donderdag 25 juli 2024 om 19:11

Demi Vollering over olympische tijdrit: “Vlakke parcours ligt me normaal niet per se heel goed”

Video Na een aantal weken zonder wedstrijden, betwist Demi Vollering zaterdag de olympische tijdrit in Parijs. Wat is er mogelijk voor haar in de chronoproef? “Dat vind ik lastig om te zeggen”, zei ze voor de camera van WielerFlits.

“Ook omdat ik nog niet zo heel veel grote tijdritten heb gereden in mijn leven”, legt Vollering uit. “En zeker niet zo vlak. Normaal gesproken is dat niet per se iets wat mij heel goed moet liggen. Ik ben er wel achter gekomen dat het me wel goed ligt als de afstand wat langer is. Maar ik vind het heel moeilijk om te zeggen: ik weet zeker dat ik dit of dat resultaat ga behalen. Voor mij wordt het ook een hele beleving.”

Demi Vollering in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs in het hotel van Team NL. Foto: Raymond Kerckhoffs

Vollering noemt het 32,4 kilometer lange parcours in Parijs snel. “Het is vlak en er zitten best wel flinke stukken rechtdoor in. Maar er zijn nooit stukken waar je echt relaxed kan liggen, omdat het asfalt heel slecht is. Vooral in het begin en aan het einde. Je bent altijd heel geconcentreerd op waar je moet rijden en kunt niet echt lekker brommeren.”

Wegrit
Het parcours van de wegrit is ook niet ideaal voor Vollering, denkt ze zelf. “Het is ook vrij vlak. In het finalerondje zit nog wel een pittig klimmetje, maar ook dat is heel kort en explosief. Maar ja, we hebben natuurlijk ook Lorena bij ons. Als we met haar naar de streep rijden, zijn we in ieder geval zeker van een medaille.”

“Het wordt heel belangrijk om niks te laten rijden. Zo’n olympische wegrit blijft een heel vreemde koers, met een heel ander deelnemersveld, allemaal hele kleine ploegjes. Dat gaat ervoor zorgen dat iedereen heel voorzichtig gaat rijden. Niemand wil gaan achtervolgen als er iets wegrijdt, dus je moet ervoor zorgen dat je als land altijd meezit bij de belangrijke groepjes. Maar je moet ook weer selectief zijn, want je kan ook niet achter alles aanspringen.”

Olympisch gevoel
Dit jaar heeft Vollering meer het olympische gevoel dan drie jaar geleden, toen de Spelen in coronatijd plaatsvonden in Tokyo. “Toen zaten we echt in lockdown en was ik vooraf helemaal niet in de stad geweest. Dat we gisteren het tijdritparcours konden verkennen, was wel heel speciaal. Midden in Parijs was alles afgezet. Er stonden echt veel mensen aan de kant die aan het kijken waren, wat ervoor zorgt dat je wel merkt dat het iets heel anders dan een gewoon EK of WK. We zitten wel buiten het olympische dorp. Ik hoop dat ik ergens in de komende twee weken tijd heb om daar eens rond te lopen en te kijken hoe dat allemaal is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.