Dennis van Winden: “Ons verhaal spreekt organisatoren aan”
Weinig profploegen hebben zo’n interessant verhaal als de Israel Cycling Academy. De Israëlische formatie, die zich profileert als de enige professionele wielerploeg zonder winstoogmerk, is bezig aan zijn derde jaar in het peloton. Sinds dit seizoen is er met Dennis van Winden (29) ook een Nederlander op de kar gesprongen. De voormalige LottoNL-Jumbo-renner heeft dat heel doelbewust gedaan, zo vertelt hij in het Weekendinterview.
Dat Van Winden niet vies is van een avontuur, dat weten we al langer. Toen hij na zijn pechseizoen in 2014 niet op een nieuw contract bij LottoNL-Jumbo kon rekenen, verbond hij zich aan het Synergy Baku Cycling Project uit Azerbeidzjan. Nog geen vijf maanden later stond hij terug in Nederland. “Een totaal andere situatie dan nu”, vindt Van Winden. “Ik moest die winter geopereerd worden en de ploeg ging daar niet mee akkoord. In Azerbeidzjan kreeg ik de kans om op mijn eigen tempo terug te komen. Dat lukte en ik mocht terug naar LottoNL-Jumbo. Nu zou ik niet zomaar meer terugkeren naar de WorldTour.”
Naar de Tour in 2019?
In Israël vindt hij een ploeg met een duidelijke visie. Zestien jonge talenten uit twaalf verschillende landen hebben de droom om het wielrennen in landen zonder een sterke wielertraditie, en Israël in het bijzonder, te promoten. Van Winden, goed voor zeven jaar ervaring bij LottoNL-Jumbo en voorgangers, staat die renners bij met raad en daad. Enerzijds omdat hij mee de droom van de Israëlische ploeg wil helpen te verwezenlijken, maar anderzijds ook om te bewijzen dat we het laatste van Van Winden nog niet gezien hebben.
Ik hoorde om mij heen: ‘wow, Israël. Meen je dat? Oppassen, he!’ Oppassen? Je kan me misschien naïef noemen.
De keuze voor het ProContinentale Israël Cycling Academy is evenwel niet de meest evidente voor een Nederlander. Thuisbasis Israël komt niet altijd even positief voor in de media. “Toen ik aan mijn familie vertelde dat ik in december op trainingskamp zou gaan in Israël, dan hoorde ik om mij heen: ‘Israël. Meen je dat? Oppassen, he!’ Oppassen? Je kan me misschien naïef noemen, maar ik ben met volle overgave in dit project gestapt en dan ga ik daar gewoon met veel zin naartoe. En eerlijk, ik vond het een heel mooi land. Ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld. Het waren allemaal heel aardige en open mensen.”
“Dit is gewoon echt een mooi project, met heel veel mogelijkheden”, vertelt hij. “In 2019 willen ze de Tour rijden en volgend jaar gaat de Giro waarschijnlijk van start in de hoofdstad Jeruzalem. Dan is de kans niet onbestaande dat we uitgenodigd worden. Maar dit is vooral een lange termijnproject. Als je binnen drie jaar naar de Tour wil, dan moet je in tussentijd mijlpalen nastreven; doelen stellen en die natuurlijk ook behalen. Een eerste doel is om een eerste internationale overwinning te grijpen. Maar dat zie ik eerlijk gezegd wel redelijk snel in orde komen.”
Geen pakket Sjakies
De Israël Cycling Academy heeft de organisatoren van de Vlaamse wedstrijden in ieder geval weten te bekoren. De afgelopen weken was het internationale gezelschap te gast in onder andere de Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de Brabantse Pijl. “Een geweldige eer, als je ziet dat we soms boven de ploeg van bijvoorbeeld Pozzato worden verkozen. We zijn nog een onbekende ploeg uit een onbekend land, op wielertechnisch gebied, maar we hebben een heel mooi doel en dat spreekt de organisatoren aan, denk ik. Dat geeft ons dan ook wel het nodige vertrouwen.”
Als je nu naar die resultaten kijkt, dan denk je: ‘Die ploeg, dat is gewoon een pakket Sjakies bij elkaar.’
Eerlijk, de resultaten vielen niet altijd even goed mee. De Australiër Zakkari Dempster liet een aantal keer van zich horen en Van Winden zelf toonde zich in de vroege vlucht in Gent-Wevelgem, maar al bij al was het maar pover. “Als je nu naar die resultaten kijkt, dan denk je: ‘Die ploeg, dat is een pakket Sjakies bij elkaar. Dat zal wel van korte duur zijn.’ Maar het is gewoon een feit dat je koersen zoals deze een aantal keer gereden moet hebben om mee te doen. Of je moet al Sagan heten, die rijdt twee keer zo snel als de rest. Ik verwacht daarom dat het binnenkort in de Ronde van Kroatië een pak beter gaat.”
Naar wie moeten we dan uitkijken? “Krists Neilands, een Let, dat wordt echt een hele grote. En de Est Mikhel Raim, die zie ik ook veel klaarspelen”, aldus onze landgenoot. “De Israëliërs zelf? Tja, dat zijn jongens die nog heel kneedbaar zijn. Die renners denken dat ze naar bepaalde koersen toeleven en er ook alles voor doen, maar ze denken niet diep genoeg over de dingen na. Ze trainen heel hard, dat wel. Maar welke voeding neem je voor, tijdens, of na een training om daar een optimaal effect van te hebben? En hoe pak je het qua voeding aan tijdens een wedstrijd zelf? Dat is voor hen niet evident.”
“Kijk, ik heb natuurlijk mijn opleiding binnen de Rabobank gehad”, gaat hij verder. “Ik kwam daar als 18-jarige binnen, dan ben je nog heel jong. Alles wordt normaal en rustig uitgelegd en daar leer je echt ontzettend veel uit. Het is allemaal wetenschappelijk uitgetekend. Dan moet je je eens voorstellen, dat je uit een land zonder wielercultuur komt en eigenlijk maar gewoon wat doet qua voeding en andere dingen. Dan weet je dat er nog veel rek op zit. Ik zie mezelf op dat vlak als een leermeester. Maar let op, ik leg uit hoe het voor mij het beste aanvoelt. Ik kan niet garanderen dat alles ook voor hun werkt.”
Ze trainen heel hard, dat wel. Maar welke voeding neem je voor, tijdens, of na een training of tijdens een koers?
Ouwehoeren in Girona
Natuurlijk heeft Van Winden, de Nederlandse tijdritkampioen bij de beloften van 2009, zelf ook nog veel ambitie. De man uit Delft kan misschien zijn snelle benen nog eens vanonder het stof halen. Daarmee is hij vorig jaar nog vijfde in een etappe in de Tour du Poitou-Charentes geworden. “Dat moet zeker kunnen, want ik ben nu volgens mij sterker dan ooit. Ik ga proberen dat in de Ronde van Kroatië en de Ronde van Azerbeidzjan om te zetten in resultaten. Een paar keer mee sprinten, dat moet lukken. Maar ik denk dat ik ook vrij goed mee kan in een uitgedunde groep. Dat zijn de sprints die mij het best liggen.”
Eerst gaat hij nog op trainingskamp in Girona, de vaste trainingsplaats van deze internationale bende. “Het is altijd fantastisch om daar te zijn”, geeft Van Winden nog mee. “Een heel belangrijk aspect, waar je veel winst uit kan boeken, is het kneden van een team. Daar zijn we goed mee bezig. We hebben daar in Girona een goede tijd samen. Het is niet zo dat iedereen na het eten direct naar zijn kamer gaat. Nee, we blijven nakaarten, een beetje ouwehoeren en leren elkaar en de andere culturen beter kennen. Dat is enorm interessant, hopelijk levert het ons dan ook wat op.”
Ik hoop wel dat dit soort projecten een sucves worden
Het is geen kostschool natuurlijk en hij geeft juist aan dat ie zich leermeester voelt en dat de sfeer zo belangrijk is, voertaal zal wel engels zijn maar net als Robert zal ie ook wel het Spaans machtig zijn.
Tof overigens van Tlj dat hem een operatie niet gegund werd, het zal je baas maar wezen.
Ik ben het met je eens dat een trainingskamp geen kostschool is, maar het zou toch wel vreemd zijn als je als ploeg op trainingskamp bent, dat je dan je ploegmaten in de steek laat om een dag te gaan fietsen met een persoonlijke vriend. Als hij leermeester is voor die jongens dan vind ik dat extra vreemd, want dan zou je dat niet verwachten. Wat die operatie betreft wist ik niet, maar op dat gebied had TLJ of destijds Belkin al eerder een akkefietje met de operatie van Marc Goos.
Een goede leermeester maakt goede leermeesters als je ze verantwoordelijkheid meegeeft en gasten van 20 jaar zijn niet wereldvreemd meer. Gaat om kennis en info doorgeven, na een week Alpen konden mijn mede fietsers ook koken, gewoon aan het werk zetten.
Lijkt me een leuke gast, nakaarten waar doen ze dat nog?
Iemand bekend met de Ronde van Kroatie, duur en parcours?
Maar dan gaat het verhaal van de ploeg toch verloren? Het doel is net om deze jonge groep renners, uit die minder traditionele wielerlanden, te laten doorgroeien en die grote wedstrijden te laten rijden. Of dat realistisch is, dat is een ander verhaal.
info over de ronde van Croatia staat op www. Procyclingstats.com Sowieso wat mij betreft een erg leuke site.
OP die site kun je filteren op Europe Tour en dan scrollen naar de Tour of Croatia. Van bijna alle koersen staan er parcoursen en startlijsten. Wel is die info vaak pas vlak voor aanvang van de koers beschikbaar. Logisch, want wat heb je op dit moment aan een startlijst voor de Ronde van Lombardije.
Zou het? Lijkt me eerder een keuze omdat er geen andere ploegen meer in je geïnteresseerd zijn.
Daarnaast vind ik het raar als wedstrijden wildcards uit gaan delen aan ploegen waarvan het concept leuk is, maar zo ongeveer alle andere teams qua renners een hogere kwaliteit neer zetten. Dat kan op een lager niveau, niet op WT.
Wel een leuk interview, en gaaf dat zo'n jongen ook zo over de grens durft te kijken.
Ze hebben ook al twee andere Aussies, dus Jones zou wel passen (en die Spanjaard komt ook niet echt uit een niet-traditioneel wielerland).
Want ik vind het juist mooi dat renners als Neilands, Raim, Turek en Schreurs op CT niveau kunnen rijden, maar een kopman en een doel in de koers zijn wel welkom. (Zie ook Roompot met jonge Nederlandse renners de kans geven en dan Weening en Ligthart als kopmannen)
Verschil is dan nog dat Roompot renners heeft die zelf geld meebrengen. Hoop dat dat bij dit team niet het geval is.
Ik vergelijk het nu qua "leuk concept" een beetje als Novo Nordisk. Van Winden is optimistisch, maar misschien ook wel een tikje naïef. Er kan in twee jaar veel gebeuren, maar in 2019 de Tour? Dan moeten ze wel heel veel Franse renners gaan in slaan.
Van Winden is inderdaad geen topper. Nochthans reed hij bij de beloften goed en werd er wel wat van hem verwacht. Ik weet niet in hoeverre de operatie aan de lies slagader hem nog parten speelt, want daar kwamen toen complicaties bij die ernstig waren. Bij Rabo, Belkin en TLJ kon hij zich niet onderscheiden en dan beland je al gauw in een knechtenrol. Om dan een nieuwe ploeg te vinden valt niet mee, en dan lijkt me dat je aanpakt wat je kunt als je toch wil blijven koersen. We zullen zien of hij dit seizoen met een vrije rol nog wat aardige resultaten kan neerzetten, maar ik verwacht geen grootse omslag waarbij hij een veelwinnar wordt. Ik gun hem in elk geval wel een mooie voortzetting van zinn wielercarriere hoop dat hij nog eens een koers kan win(d)en
De Israëlische formatie, die zich profileert als de enige professionele wielerploeg zonder winstoogmerk
ehh, wat? zijn alle andere ploegen dan gericht op het maken van winst?
Leuk interview trouwens, fijn dat jullie dit doen!
On: ik vind het mooi zijn naam af en toe weer tegen te komen, was toch een aardige helper (ook eens fameus gelost voor het oog van de camera in Canada ergens).
Vraag me wel af hoeveel Palestijnse ploeggenoten hij heeft.
er wordt specifiek gesteld dat wielerploegen een winstoogmerk hebben, en dat is gewoonweg niet waar. wielerploegen zijn er op gericht om een sluitende begroting te hebben en niet om winst te maken. dat de commerciele sponsoren wel een winstoogmerk hebben is dan weer een ander verhaal.
Mee eens, ik geloof ook niet in een winstoogmerk voor de ploegen zelf. Wel kan ik me herinneren dat de Raboploeg een beetje zuinig met hun sponsorgeld omging, waardoor ze een keer wat overhielden voor een volgend jaar, maar dat is wat anders dan een winstoogmerk.
Mijn ogen vielen bijna uit mijn hoofd toen ik het las. Meent de organisatie dit nu? In 2019 dan een weekje in Colombia misschien? In 2020 stel ik dan weer drie weken Indonesië voor, lijkt me ook een mooie verandering voor de Giro.
Dat je een ommetje maakt naar een buurland tot daar aan toe, maar even een ander continent opzoeken in een land waar nog nooit een wedstrijd van niveau is georganiseerd... Dat lijkt me wel een heel groot risico.