Derde sprintzege voor toptalent Paul Magnier in Tour of Britain
foto: Cor Vos
zaterdag 7 september 2024 om 15:30

Derde sprintzege voor toptalent Paul Magnier in Tour of Britain

En dat is drie! Paul Magnier heeft ook de voorlaatste etappe van de Tour of Britain op zijn naam geschreven. De 20-jarige Fransman rekende na een spannende finale in Northampton in een sprint af met Erlend Blikra en Ethan Vernon. Stephen Williams kwam onderweg niet in de problemen en begint zondag als leider aan de slotetappe.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Ook het profiel van de vijfde etappe was op maat van de snelle mannen. In de rit met start en finish in Northampton waren ook geen serieuze obstakels opgenomen. Alleen in de eerste twintig kilometer lagen twee klimmetjes van de derde categorie. Wellicht dat hier een groep vluchters weg kon rijden. Maar de kans dat zij het zouden halen, was klein. Een sprint na 146,9 kilometer leek dan ook een zeer aannemelijk scenario.

Alaphilippe laat zich zien, maar raakt niet in de vlucht
In de eerste kilometers werd er slag om slinger gedemarreerd en lieten ook de grote namen zich zien in de spits van de koers. Julian Alaphilippe en leider Stephen Williams gingen zelfs even in de aanval, maar werden ook vrij snel weer tot de orde geroepen. Een daaropvolgende uitvalspoging van Connor Swift (INEOS Grenadiers), Rasmus Søjberg Pedersen (opleidingsploeg Decathlon AG2R) en Matthew Holmes (Britse selectie) had meer succes. Dit drietal kreeg wél de zegen van het peloton en daarmee was de vroege vlucht vertrokken.

Leider Stephen Williams kwam niet in de problemen – foto: Cor Vos

Alhoewel: Alaphilippe liet het hier niet bij zitten en probeerde nog de oversteek te maken. De tegenaanval van de Fransman kwam echter te laat en dus liet hij zich weer inrekenen door het peloton. De tweevoudig wereldkampioen was niet de enige renner met een chasse patate: de twijfelachtige eer viel ook de jonge Brit Joshua Golliker (opleidingsploeg Groupama-FDJ) te beurt. Swift, Pedersen en Holmes kregen hier weinig van mee: de drie koplopers werkten voorbeeldig samen en wisten zo een maximale voorsprong bijeen te fietsen van goed drie minuten.

Dubbeltje op zijn kant
Dit leek niet genoeg om een massasprint te ontlopen, maar de drie koplopers hielden bijzonder goed en bovenal lang stand. Met nog tien kilometer te gaan bedroeg de voorsprong namelijk nog altijd een minuut. Het zag er op dat moment erg goed uit voor Turner, Holmes en Pedersen, maar ze waren zeker nog niet buiten schot. In het peloton konden de sprintersploegen nog uit een ander energievaatje tappen en zo kwam alles toch weer bijeen in de laatste kilometer.

En zo kreeg Paul Magnier alsnog een uitgelezen mogelijkheid om voor een nieuwe zege te sprinten en de Franse neoprof wist het werk van zijn ploeggenoten andermaal met verve af te ronden. De 20-jarige coureur begon met machtige pedaalslagen aan zijn sprint en versloeg zo Erlend Blikra en Ethan Vernon. Het is voor Magnier alweer zijn derde zege in deze Tour of Britain en vijfde zege van 2024.

Paul Magnier blijft maar winnen – foto: Cor Vos

Stephen Williams kwam veilig in de buik van het peloton over de finish en begint morgen als leider aan de vlakke slotrit Felixstowe. Zijn voorsprong op eerste achtervolger Oscar Onley bedraagt nog altijd zestien seconden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.