Edwin Bos wint Vuelta-spel in WielerFlits Ploegleider: “Uitvallen Almeida zorgde voor veel punten via Castrillo”
foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2024 om 11:00

Edwin Bos wint Vuelta-spel in WielerFlits Ploegleider: “Uitvallen Almeida zorgde voor veel punten via Castrillo”

Een goede dosis geluk en leren van je eerder gemaakte fouten: dat is volgens Edwin Bos (34) uit Delfzijl dé sleutel geweest tot het winnen van het Vuelta a España-spel in WielerFlits Ploegleider. Waar hij in de vorige edities nog ten onder ging aan te veel aanvallers en verkeerde keuzes, was zijn selectie nu goed in balans. “Ik denk dat dit nagenoeg de perfecte opstelling was, maar dat is achteraf natuurlijk makkelijk praten”, vertelt hij aan WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Vanaf zijn jeugd kreeg een jonge Edwin Bos de koers al mee via zijn vader. “Als ik vroeger op de camping was met mijn vader had hij altijd de televisie aanstaan tijdens de Tour de France, ook al was het 35 graden. Zo ben ik een beetje begonnen met meekijken”, herinnert de kersverse winnaar zich. Fietsen doet hij zelf niet, zijn grootste passie – voetballen – ligt hem beter. “Ik ben er ingerold via Coach van het jaar, daar deed ik al jaren mee, zo is het een beetje begonnen.” Inmiddels doet de Groninger ook al een hele poos mee met WielerFlits Ploegleider, maar dit was de eerste keer dat hij voor de knikkers meespeelde. “Zolang ik me kan herinneren, speel ik al mee met Ploegleider. Goede resultaten kan ik me niet voor de geest halen, dus het zal haast niet dat ik die ooit behaald heb”, grapt Bos.

Maar hoe stelt een winnende Ploegleider zijn team samen? Alles begint bij een goede voorbereiding. “Ik bestudeer altijd het parcours, kijk naar voorbeschouwingen en wat teams en renners verwachten of hopen te presteren. Verder kijk ik naar resultaten uit recente koersen om dan toch de wat onbekendere renners te selecteren.” Zo wist Bos onder meer van Pablo Castrillo en Pau Miquel’s bestaan af, twee goudhaantjes die voor slechts één europunt per stuk op te pikken waren.

Pablo Castrillo op weg naar de winst in etappe 12 foto: Cor Vos

Uitvallers zijn gewoonlijk een doodssteek, maar dit jaar pakte het toevallig goed uit. Onder de opgevers was ook João Almeida. “Die was denk ik door veel mensen geselecteerd, maar door zijn uitvallen heb ik vaker Castrillo mee kunnen nemen in de dagopstelling”, aldus Bos. “Bij zijn eerste overwinning had ik Castrillo nog op de bank zitten, maar bij zijn tweede heeft hij me veel punten opgeleverd. In de voorbereidingskoersen fietste hij met de besten mee bergop, vandaar dat ik hem wel mee durfde te nemen voor een punt.”

Hoe Primož Roglič de Vuelta zou verteren, was voorafgaand nog een raadsel. Een breuk in de onderrug schepte onzekerheid over de vorm van de Sloveen, die in Spanje weer voor het eerst zou koersen na de desbetreffende val in de Tour. Bos: “Roglič heeft achteraf natuurlijk een hele sloot punten gehaald, toch twijfelde ik vooraf of ik hem moest selecteren. Maar met de Tour in het achterhoofd, waar ik Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard niet mee had omdat zij wat twijfelachtig waren, heb ik mijn lesje wel geleerd”

Puntenpakker Primoz Roglic foto: Cor Vos

Het besef dat de winst wel eens in het verschiet zou kunnen liggen kwam pas vrij laat voor Bos. “Op de laatste rustdag zag ik dat ik negende stond, dat was hartstikke leuk. Maar het gat met de eerste was nog redelijk groot. In de laatste week kwamen nogal wat bergritten en ik zat qua klassementsrenners natuurlijk wel goed”, laat Bos weten. Met renners als Enric Mas, Richard Carapaz en Mattias Skjelmose wist Bos op te klimmen naar de eerste plek, al leek het met de afsluitende tijdrit nog spannend te worden. “Ik zag dat een van mijn concurrenten nog Mathias Vacek en Brandon McNulty had voor de tijdrit, maar die hebben uiteindelijk gelukkig geen roet in het eten gegooid.

Hoewel je natuurlijk nooit te veel van een winnende strategie moet prijsgeven, wil Bos wel een tipje van de sluier lichten. “Zorg ervoor dat je niet al te veel keuzestress hebt, op de goede momenten de juiste renners opstellen is het belangrijkst. Max Poole had veel punten voor mij kunnen binnenhalen als ik die gekozen had, maar ik had nu Marc Soler mee voor de ontsnappingen. Als ik beide had gekozen en gedurende de Vuelta tussen hen moest kiezen, was ik alsnog veel punten misgelopen. Die extra keuzes maken kost je ook weer punten.”

Selectie Edwin Bos WielerFlits Ploegleider


Het Vuelta-spel was de laatste van WielerFlits Ploegleider in 2024. Komen voorjaar zijn we terug rond de klassiekers, zet het vast in je agenda!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.