Drie keer is scheepsrecht voor Arvid de Kleijn in Tour de Langkawi
Arvid de Kleijn moest in de eerste twee sprintritten van de Tour de Langkawi nog zijn meerdere erkennen, maar bij de derde gelegenheid is het wel raak. De Nederlander van Tudor bleek na een spannende finale – waarin de vluchters lang op weg leken naar een stunt – over de snelste benen te beschikken.
De vierde etappe van de Tour de Langkawi was nu zo’n rit waar de vluchters de overwinning konden afsnoepen van de sprinters. Op het parcours van Kuala Kubu Bharu naar Bentong lag één obstakel, maar dit was niet zomaar een hindernis, met de klim naar Gap (18,9 km à 3,1%). Op deze lange beklimming kon het kaf van het koren worden gescheiden, al liep het nooit echt steil omhoog.
Het was de vraag of een groep vluchters hier een voorsprong kon pakken en vervolgens uit de greep kon blijven van het peloton. Na de afdaling van de klim volgden immers nog zeventig nagenoeg vlakke kilometers. De sprintersploegen kregen kortom nog wel de tijd en ruimte om de boel te organiseren en aan te sturen op een (nieuwe) massasprint.
Sterke kopgroep probeert sprint te ontlopen
Veel renners wilden hier echter een stokje voor steken: in het eerste koersuur volgden de demarrages elkaar dan ook in rap tempo op. Zes renners slaagden er uiteindelijk in om een vlucht op poten te zetten. De namen? Cristian Raileanu (Li Ning Star), Yuma Koshi (JCL Team UKYO), Mario Aparicio (Burgos-BH), Manuele Tarozzi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Stefan De Bod (EF Education-EasyPost) en Joan Bou (Euskaltel-Euskadi).
De voorsprong van deze zes avonturiers liep op een gegeven moment op tot ruim vier minuten en dus mochten Aparicio en Bou zich de virtuele leiders noemen. De twee Spanjaarden volgden in het klassement namelijk op 2’09” van leider Max Poole, maar leken niet meteen een gevaar voor de Brit van Team dsm-firmenich PostNL. Het peloton had de touwtjes namelijk strak in handen en wist het verschil na de beklimming naar Gap al snel weer te halveren.
Sprintersploegen moeten ervoor werken
Met nog veertig kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong van de vluchters nog maar tweeënhalve minuut. Dit was vooral op het conto te schrijven van Astana Qazaqstan en Tudor Pro Cycling. Deze ploegen losten elkaar af aan kop van het peloton, in de hoop te kunnen sprinten met respectievelijk Gleb Syritsa en Arvid de Kleijn. Alleen: het bleek nog niet zo evident om de vluchters op tijd in te rekenen.
Op tien kilometer van de finish was het verschil nog altijd een dikke minuut en zag het er plots erg rooskleurig uit voor de kopgroep. Ze leken na een klassiek kat-en-muisspel met het peloton aan het langste eind te trekken, maar de aanvallers keken in de finale toch te veel naar elkaar. Hierdoor kwam het peloton in de laatste kilometers toch met rasse schreden dichter en zagen we in de laatste honderden meters toch een hergroepering.
Nu wel raak voor De Kleijn
In de sprint die volgde, werd Arvid de Kleijn uitstekend gepiloteerd door zijn laatste man Maikel Zijlaard en de snelle Nederlander wist het dit keer wél af te ronden. De 30-jarige De Kleijn bleef de opkomende Matteo Malucelli en Manuel Peñalver voor. Casper van Uden moest genoegen nemen met een zesde plaats. Max Poole kwam in de slotfase niet meer in de problemen en gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.
Sportief slagveld
Niet iedereen slaagde er overigens in om op tijd de finish in Bentong te bereiken. Maar liefst negentien renners kwamen te laat binnen, met daarbij enkele bekende namen. Zo valt voor Simon Carr – notabene de renner die vorig jaar nog de sterkste was in het eindklassement van de Tour de Langkawi – het doek. Ook sprinter Jakub Mareczko en Nederlander Johan Dorussen zullen donderdag niet meer opstappen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.