Dumoulin overweegt fietswissel tijdens WK-tijdrit
Tom Dumoulin overweegt om tijdens het WK tijdrijden van fiets wisselen. Dat vertelt zijn trainer Adriaan Helmantel aan de Volkskrant. Door voorafgaand aan de beklimming van de berg Fløyen (3,4 km á 9,1%) zijn tijdritfiets in te wisselen voor zijn wegfiets, hoopt hij vijf seconden tijdwinst te kunnen boeken. “Misschien maar vijf seconden, maar die kunnen wel het verschil tussen goud en zilver betekenen”, aldus Helmantel.
De winst kan met name geboekt worden door het verschil in gewicht. De wegfiets van Dumoulin weegt 6,8 kilo en is ongeveer een kilo lichter dan zijn tijdritfiets. Op een wegfiets kan bergop kracht beter worden omgezet in snelheid.Helmantel verkende samen met bondscoach Thorwald Veneberg eerder dit jaar het parcours. “Ik heb die beklimming verkend, maar misschien ervaart hij hem heel anders. Wij brengen van tevoren de feiten op paper, hij staaft ze in praktijk. Een ding is duidelijk: we gaan doen wat het snelste is.”
Ook andere landen zouden een fietswissel overwegen, waardoor er (mits de UCI toestemming verleent) net als bij het veldrijden een pitstraat kan komen. Het WK tijdrijden in het Noorse Bergen staat op het programma op woensdag 20 september. Namens Nederland komen Tom Dumoulin en Wilco Kelderman in actie.
Daarmee pakt Tom en daarna Wilco ieders 20 seconden.
Die had laatst wel erg snel kramp. Ik zou voor Mo Farah gaan, die houd het ook langer vol.
Opmerkelijke overweging van Tom. Kan mij iets dergelijks alleen herinneren van een klimtijdrit in de Giro een jaar of wat geleden, dat iedereen wisselde. Maar lijkt me toch niet dat dit parcours zo lang en stijl bergop loopt... Vindt het nogal een risico voor 5 seconden.
Worden de aanduwers eigenlijk wel getest op mechanische doping? (implants)
Ben het er wel mee eens dat niet mag worden aangeduwd. Er mag geen contact meer zijn met de fiets als de renner er al met tenminste 1 voet en/of aars opzit.
En natuurlijk is een tijdritfiets lichter te maken. Zeker op een WK waar renners in principe geen verplichting hebben om op hun ploegfiets te rijden.
Bijvoorbeeld rijden met lichte aerobars, geen tot weinig stuurlint, lichtere wielen (bijvoorbeeld Lightweights), lichte remmen, carbon zadel, titanium boutjes her en der en een Rotor Uno cassette, Clavicula crankstel en je bent ruim een kilo lichter...
Hetzelfde geldt voor het geven van bidons, al is dat waarschijnlijk wat lastiger qua controle. Men zou daar een vaste wijze van aannemen voor moeten benoemen.