten.

Vos voor de start in het rood met bergtruidraagster Karlijn Swinkels – foto: Cor Vos

Ondertussen, op een dikke vijftig kilometer van de streep, hadden we één koploopster. Lourdes Oyarbide (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi) reed in haar eentje een halve minuut weg bij het peloton. Met die voorsprong begon ze aan de Alto del Monasterio de San Juan de la Pera. Al na enkele kilometers klimmen werd ze opgeslokt door de meute, waar meteen nieuwe demarrages kwamen.

Peloton dunt uit, Realini valt
Eerst zagen we Amber Kraak (FDJ SUEZ) en Maví García (Liv AlUla Jayco) het proberen, daarna sloegen Antonia Niedermaier (Canyon//SRAM Racing) en Grace Brown (FDJ-SUEZ) een gaatje. Anderhalve kilometer voor de top kwam er een hergroepering, maar door het hoge tempo was het peloton wel stevig uitgedund. Onder meer Kata Blanka Vas had al moeten passen. Bergtruidraagster Karlijn Swinkels zat nog wel vooraan en snoepte weer wat puntjes mee voor het nevenklassement.

In de afdaling die volgde, kwam klimster Gaia Realini ten val. Ze leek zwaargehavend, maar stapte toch relatief snel weer op en ging – geholpen door haar ploeggenote Brodie Chapman – in de achtervolging. Vooraan viel het echter niet stil. Integendeel, het tempo lag hoog en het peloton brak in verschillende stukken. Bij het eerste plukje rensters zagen we de meeste grote namen, waaronder Demi Vollering, Elisa Longo Borghini en Marianne Vos. Richting de slotklim groeide het pak weer, maar Realini zou nooit meer terugkeren.

Realini en Chapman – foto: Cor Vos

Swinkels solo
Eva van Agt (Visma | Lease a Bike) zat er wel weer bij en koos in de vallei de aanval. Mareille Meijering sprong mee en al snel volgden onder meer Niamh Fisher-Black (SD Worx – Protime), Kasia Niewiadoma (Canyon//SRAM) en nog een tros rensters. De groep werd echter zo groot dat de samenwerking stokte. Swinkels, die opnieuw meezat, ging daarom maar alleen op avontuur. Terwijl de groepen achter haar weer samenkwamen, reed ze een maximale voorsprong van 22 seconden bijeen.

Door de controle van vooral Visma | Lease a Bike en AG Insurance-Soudal Quick-Step was Swinkels haar voorsprong aan de voet van de slotklim alweer teruggebracht tot een handvol seconden. In de eerste oplopende meters werd ze dan ook alweer in de kraag gevat. Het tempo lag dan ook zeer hoog. Te hoog ook voor Vos, die de beste klimsters niet bij kon bijbenen. Er bleef een elitegroepje over, waar Vollering op twee kilometer van het einde de forcing begon te voeren.

foto: Cor Vos

Vollering slaat dubbelslag
De ene na de andere rensters ging overboord door het gebeuk van Vollering. Een kilometer voor de finish zaten enkel Yara Kastelijn en Longo Borghini nog in haar wiel. Kastelijn was de volgende die afhaakte en niet veel later volgde Longo Borghini. In de laatste honderden meters fietste Vollering nog ver weg van haar naaste belagers. Ze kwam met een voorsprong van 28 seconden op Kastelijn, die Longo Borghini nog nipt voorbleef, over de streep.

Vollering is ook de nieuwe draagster van de rode trui. Ze heeft een voorsprong van 31 seconden op Longo Borghini, terwijl Riejanna Markus dankzij een zevende plek in de rituitslag is opgeschoven naar plek drie in het klassement. Markus’ ploeggenote Marianne Vos verloor twee minuten en 22 seconden, waardoor ze van plek één naar negen zakte.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.