Dubbelslag Joe Blackmore in Tour de l'Avenir na duel met aanvalslustige Jarno Widar
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 21 augustus 2024 om 16:21

Dubbelslag Joe Blackmore in Tour de l'Avenir na duel met aanvalslustige Jarno Widar

Joe Blackmore heeft een dubbelslag geslagen in de derde etappe van de Tour de l’Avenir. De Brit rekende na een ultrakorte bergrit, met finish op La Rosière, af met een aanvalslustige Jarno Widar en Pablo Torres. Daarachter wist Tijmen Graat namens Nederland vierde te worden.

Na een proloog en twee relatief vlakke etappes, was het tijdens de derde etappe tijd voor de bergen. De organisatie had een rit uitgezet van amper 70 kilometer, met daarin wel drie beklimmingen. Te beginnen met de Côte des Chapelles (8,7 km aan 6,3%) en gevolgd door Les Arcs 1800 (12,6 km aan 7,4%). De slotklim naar La Rosière (17,4 km aan 5,8%) was nog een stapje hoger en dus zwaarder, met de finish op bijna 1.900 meter hoogte.

De Fransman Clément Izquierdo koos op de eerste klim van de dag voor de aanval en dat werd een solo-onderneming. In het peloton stond achteraan de deur open, onder meer klassementsleider Henrik Pedersen moest al vroeg de rol lossen. Vooraan was het vooral België dat het tempo bepaalde in dienst van Giro Next Gen-winnaar en kopman Jarno Widar. Door dat tempo werd Izquierdo op de top van Les Arcs 1800 gegrepen.

Jarno Widar schudt meermaals aan de boom op La Rosière
Een elitegroep van ongeveer vijftien renners begon zo aan de afdaling naar de voet van La Rosière. Nederlander Menno Huising moest vroeg op de slotklim van fiets wisselen, waardoor hij de aansluiting verloor. Niet veel later plaatste Widar een eerste aanval, negen kilometer onder de top. Eerst kon alleen Léo Bisiaux (Frankrijk) hem volgen, maar ook Pablo Torres (Spanje), Tijmen Graat (Nederland) en Joe Blackmore (Groot-Brittannië) sloten weer aan.

In die groep ging duidelijk niet hard genoeg voor de 18-jarige Widar, die met nog zes kilometer te gaan opnieuw de aanval koos. Dit keer liet hij iedereen achter zich op de winderige klim van La Rosière, al gaf de 21-jarige Blackmore zich niet gewonnen. De Brit wist op zijn eigen tempo het gat met Widar te dichten, terwijl Torres daar niet ver achter zat. De Spanjaard kwam vlak voor de slotkilometer aansluiten bij de twee koplopers.

Torres ging erop en erover, maar werd door Widar weer in de kraag gevat. Wat volgde was gepoker tussen het drietal, waarna de sprint werd ingezet door Blackmore. De coureur van Israel-Premier Tech wist met overmacht te winnen en zo ook de leiderstrui te pakken in deze Ronde van de Toekomst. Widar werd tweede, Torres derde en op ruime achterstand eindigde Graat als vierde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.