WK 2024: Drie redenen waarom Maxim Van Gils de rol van Wout van Aert kan overnemen
Foto: Cor Vos
zaterdag 28 september 2024 om 10:45

WK 2024: Drie redenen waarom Maxim Van Gils de rol van Wout van Aert kan overnemen

Special Wout van Aert won op de weg dan wel nog geen groot kampioenschap, wel was de alleskunner al goed voor talloze ereplaatsen én vaak een cruciale rol in de tactiek van bondscoach Sven Vanthourenhout. Met de snelle benen van Van Aert kon de Belgische bondscoach altijd gerust zijn als zijn poulain mee wist te schuiven met een kopgroep, maar anderzijds gaf de sprint van Van Aert ook ruimte om te koersen aan zijn ploeggenoten.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Door zijn jammerlijke knieblessure die Van Aert opliep in de Vuelta a España is hij de grote afwezige in de Belgische selectie op het wereldkampioenschap op de weg in Zürich. Remco Evenepoel is de duidelijke leider van de Belgen en samen met Tadej Pogacar ook de topfavoriet. Maar Vanthourenhout gaf ook al aan dat hij een belangrijke rol weggelegd ziet voor Maxim Van Gils, meer dan bijvoorbeeld een Jasper Stuyven, Tim Wellens of Tiesj Benoot. Daar zijn goede redenen voor.

1. Eendagsspecialist

Ten eerste is Van Gils een specialist van eendagskoersen. Zijn Tour de France en Ronde van Zwitserland waren door omstandigheden – onder andere een corona-infectie – niet zo goed, maar neem zijn rijtje uitslagen in het voorjaar erbij, en je ziet dat Van Gils in die koersen tot de wereldtop behoort. De Antwerpenaar viel in elf eendagskoersen amper twee keer buiten de top 5. Eschborn-Frankfurt winnen was na derde plaatsen in de Strade Bianche en Waalse Pijl de ideale beloning op het allerhoogste niveau.

Ook de harde cijfers bevestigen dat: de UCI houdt sinds 2021 een specifieke One Day Race Ranking bij, en daarin prijkt Van Gils momenteel als nummer vijf van de wereld, weliswaar na Tadej Pogacar, Mathieu van der Poel, Marc Hirschi en Jasper Philipsen, maar wel voor… Wout van Aert, Remco Evenepoel en Mads Pedersen. Om het met de woorden van zijn Lotto Dstny-ploegleider Dirk Demol te zeggen: “Maxim is wereldtop.”

Van Gils op het podium van de Waalse Pijl – foto: Cor Vos

Momenteel lijkt Van Gils niet over diezelfde voorjaarsvorm te beschikken, maar dat baart hem weinig zorgen. De motivatie is immers aanwezig. “Het najaar is altijd lastiger dan het voorjaar”, zegt hij bij VTM. “Maar de afgelopen week is wel goed verlopen qua training. Ik kijk er sowieso hard naar uit. Het is lang geleden dat nog eens met de nationale ploeg heb gekoerst, al van bij de junioren in 2017. Een eerste wereldkampioenschap bij de profs is altijd speciaal, maar het zou me moeten liggen.”

2. Piekvermogen

Te meer omdat Van Gils als geen ander naar een doel kan toeleven, zo weet ploegleider Demol aan onze microfoon. “Maxim weet als de beste hoe hij moet pieken. Als hij zich op een groot doel kan en wil focussen, dan zit hij er vaak niet ver naast en dat is een enorme kwaliteit waar zeker niet alle renners over beschikken. Juist dat maakt hem een goede kopman binnen onze ploeg.”

Demol looft de visie van Van Gils. “Soms komt hij actief bij ons aankloppen omdat hij een wedstrijd wil overslaan. De BEMER Cyclassics bijvoorbeeld, wilde hij dan graag skippen om specifiek goed te zijn in de Canadese koersen. En juist daar knoopte hij weer aan met de vorm van het voorjaar. Hij vreesde dat hij anders enkele dagen training zou verliezen. Hetzelfde verhaal met de GP de Wallonie. Omdat hij geselecteerd was voor het WK, vroeg hij om daar niet meer te rijden. Alleen het hoofddoel telt.”

Staar je dus niet blind op de tot dusver niet zo indrukwekkende uitslagen van Van Gils in het najaar. Wedstrijden als de Tour of Leuven, Druivenkoers en Bretagne Classic stonden vooral in het teken om terug vorm op te doen. “Daarom is het terecht dat hij iemand is waar Vanthourenhout op rekent. Juist in het echt grote werk komt Maxim vaak bovendrijven”, stelt Demol.

Ook Van Gils weet wat winnen is in Frankfurt – foto: Cor Vos

3. Sprintbenen

En daarbij heeft Van Gils één specifieke kwaliteit die hem zo hard in dezelfde rol als Wout van Aert kan duwen. “Maxim is snel aan de streep. Maar niet alleen dat: hij gaat ook heel lang mee als het lastig is en in dat scenario kan je niet meer om hem heen. Maxim gaat zeker de finale rijden en na een zware koers is hij vaak een van de snellere mannen”, aldus Demol. “Hij koest vaak om te winnen.”

Het is op die manier dat Van Gils Eschborn-Frankfurt won in een pelotonsprint, maar ook naar de vierde plaats sprintte in Luik-Bastenaken-Luik. Toch blijft de Lotto Dstny-renner vooralsnog bescheiden. “Ik ben een andere coureur dan Wout. Het is sowieso lastig om die positie in te vullen”, vulde Van Gils aan bij VTM.

Helemaal claimen durft de Antwerpenaar die positie dan ook niet. “Ik sta zondag een beetje achter Remco. Maar we gaan er alles aan doen om deze koers ook zonder Wout tot een goed einde te brengen. Ik hoop een rol van betekenis te spelen en iets bij te dragen tot het succes van de Belgische ploeg. Als Remco wint en ik heb een DNF, is mijn dag ook geslaagd.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.