Van Baarle: “Ik heb goede hoop dat de ploeg ook na 2019 bestaat”
foto: Sirotti
woensdag 12 december 2018 om 19:26

Van Baarle: “Ik heb goede hoop dat de ploeg ook na 2019 bestaat”

Interview Een hard gelag na het diner op het trainingskamp van Sky dinsdagavond. Na het eten trok teambaas Sir David Brailsford namelijk de aandacht naar zich toe. De Brit vertelde aan al het personeel dat hoofdsponsor Sky na 2019 vertrekt. “Dat was natuurlijk wel eventjes schrikken, die had ik niet zien aankomen”, vertelt Nederlands kampioen tijdrijden Dylan van Baarle aan WielerFlits.

De Sky-renners zijn woensdag ‘gewoon’ met elkaar gaan trainen. In de namiddag appt Van Baarle terug: even eten, daarna kan je bellen. Eenmaal opgenomen, klinkt het behoorlijk opgewekt aan de andere kant van de lijn. “Nee, het is uiteraard geen goed nieuws”, vertelt hij over het vertrek van hoofdsponsor Sky. “Maar we hebben gewoon getraind zoals we normaal zouden trainen. Het was ook niet zo dat er een apart sfeertje hing, of iets. En gek is dat ook niet, want het heeft geen directe gevolgen.”

Dat Van Baarle niet bij de pakken neer is gaan zitten, komt door de speech van Brailsford een kleine dag eerder. “Dave bleef heel positief”, legt de Nederlander uit. “En dat heeft hij goed op ons over weten te brengen. Maar ik denk dat het ’t belangrijkste is dat we ons concentreren op het komende jaar. Dat we er een nog beter seizoen van maken dan in 2018. Niet dat het slecht was, hoor. We gaan op dezelfde voet verder, maar we willen het natuurlijk altijd beter doen dan een jaar eerder.”

‘Er verandert voor mij niet heel veel’
Het nieuws van een dag eerder is wel blijven hangen bij de 26-jarige Nederlander. “Het zet je wel aan het denken. Sky is natuurlijk overgenomen door een ander bedrijf en die zien nu eenmaal minder brood in het wielrennen. Dan houdt het op. Maar dat had ik niet zien aankomen. Al is het gevoel wel anders in vergelijking met vorig jaar bij Cannondale-Drapac. Brailsford heeft nu nog eventjes om een nieuwe sponsor te vinden. En voor mij persoonlijk verandert het op zich ook niet heel veel.”

Van Baarle in de Nederlandse driekleur op de tijdritfiets – foto: Sirotti

Van Baarle is na 2019 namelijk einde contract. “Laat ik voorop stellen dat ik het super-super jammer zou vinden als deze ploeg na 2019 niet doorgaat”, zegt hij. “Ik ga daar ook niet vanuit en heb goede hoop dat Brailsford erin slaagt om een nieuwe sponsor te vinden. En daar heb ik alle vertrouwen in. Maar ik was sowieso einde contract. Dus voor mij was het hoe dan ook de opdracht om mijn stinkende best te doen het komende jaar, om een eventuele contractverlenging uit de brand te slepen.”

Belangenverstrengeling
Mocht de nieuwe sponsor langer op zich laten wachten dan gehoopt, dan zou er een situatie kunnen ontstaan waarbij renners misschien meer voor hun eigen kans gaan rijden. Zij moeten immers ook hun toekomst verzekeren. “Daar geloof ik niet direct in”, stelt Van Baarle. “Ik denk dat iedereen professioneel genoeg is om daar mee om te gaan. Dat zal niet een probleem vormen, denk ik. Brailsford heeft er tijdens zijn speech ook wel voor gezorgd dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Dat is positief.”

Van Baarle begint zijn seizoen in Australië, waar hij de Tour Down Under gaat rijden. En dat is voor het eerst. “Daar ben ik wel benieuwd naar. Afgelopen seizoen ben ik afgestapt in de Vuelta en dat was meteen mijn laatste koers. Dus daarom wilde ik vroeg beginnen. Daarna weet ik nog niet hoe mijn programma er precies uit ziet. Dat bespreken we hier in het trainingskamp. Maar ik ga ervan uit dat ik daarna de Volta ao Algarve en het openingsweekend in België ga doen. Daarna is het nog ietwat onduidelijk.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.