‘Dopingcultuur in wielersport niet verdwenen’
maandag 9 maart 2015 om 09:03

‘Dopingcultuur in wielersport niet verdwenen’

De dopingcultuur in de wielersport is nog niet verdwenen. Dat is één van de conclusies van de onafhankelijke commissie CIRC. In opdracht van de mondiale wielerunie UCI hebben zij onderzoek gedaan naar de dopingproblematiek van de laatste decennia. De UCI heeft het rapport vandaag geopenbaard.

De bevindingen van de Cycling Independent Reform Commission (CIRC) staan genoteerd in een 227 pagina’s tellende rapport. De commissie sprak de afgelopen maanden met 174 experts over de dopingproblematiek in het mondiale wielrennen. Onder andere Lance Armstrong en Michael Boogerd hebben meegewerkt aan het rapport. Hun individuele verklaringen zijn niet openbaar gemaakt.

Volgens geïnterviewden is er nog altijd sprake van dopinggebruik in het peloton. Sinds de onthullingen van 2013 zou de situatie zijn verbeterd, maar volgens het rapport gebruikt nog altijd 20 tot 90 procent van de renners verboden middelen, maar wordt dat nu op andere manieren toegediend. “De grootste zorg tegenwoordig is dat, na de invoering van het biologisch paspoort, men overgegaan is tot kleinere hoeveelheden. Het wordt gecontroleerd toegepast zodat het niet zichtbaar is bij een bloedcontrole”, concludeert het rapport.

CIRC
Het dopingrapport is een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Brian Cookson, die tijdens het WK van 2013 in Florence werd verkozen tot voorzitter van de UCI. CIRC, dat sinds begin 2014 aan het onderzoek werkt, is een driekoppige commissie bestaande uit de leider Dick Marty, een Zwitserse politicus, zijn landgenoot Ulrich Haas, je jarenlang werkte bij het internationaal sporttribunaal CAS, en Peter Nicholson, een oud-militair uit Australië. Het onderzoek is volledig gefinancierd door de UCI en kostte drie miljoen euro.

Lees hieronder het volledige rapport

RIDE Magazine
93 Reacties
09-03-2015 09:50
@sooike, misschien geen super conclusie die hier op WF wordt vermeld, maar Cookson heeft het in ieder geval geprobeerd en dat mag ook gewoon wat kosten. Je verwacht toch niet dat 3 man in 1 jaar tijd de hele doping scene nauwkeurig in kaart kunnen brengen? met alle leugens en tegenstrijdigheden die ze waarschijnlijk te horen krijgen.

Goed dat het eruit is, maar ik ben voornamelijk benieuwd of, en zoja wat, Cookson ermee gaat doen.
09-03-2015 09:51
Die 20 tot 90 procent lijkt dus leuk voor de media, maar is een pure gok. Mensen willen graag percentages kunnen plakken op zoiets blijkbaar...
09-03-2015 09:52
@sooike,
dat die percentage erg vaag zijn is, zoals je kan lezen, iedereen het wel over eens, maar dat is niet het enige wat deze commissie moest onderzoeken.
Ook het verleden van de UCI is onder de loep genomen en wat ik vooral wel interessant vind is de lijst met aanbevelingen die ik op de NOS-site vond (link).

Dus ondanks dat er geen duidelijkheid is qua percentages wordt in het rapport wel duidelijk aangegeven wat er moet gebeuren om die percentages omlaag te brengen. Is wat mij betreft net iets belangrijker dan een exact percentage.
09-03-2015 09:53
over die percentages:
ik denk dat de commissie aan de '174' experts hebben gevraagd welk percentage renners nog aan de doping zit volgens hen. pessimisten zullen wel 90% hebben gezegd, optimisten 20% en anderen ergens daar tussen.
09-03-2015 09:54
@vinnievide: klopt ook wat betreft de "problematiek", dat is inderdaad hoe de buitenwereld er tegen aankijkt.

Fiets zelf op een bescheiden niveau, als ik zie wat ik er voor laat en doe om goed voor de dag te komen op een wedstrijd dag. Dan kan ik me voorstellen hoe dat is op een hoger niveau, laat staan in de top.

Broodje pindakaas lekker, goede brandstof maar andere supplementen zijn veel sneller en beter.

Can you supplie me more and better?

Verleiding vs verstand = ambitie vs grijze middenmoot
09-03-2015 09:56
De lijst van aanbevelingen die op de NOS staan is af en toe: ' well DUH' maar er zitten ook veel goede dingen tussen.

Quote:
De CIRC adviseert de UCI om de financiële stabiliteit van ploegen en renners te onderzoeken. Het gebrek daaraan is voor ploegen en renners een motivatie om alles te doen om resultaten te boeken.

en
Quote:
De CIRC adviseert de UCI om de haalbaarheid van één centrale apotheek te onderzoeken.

Zijn ergens logische maar ook vooral goede punten ter verbetering, waarvan ik hoop dat de UCI ze oppakt.
09-03-2015 09:58
http://www.telegraph.co.uk/sport/othersports/cycling/11458165/Cycling-doping-report-I-do-not-recognise-this-almost-tabloidesque-account.html
09-03-2015 10:03
Gio Lippens vertelde vanmorgen op de radio dat in het rapport ook de naam Fuentes weer passeert. Hij zou nog steeds actief als arts zijn, en nu renners vanuit Zuid-Amerika begeleiden....

Hoewel het maar 1 regel in het rapport is, is dit toch te triest voor woorden.
09-03-2015 10:10
Die percentages van 20% en 90% zijn wat uit het verband gerukt. Op pagina 56 staat: 'one respected cycling professional felt that even today 90% of the peloton was doping.... Another put it around 20%. Many people simply stating they 'didn't know' who was clean or not.

Die percentages zijn dus geen conclusies van het rapport, maar meningen van betrokkenen.
09-03-2015 10:13
Het zal wel Ricco zijn die 90% heeft gezegd, dat is toch altijd zijn stokpaardje en manier om z'n eigen straatje schoon te vegen.
09-03-2015 10:14
Goed voorbeeld voor de jeugd.
09-03-2015 10:20
de percentages zijn dus gewoon de uitersten van de mening van de ondervraagden. misschien hadden ze beter een gemiddelde kunnen nemen. de waarheid ligt immers vaak in het midden, dus volgens de ondervraagden zou zo'n 55% nog aan de doping zitten, iets meer dan de helft dus.
09-03-2015 10:23
@ redactie:
nogmaals, iets uitgebreider mag wel. veel mensen lezen het volledige rapport niet, en trekken hun conclusies dus uit o.a. deze zeer korte samenvatting, zoals hierboven al gebeurt door o.a. Sooike. voorts mis ik de kritiek op Heintje en Patje, en ook de aanbevelingen lijken me het noemen waard.
09-03-2015 10:31
Met dit rapport laat Cookson duidelijk zijn het echt anders te willen, doen. Het is een goede start, nu de aandacht niet laten verslappen, doorpakken en niet opgeven.

Suggesties als 'één apotheek voor het peloton' zijn wat mij betreft onderdeel van de oplossingsrichting waarin je zou moeten denken. Al zullen ze het nog wat moeten uitwerken.

Dat schimmige gedoe nu in België rond Van Avermaat en anderen laat zien dat het echt anders moet.
09-03-2015 10:35
Tuurlijk is er doping en dat zal altijd blijven. Ik denk dat het grootste probleem niet de doping is maar de Omerta die er nog altijd heerst. Of het nu Armstrong of Boogerd is ze spreken altijd voor zichzelf en noemen geen namen. Ze zeggen altijd ik was niet de enige en er heerste een dopingcultuur. Over het netwerk wat erachter zit hoor je ze niet. Ze vinden het ook blijkbaar not done om over andere renners te praten. Je kan een duur rapport schrijven maar echt feiten en oplossingen staan er niet in.

Af en toe denk ik ook weleens dat ze veel meer weten en dat ze niet alles naar buiten brengen om de sport te beschermen. Als 90% gebruikt heeft dan heeft het wielrennen totaal geen geloofwaardigheid meer en haken sponsoren en tv zenders af. De UCI valt of staat nog altijd bij de gratie van de renners. Als 90% gebruikt heeft kun je de UCI ook wel opdoeken want die hebben dan al die jaren boter op hun hoofd gehad
09-03-2015 10:40
@sephiroth: een centrale apotheek klinkt denk ik leuker dan het werkelijkheid zal zijn. Renners die kwaad willen, kunnen via verschillende kanalen dan nog steeds aan verboden middelen komen.
09-03-2015 10:45
Dus vooral oud renners die hun zegje hebben mogen doen. Er dan ook nog vanuit gaande dat de meeste daarvan doping hebben gebruikt. Deze lieden zullen altijd zeggen dat doping ook nu nog op grote schaal plaats vindt. Het zijn de eerste die niets willen weten van een cultuurverandering, omdat ze zelf dan nog meer als zondebok gezien worden.

Er staan nog wel wat narcisten in de lijst van ondervraagden, waarbij je vraagtekens kan plaatsen of zei wel objectief kunnen zijn.
09-03-2015 10:52
@ Miller:
wie zou jij dan ondervraagd hebben in deze dopingkwestie betreffende de periode 1998-2013?
09-03-2015 11:02
Iedereen die tegenwoordig, anno 2015, zegt dat er nog wel doping gebruikt wordt maar geen namen noemt of geen namen kan noemen, moet je niet serieus nemen.
Geneuzel van Boogerd en Armstrong die proberen te laten lijken alsof het niet allemaal alleen maar aan hen en hun generatie lag.
09-03-2015 11:04
Hoewel het geen verrassing is, bevestigd dit toch weer mijn mening. Geen pardon, geen schone lei en opnieuw beginnen. Op enkele cowboys na gebruiken renners precies wat binnen de huidige testen mogelijk is. Dat was zo ten tijde van armstrong, en dat is nog steeds zo. Het enige wat je daar tegen kunt doen is bloedstalen lang bewaren (minstens 10 jaar), en straffen met behulp van nieuwere testen.
Jonge renners moeten het idee hebben dat als ze nu doping gebruiken, ze hun hele leven de consequenties kunnen voelen. Het slechtse signaal dat je dan kunt afgeven is om oude renners nu maar te laten gaan, onder het mom van "toen gebruikte iedereen".
09-03-2015 11:07
@Tinus
Maar contact met een andere apotheek of andere medicijnverstrekker is dan al genoeg om te straffen. Dat is natuurlijk veel makkelijker te bewijzen dan dat iemand daadwerkelijk verboden middelen heeft afgenomen.
09-03-2015 11:12
http://de.rechtzetting.be/2013/02/15/niemand-geinteresseerd-in-dopingbiecht-lefevere/ wordt toch niet alles naar buiten gebracht lees dit maar eens
een oude vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken
09-03-2015 11:20
@dikkeschaap

Het lijkt me niet dat ze naar de apotheek gaan als ze doping willen gaan gebruiken ;)
09-03-2015 11:30
@8.6 Het gaat er niet om wie ik gekozen zou hebben. Het hele punt is dat gebruikers hun mening wordt gevraagd over gebruik. Ik denk dat zei niet makkelijk kunnen toegeven dat het gebruik nu vele malen minder is dan toen. Er wordt veel vastgesteld door middel van aannames van mensen die niks meer met de sport te maken mogen hebben.
09-03-2015 11:38
@ Miller:
de 174 ondervraagde 'experts' zijn lang niet allemaal betrapte ex-renners. er werden ook niet betrapte ex-renners, ploegartsen, huidige wielrenners, (ex)bestuurders, medewerkers bij dopingautoriteiten, enz. ondervraagd

Om te reageren moet je ingelogd zijn.

RIDE Magazine