Dubbelslag Visma | Lease a Bike in Polen: Kooij snelt naar ritzege, Vingegaard stelt eindzege veilig
foto: Cor Vos
zondag 18 augustus 2024 om 16:47

Dubbelslag Visma | Lease a Bike in Polen: Kooij snelt naar ritzege, Vingegaard stelt eindzege veilig

Olav Kooij heeft de slotetappe in de Ronde van Polen gewonnen. De renner van Visma | Lease a Bike kwam na een 142 kilometer lange etappe tussen Wieliczka en Kraków als eerste over de finish. De leiderstrui van Jonas Vingegaard kwam niet in gevaar. Hij mag zich daarom eindwinnaar noemen van de Poolse rittenkoers.

Na de zesde etappe leek het klassement zo goed als gemaakt. In de slotrit was het immers uitkijken naar een sprint. Hoewel het eerste deel van de etappe nog vrij heuvelachtig was, was het tweede deel zo goed als vlak. De afsluitende rit eindigt – zoals altijd, sinds 2020 – met drie lokale rondes in Krákow. Dit finalecircuit is 5,1 kilometer lang en bevat nauwelijks hoogtemeters. Eenmaal voorbij de rode vod, volgen geen bochten meer. We mochten ons dus opmaken voor een koninklijke sprint!

Archie Ryan maakte wederom indruk vanuit de vlucht – foto: Cor Vos

Vier renners gingen op weg naar dit lokale circuit in Kraków op avontuur. De Ier Archie Ryan (EF Education-EasyPost) – die in de rit van een dag eerder zijn solo-aanval nog zag stranden in schoonheid – de Fransman Rémi Cavagna (Movistar), de Pool Marcin Budzinski (Mazowsze Serce Polski) en de Brit Jack Rootkin-Gray (EF Education-EasyPost) vormden de vlucht van de dag. Het viertal werd de hele koers binnen schotafstand gehouden, maar dat weerhield ze er niet van om gas te blijven geven.

Want het liefst dichtten de sprintersploegen het gat met de kopgroep al voor het betreden van het lokale circuit. Eenmaal in de straten van Kraków leek dit namelijk geen gemakkelijk karweitje. Zelfs klassementsleider Vingegaard besloot op zo’n 23 kilometer van de streep het nodige kopwerk te verrichten in dienst van Olav Kooij. Het dichtrijden van de laatste twintig seconden bleek niet eenvoudig. Met name het duo van EF Education-EasyPost en thuisrijder Budzinski hielden lang stand, Cavagna moest bij het oprijden van het lokale circuit zijn medevluchters laten gaan wegens de nodige kramp.

De gele trui van Vingegaard kwam niet in gevaar, al heeft de Deen wel het nodige kopwerk verricht voor Kooij- foto: Cor Vos

Met nog twee rondes te gaan maakte Ryan de meeste indruk in de kopgroep. Het gat bleef schommelen rond de vijftien seconden, maar het peloton had alle mogelijke moeite om het laatste gaatje naar de Ier en de Pool te dichten. Toch werd het duo op drie kilometer van de streep ingerekend. Het was uitkijken naar de derde massasprint van de week. In de laatste kilometer maakte lead-out Danny van Poppel een goede indruk, maar Jordi Meeus kon het werk van zijn ploegmaat niet afmaken. Kooij verscheen in de laatste tweehonderd meter aan de linkerkant van de weg en kreeg alle ruimte om te sprinten. Tim Merlier kwam te laat en strandde op plek twee.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.