Egan Bernal wil nog één droom verwezenlijken: “Moeilijk, maar het geloof is er”
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 17 september 2024 om 18:54

Egan Bernal wil nog één droom verwezenlijken: “Moeilijk, maar het geloof is er”

Egan Bernal won in zijn wielercarrière al de Tour de France (2019) en Giro d’Italia (2021), maar de Vuelta a España staat nog niet op zijn palmares. De 27-jarige Colombiaan heeft dan ook nog één droom om te verwezenlijken: het voltooien van de trilogie van eindzeges in grote rondes.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Bernal stond al twee keer aan de start van de Ronde van Spanje, maar een zesde plaats in het eindklassement is voorlopig zijn beste prestatie. Daar moet in de toekomst verandering inkomen. “Het was in mijn beste jaren al moeilijk om de Tour en Giro te winnen, dus het zal zeker lastig worden. Maar het geloof is er”, laat hij weten in gesprek met AS Colombia. “De Vuelta a España winnen… Dat is echt mijn droom.”

De vraag is echter of Bernal nog in staat is om een drieweekse rittenkoers naar zijn hand te zetten. De renner was in de eerste jaren van zijn wielercarrière bijzonder succesvol, groeide uit tot een van de beste klimmers ter wereld en schreef in 2019 geschiedenis door als eerste Colombiaan de Tour de France te winnen.

Flitsen
Zijn lichaam liet hem in de daaropvolgende seizoenen echter steeds vaker in de steek. Tot overmaat van ramp kwam hij begin 2022 zwaar ten val op training, waarna een lange en moeizame revalidatie en terugkeer in het peloton volgde. Toch liet hij dit seizoen weer enkele klasseflitsen zien van weleer. Zo mocht hij in O Gran Camiño (3e) en de Ronde van Catalonië (3e) zelfs weer het eindpodium beklimmen.

“Als ik terugkijk op mijn seizoen, was het zeker niet slecht”, is dan ook zijn conclusie. “Ik heb mijn verleden, al wil ik dat niet altijd als excuus gebruiken. Ik begon het jaar met andere verwachtingen, want ik wilde weer wedstrijden winnen. Maar ik haalde wel mijn eerste podiumplek sinds mijn ongeluk. Dat was een cool gevoel. Ik trap nog betere waarden dan voor mijn ongeval, maar de andere renners rijden op een veel hoger niveau.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.