Dubbelslag Ballan in Ronde van Spanje
zaterdag 6 september 2008 om 18:25

Dubbelslag Ballan in Ronde van Spanje

De eerste bergrit in de Ronde van Spanje, die in hondenweer werd verreden, is een prooi geworden voor Alessandro Ballan. De Italiaan reed lange tijd in een kopgroep van vijf man, maar op laatste beklimming van de dag wist hij weg te rijden en solo over de streep te komen. Door zijn overwinning is de Italiaan ook gelijk de leider in het algemeen klassement, dat vanochtend nog werd geleid door de Fransman Sylvain Chavanel.

De tweede plek was voor de Spanjaard Ezequiel Mosquera. De renner wist net voor Alberto Contador te blijven, die op zijn beurt weer net voor een groepje met onder andere Levi Leipheimer en Carlos Sastre eindigde.

In de eerste 15 kilometer probeerden er een aantal renners uit het peloton weg te komen. Onder andere Paolo Bettini deed een poging, maar het peloton liet niemand gaan. Na 18 kilometer ontstond de definitieve kopgroep, toen Allesandro Ballan, Marc de Maar, Iñigo Landaluze, Xabier Zandio, David Moncoutie en Gianni Meersman uit het peloton wisten te ontsnappen. Na een aantal kilometer liet de Fransman David Moncoutie zich terugzakken in het peloton om Chavanel te helpen, maar de andere vijf bleven de rest van de dag op kop rijden.

De eerste losser uit de kopgroep was de Spanjaard Xabier Zando, even later moest ook zijn landgenoot Iñigo Landaluze passen. Ballan wist op de voet van de slotklim weg te rijden bij Meersman en Marc de Maar en de twee achtervolgers konden later op de klim niet meer bij Ballan komen. De Nederlander De Maar reed bijna de gehele klim op de tweede positie, maar in de slotkilometers viel hij helemaal stil waardoor er nog 22 renners voor hem kwamen in de etappeuitslag.

Naast het algemeen klassement staat Ballan ook aan de leiding in het bergklassement. Omdat de Italiaan echter maar één trui tegelijk kan dragen, mag de nummer twee deze trui morgen aantrekken en laat dit nu net onze landgenoot Marc de Maar zijn. De sprinterstrui wordt nog steeds gedragen door Daniele Bennati en de leiding in het combinatieklassement is ook voor Ballan. Levi Leipheimer staat nu tweede in het algemeen klassement op een dikke minuut. Robert Gesink is de beste Nederlander. Hij eindigde vandaag op plek 11 en staat na de etappe op plek 12 in het klassement.

Uitslag zevende etappe, Vuelta a España:
1. BALLAN, Alessandro (ITA/LAM) 6:15:51
2. MOSQUERA, Ezequiel (ESP/XAG) +2:42
3. CONTADOR, Alberto (ESP/AST) +2:45
4. RODRÍGUEZ OLIVER, Joaquín (ESP/GCE) +2:50
5. LEIPHEIMER, Levi (USA/AST) +2:50
6. ANTON, Igor (ESP/EUS) +2:50
7. SASTRE, Carlos (ESP/CSC) +2:50
8. MORENO FERNÁNDEZ, Daniel (ESP/GCE) +3:03
9. BRUSEGHIN, Marzio (ITA/LAM) +3:11
10. REBELLIN, Davide (ITA/GST) +3:11
11. GESINK, Robert (NED/RAB) +3:11

Tussenstand na zevende etappe:
1. BALLAN, Alessandro (ITA/LAM) 23:53:26
2. LEIPHEIMER, Levi (USA/AST) +1:00
3. CHAVANEL, Sylvain (FRA/COF) +1:21
4. CONTADOR, Alberto (ESP/AST) +1:34
5. VALVERDE, Alejandro (ESP/GCE) +2:06
6. SASTRE, Carlos (ESP/CSC) +2:27
7. vAN GOOLEN, Jurgen (BEL/CSC) +2:59
8. MOSQUERA, Ezequiel (ESP/XAG) +2:59
9. ANTON, Igor (ESP/EUS) +3:17
10. MORENO FERNÁNDEZ, Daniel (ESP/GCE) +3:23
11. BRUSEGHIN, Marzio (ITA/LAM) +3:51
12. GESINK, Robert (NED/RAB) +3:51

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.