DSM-dubio: Fabio Jakobsen of Casper van Uden naar de Tour de France?
foto: Cor Vos
dinsdag 18 juni 2024 om 11:49

DSM-dubio: Fabio Jakobsen of Casper van Uden naar de Tour de France?

Fabio Jakobsen is sinds zijn komst afgelopen winter het uithangbord van Team dsm-firmenich PostNL. De 27-jarige sprinter samen met Romain Bardet een van de beoogde kopmannen voor de komende Tour de France, maar hij heeft het lastig dit jaar. De jonge Casper van Uden gaat dan weer als een speer. Wie zou jij meenemen naar de Tour?

Op dit moment bestaat de voorlopige selectie van de Nederlandse ploeg voor La Grande Boucle uit drie renners: Bardet, Warren Barguil en dus Jakobsen. Bij Team dsm-firmenich PostNL zijn ze bezig met een transitie. Ploegbaas Iwan Spekenbrink en zijn staf willen terug naar hun wortels: een sprintploeg zijn, zoals in de hoogtijdagen met Marcel Kittel. Roy Curvers vertelde in de jongste RIDE Magazine al dat dit niet een proces van maanden is, maar misschien wel eentje van jaren. Toch rijst de vraag of de ploeg misschien richting de Tour een andere keuze moet maken.

Jakobsen heeft het namelijk lastig dit jaar. Hij is niet tevreden met hoe het tot op heden gaat. De zegeteller staat pas op één (Ronde van Turkije) en behoudens Nokere Koerse kon Jakobsen niet zijn snelle benen van weleer tonen. Daarbij moet gezegd dat hij in de Giro d’Italia en de Baloise Belgium Tour ook af te rekenen kreeg met pech op cruciale momenten. De sprinter heeft daar tussenin in Spanje hard getraind om in Tour-vorm te geraken. Normaal krijgt hij John Degenkolb, Bram Welten en Nils Eekhoff (die nog herstellende is van een hersenschudding) met zich mee.

Van Uden wint in de ZLM Tour – foto: Cor Vos

Jakobsen vs. Van Uden
In tegenstelling tot Jakobsen, is Casper van Uden wel bezig aan een sterk seizoen. De 22-jarige Zuid-Hollander begon meteen met een zege in de AlUla Tour. Na die rittenkoers reed hij een volgepakt voorjaar om te groeien als renner. Daarvan plukte hij vanaf half mei de vruchten. Van Uden won Rund um Köln, werd tweede in de Heistse Pijl en pakte twee ritzeges in de ZLM Tour. De jonge sprinter verzekerde zich er ook van de puntentrui. In die koersen werkte hij steeds met een verschillende sprinttrein en in al die formaties was Van Uden dus succesvol dit seizoen.

Jakobsen heeft bij Soudal-Quick-Step al verschillende grote rondes gereden. In 2022 won hij een rit in de Tour en een jaar daarvoor pakte hij drie etappes en het puntenklassement in de Vuelta a España. In 2019 had hij in Spanje ook al eens twee keer gewonnen. De Tour van 2023 en de recente Giro reed hij niet uit. Van Uden heeft in de grote rondes een blanco vel en eindigde in de WorldTour pas één keer in de top-10 (vijfde in de tweede rit van Tirreno-Adriatico dit voorjaar). Hoewel een aanstormend talent, moet Van Uden nog wel vlieguren maken op het hoogste niveau.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.