Dumoulin: “Alles wijkt voor Rio”
vrijdag 6 november 2015 om 16:20

Dumoulin: “Alles wijkt voor Rio”

Na een fantastische Vuelta a España, ligt het volgens veel wielerkenners voor de hand dat Tom Dumoulin komend seizoen de Tour de France rijdt en een gooi doet naar het eindklassement. “Een grote ronde kan. Maar als het mijn vorm voor Rio aantast, gaat dat niet gebeuren”, vertelt onze landgenoot aan Cyclingnews.

‘Hoop dat het team niet meegaat met de fans’
Het staat voor Dumoulin vast dat hij in de toekomst wel eens een schot waagt. “Ik zou het prachtig vinden om in de toekomst voor een algemeen klassement te gaan in een grote ronde, maar ook voor ritzeges. Volgend seizoen gaat dat echter niet, omdat ik me volledig focus op Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een combinatie van beide is best mogelijk, maar we moeten daar nog een manier op vinden. Als het mijn vorm voor Rio aantast, ga ik dat niet doen. Ik hoop dat het team me beschermt en niet meegaat in de flow van de fans dat ik nu maar voor een grote ronde móet gaan. Ik hoop dat we een goede balans kunnen vinden.”

Dumoulin vecht niet voor plek negen
“Ik heb het al eerder gezegd, heb het mezelf afgevraagd en kreeg ook diezelfde stelling van journalisten: wanneer ga ik vol voor een grote ronde?”, vervolgt de renner van Giant-Alpecin. “Ik heb altijd gezegd dat ik geen renner wil zijn die niet over het niveau beschikt om op het podium van een grote ronde te eindigen, maar elke dag moet knokken op bijvoorbeeld negende te worden. Dat is niet wat ik wil. Ik heb mijn wapen, ik heb mijn tijdritcapaciteiten, dus waarom zou ik die specialiteit opofferen voor een negende plek in een grote ronde in plaats van me te focussen op dagzeges? Overwinningen zijn de enige zaken die tellen voor mij, en juist met die focus ging ik naar de voorbije Vuelta.”

Hoogtestages

PIC555461725

Dumoulin wint rit 9 in de Vuelta – Foto: Sirotti

Voor Dumoulin was 2015 een openbaring. “Ik heb dit jaar een aantal dingen geleerd over het voorbereiden op een bepaalde koers en had ook te maken met mijn eerste hoogtestage, net voor de Ronde van Zwitserland. Ik voelde me niet goed, maar ik leerde er wel van. Na mijn val in de Tour was het nog maar een paar weken tot aan de Vuelta. Ik wilde erg graag een grote ronde uitrijden met het oog op de toekomst. Het grote doel was dan ook om uit te rijden, voor de ploeg te werken en een stap te maken voor de komende jaren. Ook voorafgaand aan de Vuelta ging ik op hoogtestage, die al veel, veel beter voor me was. Ik wilde de Vuelta goed afsluiten en voor een ritzege gaan, maar voelde me zo goed dat ik voor het klassement ben blijven rijden.”

‘Grootste teleurstelling zorgde voor grootste hoogtepunt’
Dat laatste zorgde bijna voor de eerste Nederlandse winnaar in een grote ronde in 35 jaar. En dat deed Dumoulin zonder wedstrijdkilometers voorafgaand aan de Vuelta. “Ik ben een renner die zich kan voorbereiden op een doel zonder koersen te rijden. In het verleden werkte het voor mij om enkel te trainen en nu was dat weer het geval. Dat ik goed was in de Vuelta had mede te maken met mijn onfortuinlijke val in de Tour, die nog altijd de grootste teleurstelling in mijn loopbaan is. Eigenlijk is het raar dat mijn grootste teleurstelling van mijn carrière de mogelijkheid creëerde om mijn grootste hoogtepunt te bewerkstelligen.”

RIDE Magazine
49 Reacties
06-11-2015 23:23
@wolfje
Thnx! ik wordt soms wat moe van diegene die respectloze discussies van mensen die wel even zeggen hoe iets beter moet zonder het zelf te doen. met de periodes dat ik er zelf alles voor deed kon ik toch ook niets anders winnen dan de joop zoetemelk classic (een cyclosportief zonder enig klassement of rangschikking en dus geen echte prestatie)... was ik wel weer een dagje de koning van mijn wereld.
Dat is iedere wielrenner die het beste uit zichzelf heeft gehaald. Bijna iedere prof heeft onwaarschijnlijk veel doorzettingsvermogen om maar prof te kunnen zijn, en in die zin is inderdaad de helft van het peloton al zijn eigen`Ten Dam`.
06-11-2015 23:56
Coldeportes, ik ben het geheel eens met dat Dumoulin vooral moet pieken naar potentiele zeges. Zou het doodzonde vinden als hij zijn tijdrijderskwaliteiten ondergeschikt zou maken aan een klassementsnotering buiten podium.

Maar die mentaliteitsdiscussie raakt kant noch wal steeds, vind ik. Dumoulin wint vooral veel, omdat hij begenadigd is met een heel bijzonder talent.

Met hetzelfde gemak is te stellen dat Tjallingii veek meer winnaarsmentaliteit toont dan Dumoulin... hij moet wel 50x in een kopgroep belanden, voor die ene zege binnen handbereik is. Over drive gesproken...

Het woord omvat zoveel interpretaties dat je het niet vanaf de zijlijn her en der op kan plakken, als zijnde beter of completer...
07-11-2015 00:03
@wim kruithof + 1. Totaal holle term, 'winnaarsmentaliteit.' Het is wel een woord, maar betekent niets.
07-11-2015 00:22
Winnaarsmentaliteit betekent heel veel. Vos is iemand die een echte winnaarsmentaliteit heeft. Uit heel haar voorkomen spreekt dat; er is maar een ding wat telt. Om dan heel je leven af te stemmen op dat ene doel is de vrucht van winnaarsmentaliteit.
Te denken dat Tjallingii een winnaarsmentaliteit heeft is een vergissing, hij rijdt voor iets anders.
07-11-2015 00:47
Edit redactie: On-topic aub
07-11-2015 00:49
Dumoulin bepaalt gelukkig zelf wat hij wil. Daar doen "wij" gelukkig vrij weinig aan. Hij lijkt een sterk karakter te hebben en daar is niets mis mee.
07-11-2015 00:51
Een 'winnaarsmentaliteit' kan je alleen hebben als je de kwaliteiten hebt om veel te winnen. De meeste van deze types winnen al hun hele carrière veel. Die luxe is lang niet iedereen gegeven. Het is dus echt een nietszeggende term, die bijna niets over iemands mentaliteit zegt. Zeg dan gewoon dat iemand een winnaar is of iets dergelijks. Net zoals iemand een loser genoemd wordt. Je zegt dan ook niet dat die persoon een verliezersmentaliteit heeft. Als je roept dat je alleen voor winst gaat, maar je die kwaliteiten niet hebt, dan wordt je belachelijk gemaakt. Dan heb je geen 'winnaarsmentaliteit'. Die term slaat echt nergens op.
07-11-2015 02:09
@ Rosanero
Dat jij denkt te weten wat iedereen zich over 20 jaar kan herinneren verbaasd me enigszins moet ik zeggen. Volgens mij verschilt dat per wielerfan namelijk. Ik denk bijvoorbeeld dat ik over 20 jaar meer herinneringen heb aan de zesde stek van Gesink in de afgelopen Tour dan de etappewinst van Lindeman in de afgelopen Vuelta, hoewel dat zeker een puik staaltje was.
Volgens mij is het een narcistisch trekje te denken dat werkelijk iedereen hetzelfde naar wielrennen kijkt als jijzelf. Er zijn overigens meer wielerflitsers die hier last van hebben en steeds denken te moeten claimen dat etappezeges zoveel belangrijker zijn dan een zeer knap klassement. Voor ieder wat wils, zou ik zeggen. En laat de renners het vooral zelf bepalen...
07-11-2015 07:51
Alles wijkt voor RIO.
Hoe zou het zijn als hij in de giro of de tour uitzicht heeft op podium of beter?


De discussie over winnaarsmentaliteit lijkt me vrij nutteloos
07-11-2015 07:54
Voor iemand met tijdrit kwaliteiten als Dumoulin is rijden voor plek 9 in een AK idd niet zo slim.
Voor mensen zonder dat wapen is een plek 9 in een AK misschien wel het hoogst haalbare.
Dat snapt Dumoulin dus inderdaad goed, maar is geen reden om gelijk iedereen die wel voor een top 10 plek werkt bij het oud vuil te zetten.
07-11-2015 08:21
Edit redactie: Niet doen, op deze manier is een normale discussie niet mogelijk
07-11-2015 08:22
Coldeportes, jouw chronisch afbranden van je discussiepartner door de reflex in lachsalvo's te schieten, is niet alleen heel kinderlijk, het legt ook gelijk de discussie plat.

Je opteert voortdurend de meest kundige te zijn, praktisch alwetend, maar ziet aan je schaduw niet hoe je spartelen kunt.
07-11-2015 08:38
Eerlijk gezegd is de olympische spelen redelijk irrelevant in het wegwielrennen (voor mij dan). Een zege in Parijs-Roubaix lijkt me veel me al 10 keer zoveel waard (niet dat hij hiervoor in aanmerking komt). Blijkbaar vindt hij zelf de olympische spelen erg belangrijk. Ik denk dat bij iedereen vergeten is dat Vinokourov zijn olympische titel verkocht aan Rui Costa (ik weet het niet eens meer zeker ;) ). En Wiggins werd geloof ik olympisch kampioen tijdrijden, maar verder is dit voor een ploeg redelijk onbelangrijk. Hij kijkt hier alleen naar zichzelf (dat mag natuurlijk wel), maar naar mijn idee kan hij zijn kansen beter spreiden. Vraag het maar jurgen vandenbroeck en gesink:P

Edit: Vinokourov had zijn overwinning natuurlijk gekocht. Ik bedoelde het andersom
07-11-2015 08:54
Ik zou liever lezen: "Ik heb vreselijke zin in de Giro!"
07-11-2015 09:14
Plusje voor Beltran, Fernandi en Kruithof.
Hoewel de term winnaarsmentaliteit nergens op slaat, vind ik wel dat er verschillende mentale kwaliteiten zijn die zonder problemen aan Dumoulin toegeschreven kunnen worden: goed inzicht in eigen kwaliteiten, hoge pijngrens, niet te beroerd om te werken voor teamgenoten, goed arbeidsethos en dan vergeet ik er nog vast wel een paar. Volgens mij kunnen we wel spreken van een goede mentaliteit bij dumoulin

@Okidoki
Ik denk dat jij de olympische spelen toch een beetje onderschat. Ik schat het in als de belangrijkste eendaagse wedstrijd van het jaar, nog iets belangrijker dus dan Parijs-Roubaix of het wk. Het blijft natuurlijk een persoonlijke inschatting, maar voor de kanshebbers kan ik mij heel goed voorstellen dat ze van RIo het hoofddoel maken.
En Vino kocht (niet verkocht) zijn titel van Uran. Dat blijft een schandalige actie en een smet op de olympische spelen voor wielrenners.
07-11-2015 09:16
@ ik ben procycling
Giro lijkt me een prachtig doel, maar de meest zekere weg naar Rio loopt van Parijs nice, Baskenland, de heuvelklassiekers,(misschien romandie), tour of California, Dauphine (of zwitserland). Een jaartje klassementen rijden van een week levert veel uitdagingen tegen de klok, en veel klassement ervaring. (een giro kan ook zomaar mislukken, en als het lukt dan kan je volledig over je thee water zijn gegaan)
(en er is na de OS nogmaals de mogelijkheid tot de vuelta)
07-11-2015 09:46
Is het mogelijk om na Rio, de Vualta te rijden? Niemand die de Vuelta reeds als doel schijnt te zien.
07-11-2015 10:12
Edit redactie: dit is niet nodig
07-11-2015 10:25
Dumoulin zelf is gelukkig een stuk sympathieker dan sommige van z'n fans... ik hoop dat hij dat eigenwijze nastreven van een doel blijft houden, ook als hij dat doel dan net niet haalt want dan ben je in Nederland een 'net-niet renner' en een 'niet-winnaarstype'. Het probleem is niet dat 'we' te weinig winnaars hebben, het probleem is dat degenen die net niet winnen te snel worden afgebrand. Gelukkig lijkt de nuchtere Dumoulin zich daar maar al te zeer van bewust.

Dat Olympisch goud is natuurlijk een reëel doel, en hij heeft rond de Tourproloog al kunnen proeven hoe de druk in Nederland wordt opgevoerd en hoe je daar wel of niet mee omgaat. Het parcours lijkt hem zeker te liggen, al is het misschien wel zo zwaar dat het voor de echte klimmers a la Quintana en Froome wordt.
07-11-2015 10:32
@Coldeportes
Haha, Quintana was niet 100% in vorm? Kom op, Froome is altijd beter in de eerste week van een Tour.

Quintana had de Tour kunnen winnen in de Alpen. Koerste echter te defensief. Maar was wel hartstikke blij met zijn tweede plaats. Iemand als Contador zou doodongelukkig zijn. Zie je het verschil? Het verschil tussen een echte echte winnaar, en een fantastische renner die door zijn kwaliteiten sowieso koersen wint.

Cancellara, Nibali, Boonen, Contador en Gilbert zijn pure winnaars.

Quintana, Valverde, Purito zijn fantastische kampioenen die veel winnen door hun kwaliteiten, maar vaak ook tevreden zijn met een podiumplaats als winst erin zat.

Dat is het verschil. Overigens is dat helemaal geen schande hoor. Je kunt niet alles hebben in het leven.
07-11-2015 12:47
Als je de resultaten van Tom Dumoulin op een rijtje zet dan zie je dat hij geen overwinnaarstype is. Daar waar hij in een winnende positie kwam lukte het keer op keer niet. Hij steekt er alleen bovenuit vwb tijdrijden. Dat heeft hem ook naar boven gehaald in de klassementswedstrijden. Gebruik dus je talent Tom! Jij bent vooral tijdrijder!
07-11-2015 13:38
Een winnaarsmentaliteit is met name de instelling waarbij je risico neemt om een betere uitslag te rijden, met de mogelijkheid om er door te zakken. Dus durven verliezen.

Ook daadwerkelijk winnen hoeft dan niet eens.

Nibali in de Tour bijvoorbeeld: hij reed een lange solo in de bergen om het podium te behalen. Niet gelukt, wel winnaarsmentaliteit.

Renners die tevreden zijn met een ereplaats en risico mijden om hier verandering in te brengen, tonen in zulke situaties geen winnaarsmentaliteit.

Dit kan je prima bediscussiëren zonder er een waardeoordeel aan te koppelen.
07-11-2015 14:52
@purito
Hij heeft zich op een gegeven moment erbij neergelegd dat het niet ging lukken en gefocust op een podiumplaats, dat klopt. Dat zegt niks over de oorzaak: hij is niet 100% geweest (o.a. pollen) en dat beinvloedde zijn prestaties. Ook een winnaarsmentaliteit helpt dan niet meer hoor, was en is mijn stelling.

Ben overigens met je eens dat Contador van alle topcoureurs over de meeste winnaarsmentaliteit beschikt. Hij gokt dan alles en dat kan alles of (relatief) niks worden (5e plek AK in de Tour telt niet voor hem). Eigenlijk wat Tom heeft gedaan toen het beter dan verwacht bleek te gaan in de Vuelta: niet meer aan WK denken, alles geven voor plek 1... en dan 6e in het AK worden. Winnaarsmentaliteit dus (en die is dus niet alleen af te meten aan de uiteindelijke klassering).

Edit: en de echte winnaarstypes gaan dus niet dag in dag uit hun 9e plekje in een AK proberen te consolideren, die laten dan lopen en gaan voor een mooie etappezege.
09-11-2015 12:32
Of ie giro of tour rijdt is van weinig belang, hij zal er al1 maar sterker van worden. Geen "fan"boy die zijn seizoen gaat bepalen maar chrono's winnen en hoog eindigen hoeft zijn vorm niet aan te tasten.
Betreft winnaarsmentaliteit, hij komt uit de atletiek en een 800m loper sterft wel 5x in 2 minuten, menig coureur geeft t al op na 1 keer, als de zuurstof op is dan houdt t gewoon op, winnaar of niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.