dsm firmenich PostNL ziet progressie bij Casper van Uden: “Je vraagt je soms af: waar eindigt dit?”
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 19:35

dsm firmenich PostNL ziet progressie bij Casper van Uden: “Je vraagt je soms af: waar eindigt dit?”

Interview In de eerste rit in lijn van de ZLM Tour boekte Casper van Uden donderdag alweer zijn derde zege van het seizoen. De 22-jarige sprinter deed dat bovendien op een erg indrukwekkende manier. Bij dsm-firmenich PostNL hebben ze zo een extra afmaker in de rangen, die naast Fabio Jakobsen en Tobias Lund Andresen kan functioneren. Ploegleider Roy Curvers schetst het groeitraject van de jonge Van Uden.

Verrast was Curvers hoegenaamd niet met de progressie van Van Uden, die medio 2022 de overstap maakte van het Development Team naar de hoofdmacht. Van Uden is vaste klant bij dsm-firmenich PostNL, waar hij al sinds 2020 in de opleidingsploeg vertoefde. In zijn eerste volledige profjaar boekte hij al enkele veelbelovende uitslagen in Milaan-Turijn en de Tour of Britain, maar het is bij jonge talenten toch altijd even afwachten of ze die vooruitgang voorzetten. De ploeg had daar alle vertrouwen in, want nog voor zijn eerste koers van het seizoen kreeg Van Uden al een contractverlenging tot en met 2026.

“Casper is relatief vroeg prof geworden, maar je zag al heel lang zijn potentieel”, aldus Curvers aan de microfoon van WielerFlits. “Dat merk je als je achter hem rijdt op training, maar bij de beloften liet hij – denk maar aan de Tour de l’Avenir – al geregeld zijn snelle benen zien. Vorig jaar heeft hij gebruikt om ervaring op te doen. Hij heeft een stabiel jaar gedraaid, waarin hij leuke resultaten heeft geboekt. Dan weet je: een winter later zal hij waarschijnlijk weer wat verder staan.”

Ups en downs
En zo geschiedde: Van Uden schoot op zijn eerste koersdag van het seizoen al meteen raak in de Saudi Tour. Hij klopte daar met Dylan Groenewegen en Tim Merlier niet de minste namen. “Dat hij meteen wint, was een heel leuke opsteker. Maar je denkt ook: als dit zo blijft doorgaan, waar gaat dat eindigen? Tijdens de klassiekers zagen we hem wat minder op het voorplan, maar van zo’n jongen verwachten dat hij iedere week constant in de mix is, dat is iets te veel gevraagd. Om bij de profs na een zwaardere koers mee te doen, heb je gewoon meer tijd nodig. Die hardheid is er niet vanaf dag één, maar ook daarin boekt Casper vooruitgang.”

Ook in Keulen was Van Uden de snelste – foto: Cor Vos

Anders win je natuurlijk de Rund um Köln, toch ook een wedstrijd met een zwaar middenrif, niet. “We zien duidelijk dat Casper dit jaar een grote stap vooruit heeft gezet. Hij heeft de juiste snelheid, en op een goede dag kan hij een hele boel sprinters kloppen. We zijn altijd in hem blijven geloven en hij laat keer op keer zien dat dat ook gerechtvaardigd is. Met hem weten we dat we een renner in huis hebben die een sprint kan winnen. Dan is het vlieguren maken en veel finales rijden, en dan hoort het erbij dat je af en toe een fout maakt. Als hij dat vaker doet, zal hij ook vaker winnen. Maar het kan ook prima zijn dat het er een paar koersen na elkaar niet uitkomt. Daar leer je uit.”

“Een goed voorbeeld is de Vierdaagse van Duinkerke. Daar viel het allemaal net niet op zijn plek. Dan is het ook voor Casper wat zoeken, ook al was hij fysiek helemaal in orde. Hij reed er bijvoorbeeld twee keer lek op een verkeerd moment, en hij zat een keer achter een valpartij op een moment dat het te veel energie kost om terug te komen. Dan doet hij even niet mee in de sprints, maar het vertrouwen in hem blijft. Als hij erbij zit, dan zie je dat hij een van de snelsten van het peloton is. Nu zie je dat hij – vanaf dat hij weer de goede flow vindt – ook meedoet voor overwinningen.”

Perfectionist
Volgens Curvers is Van Uden ook het type dat zich niet zomaar van de wijs laat brengen. “Hij is een intelligente jongen, die over alles nadenkt. Ik zou hem beschrijven als ‘heel professioneel voor iemand van zijn leeftijd’. Dat is prettig om mee samen te werken. Casper is ook iemand die de lat voor zichzelf heel hoog legt. Misschien soms wat te hoog, als hij iets te perfectionistisch denkt in de koersen. Maar die eigenschap zorgt er ook voor dat hij sneller dan iemand anders de foutjes eruit haalt en van iedere koers blijft leren.”

Het groeitraject dat de ploeg met het jonge talent voor ogen heeft, is duidelijk. “We hebben aan het begin van het jaar gezegd dat het heel belangrijk is dat hij zijn sprints op regelmatige basis blijft doen. Dat er geen twee maanden tussen zit dat hij aan sprinten toekomt. Eigenlijk zijn we bij hem op zoek naar een koersprogramma waarin die kansen blijven terugkomen. En pas daarna wordt het langzaam maar zeker tijd om naar een niveau hoger toe gaan groeien, waarin we met hem dan ook competitief willen zijn in grotere wedstrijden. Zeg nooit nooit, maar normaal gezien rijdt hij dit jaar nog geen grote ronde.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.