Dit heb je tot nu toe gemist in Luik-Bastenaken-Luik 2024
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2024 om 10:45

Dit heb je tot nu toe gemist in Luik-Bastenaken-Luik 2024

De 110e editie van Luik-Bastenaken-Luik is inmiddels in volle gang! Kan Mathieu van der Poel het torenhoog favoriet Tadej Pogacar lastig maken? Lees hier wat je tot nu toe hebt gemist en wanneer je klaar moet zitten voor de belangrijke passages.

Wat heb je gemist?

Hier lees je wat je tot nu toe gemist hebt. Wil je vanaf het begin niets van de koers missen? Volg de koers hier in ons WielerFlits Liveblog!

– Om 10.11 uur beginnen de renners aan de officieuze start van de 110e Luik-Bastenaken-Luik.

– Na een neutralisatie van een kleine tien minuten wordt er met de vlag gezwaaid, en kunnen we echt beginnen aan de Waalse klimklassieker.

– De vlucht van de dag laat niet lang op zich wachten. Een kopgroep van negen ontstaat in twee schuiven. De namen? Gil Gelders (Soudal Quick-Step), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty), Paul Ourselin en Fabien Doubey (TotalEnergies),  Enzo Leijnse (dsm-firmenich PostNL), Loïc Vliegen (Bingoal WB), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan) en Iván Romeo (Movistar).

– Danny van der Tuuk (Equipo Kern Pharma) probeert bij de kopgroep te komen, maar de Nederlandse Pool blijft hangen en wordt na een chasse patate weer ingerekend door het peloton.

– De voorsprong van de negen koplopers groeit al snel richting de drie minuten. In het peloton neemt UAE Emirates – de ploeg van topfavoriet Tadej Pogacar – zijn verantwoordelijkheid.

– De voorsprong van de kopgroep blijft in aanloop naar de Côte de Saint-Roch schommelen rond de vier minuten. UAE Emirates neemt nog altijd het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening in de achtervolging.

– Het verschil tussen de kopgroep en het peloton is na de Côte de Saint-Roch geslonken tot drie minuten. Inmiddels zien we weer enkele regendruppels op het beeldscherm.

– Op een kleine 100 kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door twee valpartijen. De eerste was een kleine, waar onder meer William Junior Lecerf bij betrokken was. De tweede was wel een grote met heel wat renners die het asfalt raakten. Van der Poel zat tweemaal achter de crash, maar kon zich rechthouden. De wereldkampioen keek wel tegen een flinke achterstand aan, waardoor zijn team een jasje moest uitdoen.

– Van der Poel en zijn ploeggenoten keken tegen een achterstand van een kleine minuut aan. In het peloton stonden ze niet stil, UAE Emirates en Israel-Premier Tech plaatsten zelfs een tempoversnelling. De heuvelzone kwam er ook aan, waardoor er voor Alpecin-Deceuninck een moeilijke opdracht wachtte.

– Naast Van der Poel zaten ook Tom Pidcock, Aleksandr Vlasov, Valentin Madouas, Romain Grégoire en Mauri Vansevenant in de tweede groep. Op de Côte de Stockeu en de Côte de Haute-Levée probeerden Pidcock, Vansevenant en Grégoire de sprong te maken.

– Na een achtervolging van ongeveer 30 kilometer keerden Van der Poel en co terug in het peloton. Meerdere ploegen zorgden daarvoor, al kregen ze in de laatste minuten ook hulp van de auto’s van de ploegleiders.

Voor de rest van de koers verwijzen we door naar ons liveblog!

Wat komt er nog aan bij de mannen?

Zonder de deelname van Remco Evenepoel, is het maar de vraag waar de finale losbarst! Daarom geven we je graag de doorkomsttijden van de laatste beklimmingen door:

Col du Rosier
Hoe laat? tussen 14.45 en 15.15 uur
Hoe ver nog? 60,1 kilometer tot de finish

Côte de Desnié
Hoe laat? tussen 15.05 en 15.35 uur
Hoe ver nog? 46,7 kilometer tot de finish

Côte de la Redoute
Hoe laat? tussen 15.20 en 15.55 uur
Hoe ver nog? 34 kilometer tot de finish

Côte des Forges
Hoe laat?
15.35 en 16.10 uur
Hoe ver nog? 23,3 kilometer tot de finish

Côte de la Roche-aux-Faucons
Hoe laat? tussen 15.50 en 16.30 uur
Hoe ver nog? 13,3 kilometer tot de finish

Finish Luik
Hoe laat? tussen 16.10 en 16.45 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.