Dumoulin begrijpt ergernis van Almeida: “Ayuso, heb je wel alles gegeven voor je kopman?”
foto: Screenshot Tour de France
woensdag 3 juli 2024 om 10:34

Dumoulin begrijpt ergernis van Almeida: “Ayuso, heb je wel alles gegeven voor je kopman?”

Indrukwekkend: zo kunnen we de prestatie van UAE Emirates in de eerste bergetappe van de Tour de France wel omschrijven. De formatie wist met een ware machtsontplooiing op de flanken van de Col du Galibier kopman Tadej Pogacar perfect in stelling te brengen. Al was er daarvoor wel een opvallend moment tussen João Almeida en Juan Ayuso.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Almeida maakte op de flanken van de Galibier plots een handgebaar naar zijn ploegmaat Ayuso. De Portugees leek dit te doen uit ergernis. Dat is toch de conclusie van Tom Dumoulin in zijn analyse voor de NOS. De oud-renner stelt dat Ayuso niet volledig is toegewijd aan het grote doel van UAE Emirates: de Tour winnen met kopman Pogacar.

“Ayuso zat al het hele weekend niet bij zijn ploeg. Het is een beetje een normale gang van zaken dat je als eenheid rijdt en een plannetje smeedt. Maar Ayuso zat steeds achterin en leek het moeilijk te hebben. Af en toe zat hij zelfs aan het elastiek. Almeida moest hem echt naar voren roepen om een keer te helpen. Vervolgens helpt hij wel, maar wordt hij ook derde in de rit.”

“Dan vraag ik me af: ‘Ayuso, heb je wel alles gegeven voor je kopman?’ Hij heeft zich duidelijk niet leeggereden”, is Dumoulin stellig. “Dat creëerde ergernis bij Almeida, volledig terecht. In zijn achterhoofd vindt Ayuso het wel leuk dat hij vierde staat in het klassement en misschien nog op het podium eindigt.”

“Daar gaat nog wel over gesproken worden”
“En dat kan ook als je eerst je kopman volledig steunt en dan doorrijdt naar de finish. Maar nu was zijn werk heel twijfelachtig. Daar gaat binnen de ploeg nog wel over gesproken worden”, zo verwacht Dumoulin.

Volgens Pogacar viel het allemaal wel mee. “Ah, er was gewoon heel veel volk en lawaai”, citeert Het Laatste Nieuws de Sloveen. “Dan moet je wel brullen als je wil communiceren. Zelfs als je iemand zou willen zeggen dat je hem graag ziet, zou het lijken alsof je boos bent wanneer je zo vol gas gaat. Misschien leek João even boos, maar dat was niet zo, de ploeg reed een supergoeie race.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.