Ulissi slaat dubbelslag op punchy aankomst in Ronde van Oostenrijk, Maire (TDT-Unibet) vierde
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 5 juli 2024 om 15:21

Ulissi slaat dubbelslag op punchy aankomst in Ronde van Oostenrijk, Maire (TDT-Unibet) vierde

Diego Ulissi heeft de derde etappe van de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De renner van UAE Emirates versloeg Magnus Sheffield en Felix Grosschartner op een lastige aankomst. Ulissi is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. TDT-Unibet zag hun Franse renner Adrian Maire vierde worden.

De derde rit van de Oostenrijkse rittenkoers vertrok in Schladming en kwam na 153,1 kilometer aan in St. Johann Alpendorf. Het was een zware dag met drie gecategoriseerde beklimmingen en een aankomst bergop. Het was met andere woorden een dag voor de aanvallers, puncheurs en klimmers.

Johannink in kopgroep, maar overleeft niet
Etappe drie werd gekleurd door een vroege vlucht van zeven. De namen: Jelle Johannink (TDT-Unibet), Samuele Zoccarato (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Edward Ravasi (Hrinkow Advarics), Michael Schuran (ATT Investments), Tomas Pridal (Elkov-Kasper), Philipp Hofbauer (WSA KTM Graz) en Mauro Brenner (Lotto Kern-Haus PSD Bank). De zeven bleven op de eerste twee klimmen bij elkaar, maar op de beklimming van eerste categorie spatte de kopgroep definitief uit elkaar.

Ravasi bereikte solo de top, maar Zoccarato zat niet ver. De twee vonden elkaar na de top en doken samen de afdaling in. Het peloton had wel versneld op de beklimming, maar volgde nog steeds op een grote achterstand van drie minuten. Het leek er met andere woorden op dat we een strijd te zien zouden krijgen tussen Ravasi en Zoccarato voor de ritzege.

Spannende slotkilometer
Met de nadruk dat dat zo leek, want na een enorme kopbeurt van Filippo Ganna kwam het peloton toch opeens snel dichterbij. Zoccarato en Ravasi, die in een ver verleden nog tweede werd in de Tour de l’Avenir, begonnen daardoor met een voorsprong van een kleine 30 seconden aan de slotklim van 2,5 kilometer. De winnaar zat dus niet in de kopgroep, maar in het fel uitgedunde peloton.

Het tempo werd in de slotkilometers bepaald door INEOS Grenadiers, maar zij werden overvleugeld door een sterke Welay Hagos Berhe. De Ethiopiër van Jayco AlUla demarreerde op een kleine kilometer van de streep en fietste een mooie voorsprong bij elkaar. Hij leek goed op weg te zijn naar de zege, maar werd in de laatste honderden meters nog overvleugeld door Diego Ulissi.

Ulissi nieuwe leider, sterke prestatie TDT-Unibet
De Italiaan ging op het perfecte moment aan en ging op en over Berhe, die uiteindelijk nog zelfs buiten het podium viel. Magnus Sheffield en Felix Grosschartner eindigden als tweede en derde. De vierde plaats ging naar Adrien Maire van TDT-Unibet, die nog net Rafal Majka achter zich kon houden. Het was dus een mooie dag voor UAE Emirates, die als klap op de vuurpijl ook nog eens Ulissi de leiderstrui zagen overnemen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.