Doorbraak in dopingzaak Michel Hessmann van Visma | Lease a Bike
foto: Cor Vos
vrijdag 21 juni 2024 om 15:12

Doorbraak in dopingzaak Michel Hessmann van Visma | Lease a Bike

Michel Hessmann is door het Duitse antidopingagentschap NADA voor vier maanden geschorst, met terugwerkende kracht van drie maanden. Dat is het gevolg van een positieve dopingtest van de Duitse wielrenner van Visma | Lease a Bike waarbij sporen van Chlortalidon waren aangetroffen. Hessmann is nog een maand geschorst. Visma | Lease a Bike en Hessmann gaan zich daarna pas beraden over een mogelijke terugkeer bij het team.

Op 14 juni 2023 werden bij Hessmann, toen koersend voor Jumbo-Visma, tijdens een out-of-competition-controle sporen van het vochtafdrijvende middel Chlortalidon aangetroffen. Daarop werd hij door de Nederlandse ploeg voorlopig geschorst. Maandenlang was er onduidelijkheid over de dopingzaak. Visma | Lease a Bike laat weten dat er na ruim tien maanden een doorbraak is: de Duitse dopingautoriteit NADA heeft een besluit genomen.

‘Vervuild medicijn aannemelijk, risico ligt wel bij de atleet’
“Het NADA is tot de conclusie gekomen dat het aannemelijk is dat Hessmann een vervuild medicijn zoals paracetamol, ibuprofen of naproxen heeft ingenomen. Eerder kwamen externe deskundigen tot die conclusie en seponeerde de Duitse Justitie de zaak al in januari”, schrijft Visma | Lease a Bike in een verklaring.

“Het NADA is echter ook van mening dat het risico van vervuilde medicatie bij de atleet ligt en stelde Hessmann daarom de lichtst mogelijke schorsing voor van 4 maanden, met een terugwerkende kracht van drie maanden. Dat is door de renner vandaag geaccepteerd.”

Na schorsing in beraad
Hessmann is door die straf nog zeker een maand geschorst. De kans bestaat dat hij kan terugkeren binnen Visma | Lease a Bike. “Daarna (na het aflopen van de schorsing, red.) zullen Michel Hessmann en de ploeg zich beraden over een vervolg”, aldus het WorldTeam.

“Het kost veel tijd”, zei ploegbaas Richard Plugge begin 2024 nog over de dopingzaak. “Wij wachten nog steeds op een eventuele schorsing. Voor de renner zelf, op een persoonlijk niveau, is het natuurlijk heel frustrerend dat het zo lang duurt. Maar ja, we moeten wachten op die procedures.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.