Doek valt voor Oezbeekse ploeg die opzien baarde met vier (!) opgaves in eerste rit Tour de France Femmes
Yanina Kuskova tijdens de Tour de France Femmes - foto: Cor Vos
donderdag 19 september 2024 om 18:11

Doek valt voor Oezbeekse ploeg die opzien baarde met vier (!) opgaves in eerste rit Tour de France Femmes

Tashkent City Women houdt op te bestaan. Dat schrijft renster Yanina Kuskova op Instagram en bevestigen bronnen aan Global Peloton. Het Continental-team deed afgelopen zomer mee aan de Tour de France Femmes, maar sloeg daar een modderfiguur. Zes van de zeven rensters gaven vroegtijdig op.

In de voorbije Tour de France Femmes was Tashkent City Women een van de meest opvallende ploegen. Niet vanwege formidabele prestaties, maar juist vanwege het ontbreken daarvan. Al in de eerste etappe haalden vier (!) rensters de finish niet. En uiteindelijk reed slechts één renster van het Oezbeekse team – de eerdergenoemde Kuskova – de hele ronde uit.

De ploeg stond op basis van het aantal behaalde UCI-punten aan de start van de Tour de France Femmes. Een groot deel van deze punten behaalde het team echter op het Oezbeekse en Aziatische kampioenschap. Het niveau van de Tour de France Femmes bleek vervolgens toch een stuk hoger dan die wedstrijden.

Einde van het team
Sinds de Tour de France Femmes kwam Tashkent City Women niet meer in actie buiten Oezbekistan. Volgens Kuskova is er een einde aan het team gekomen. “Mijn laatste koers was op 18 augustus. Sindsdien zitten mijn team en ik thuis in Oezbekistan”, schrijft de 22-jarige renster, die 47e werd in de Tour de France Femmes, in haar verhaal op Instagram. “We hebben niet meer meegedaan aan andere Europese wedstrijden, want ons team is uit elkaar gevallen.”

“We zullen waarschijnlijk geen trips meer doen, maar ik ben blijven trainen, want ik hoopte naar het WK te gaan. Mijn land heeft beloofd om de reis te betalen. Maar uiteindelijk hebben ze tickets geboekt waardoor ik minder dan 24 uur voor de start aankom. Ik zal natuurlijk moe zijn na de vlucht, maar dat maakt hen niet uit. Ik zei dat ik in dit geval niet zou gaan, maar dat geeft hen niks. Het is zo jammer dat ze in Oezbekistan de waarde van wielrennen en atleten niet begrijpen. Het is een schande. Ons team bestond drie jaar, we hadden een geweldige tijd en nu is het voorbij.”

Er zijn verschillende redenen waarom Tashkent City Women stopt, vertrouwt een bron toe aan Global Peloton. Zo is de olympische cyclus voorbij, waardoor de Oezbeekse federatie geen ploeg meer nodig heeft die rensters kunnen gebruiken om zich te kwalificeren voor de Spelen. Daarnaast is er geen infrastructuur voor professioneel wielrennen in Oezbekistan, klinkt het, en zou ook corruptie een rol spelen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.