Eindejaarslijstjes: De beste Nederlandse Continental-renner van 2017
WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en een poll. Vandaag: de beste Nederlandse Continental-renner van 2017.
Arvid de Kleijn (Baby-Dump)
De laatste twee seizoenen timmert Arvid de Kleijn hard aan de weg. De 23-jarige coureur van Baby-Dump kende ook in 2017 een goed jaar. Dat begon direct goed met een zege in de langste rit van Tour du Loir et Cher (2.2-koers). In april en mei reed hij een paar landelijke 1.2-wedstrijden, waar hij diverse ereplaatsten behaalde. Zijn tweede plek in de Profronde van Noord-Holland was zijn beste resultaat. Tijdens de Ster ZLM Toer kon hij zich vervolgens meten met sprinters uit de WorldTour, maar daarvoor bleek hij nog net iets tekort te komen.
Op het NK kwam hij wel goed voor de dag, door als eerstejaars elite de vijfde plek voor zich op te eisen in ’s-Heerenberg. In de Topcompetitie liet De Kleijn zich ook gelden. De sprinter eindigde in vier van de vijf koersen die hij reed bij de eerste tien, waardoor hij op een zevende plek in het eindklassement eindigde. De Kleijns tweede seizoenshelft verliep een stuk voorspoediger dan zijn eerste deel. Begin augustus schreef hij de Antwerpse Havenpijl (1.2) op zijn naam. Twaalf dagen later werd hij achtste in de Veenendaal-Veenendaal Classic.
Zijn grootste zege boekte de sprinter in zijn allerlaatste koers van 2017: hij zegevierde in de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen (1.1.). Volgens het geruchtencircuit was De Kleijn op een haar na rond met LottoNL-Jumbo, maar die deal zou op het laatste moment afgeketst zijn. Ook onderhandelingen met het Spaanse Caja Rural-RGA Seguros liepen op niets uit, waardoor De Kleijn ook volgend jaar op Continental-niveau blijft koersen. Wel wisselt hij van ploeg: in 2018 verdedigt de jongeling de kleuren van Metec-TKH.
Belangrijkste resultaten
1e in Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen (1.1)
1e in Antwerpse Havenpijl (1.2)
Ritzege in Tour du Loir et Cher (2.2)
2e in Profronde van Noord-Holland (1.2)
5e op NK op de weg
Fabio Jakobsen (SEG Academy Racing)
Drie jaar geleden begon managementbureau SEG Cycling haar eigen opleidingsteam. Deze winter levert die ploeg haar allereerste, compleet opgeleide renner af aan een profploeg. Fabio Jakobsen maakt dit jaar opnieuw indruk. Zijn prestaties wakkerden al vroeg in het jaar de interesse van Quick-Step Floors aan. Bij de succesvolle Belgische ploeg maakt onze 21-jarige landgenoot komend seizoen zijn profdebuut. Als talentvolle sprinter die ook graag in de klassiekers zijn mannetje staat, is er bijna geen betere leerschool dan die van Patrick Lefevere.
Jakobsen begon zijn seizoen met een atypische zege in de Ster van Zwolle: de jongeling won vanuit de vroege vlucht. In maart zegevierde hij daarnaast nog in een rit in de Tour de Normandie (2.2) en werd hij tweede in de Rabobank Dorpenomloop Rucphen (1.2). In april zette de spurter een aantal korte uitslagen neer, om in mei Rund um den Finanzplatz U23 en de Profronde van Noord-Holland (1.2) te winnen. In juni toonde hij zich heer en meester op het NK, waardoor Jakobsen voor het tweede opeenvolgende jaar beloftenkampioen werd.
In de tweede helft van het seizoen ging de SEG Racing Academy-renner vrolijk verder met winnen. Tijdens de Slag om Norg (1.1) werd hij vijfde, om vervolgens een ritzege te boeken in de Tour Alsace (2.2). Op het EK voor beloften eindigde hij op plek zes. Tussen de beste sprinters in zijn leeftijdsklasse, wist Jakobsen korte tijd later wel een etappe in de Ronde van de Toekomst op zijn naam te schrijven. In Olympia’s Tour kwam hij in eigen land nog eens twee keer juichend over de streep. Het WK U23 reed hij door een val niet uit.
Belangrijkste resultaten
Ritzege in Tour de l’Avenir (2.Ncup)
1e in Profronde van Noord-Holland (1.2)
1e in Rund um den Finanzplatz U23 (1.2U)
Twee ritzeges in Olympia’s Tour U23 (2.2U)
6e op EK wegwedstrijd (U23)
Jan-Willem van Schip (Delta Cycling Rotterdam)
Ondanks een gebroken schouder halverwege het seizoen, was Jan-Willem van Schip een van de beste Continental-renners van het jaar. Door die blessure miste de van origine baanrenner zijn test bij LottoNL-Jumbo. Daarnaast werd hij door SEG Cycling aangeboden bij nog eens drie WorldTour-teams, waaronder Sunweb. Uiteindelijk werd Roompot-Nederlandse Loterij concreet, waarna Van Schip zijn krabbel zette onder het contract bij de ploeg van Erik Breukink, Michael Boogerd, Jean-Paul van Poppel en Michael Zijlaard.
De renner van Delta Cycling Rotterdam boekte zijn grootste triomf aan het begin van het seizoen. Tijdens de Ronde van Drenthe (1.1) sloop hij mee in de vroege vlucht, samen met Twan Castelijns van LottoNL-Jumbo en Julius van den Berg (SEG Racing Academy). De laatste moest er in de slotfase af, terwijl de andere twee het peloton voorbleven. In een sprint-á-deux verschalkte Van Schip zijn medevluchter. Zo wist hij voor zijn ploeg een hele vette vis binnen te hengelen. Zijn interview na afloop zorgde voor nog meer media-aandacht.
Anderhalve week later was het opnieuw raak voor Van Schip, toen hij de derde rit in de Ronde van Normandië (2.2) op zijn palmares bijschreef. Twee maanden nadien wist hij opnieuw een ritzege te pakken in een etappekoers, toen hij in de tweede rit van de An Post Rás naar de zegeruikers soleerde. Na zijn schouderblessure duurde het eventjes voor Van Schip weer mocht juichen. Dat deed hij in de derde rit van de Tsjechische koers Okolo Jiznich Cech (2.2). Hij sloot zijn seizoen af met een vijfde plek in Gooikse Koers (1.2).
Belangrijkste resultaten
1e in Ronde van Drenthe (1.1)
Ritzege Tour de Normandie (2.2)
Ritzege in An Post Rás (2.2)
Ritzege in Okolo Jiznich Cech (2.2)
5e in Gooikse Pijl (1.2)
Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
Christoph Roodhooft zei het al na de kersverse contractverlenging van zijn poulain: “Ik ben ongelofelijk trots dat we Mathieu van der Poel voor onze Continental-ploeg kunnen behouden.” Onze 22-jarige landgenoot is een natuurtalent op de fiets. In het veldrijden werd hij al eens wereldkampioen en bij de junioren deed hij datzelfde op de weg. De laatste twee seizoenen meet hij zich óók nog eens met de mondiale top in het mountainbiken. MvdP maakte als Continental-renner in verschillende disciplines indruk.
Voor de crosser begon het jaar nochtans in mineur. Tijdens het WK Veldrijden was hij de sterkste man in koers, maar lekke banden wierpen hem tot vier keer toe terug. Hij moest genoegen nemen met zilver. De renner van Beobank-Corendon begon vervolgens met mountainbiken. Dat ging dermate goed dat hij – na ritwinst in de Baloise Belgium Tour (2.HC) – na twee etappes in die koers afzwaaide om de Wereldbeker in Albstadt op de MTB af te werken. Hij werd tweede; alleen wereldkampioen Nino Schurter hield hem af.
In juni won hij vervolgens twee etappes en het eindklassement in Boucles de la Mayenne en werd hij tweede in de nieuwe Ride Bruges. Het NK op de weg sloeg hij daarna over om mee te doen aan het WK Marathon op de mountainbike. Daar werd hij na een slijtageslag vierde. Met de Omloop van het Hageland op zak begon hij vervolgens aan zijn crosswinter, waarin hij tot op heden negentien van de 24 crossen won waarin hij startte. Hij zegevierde onder meer in de iconische veldritten van Zonhoven, Koksijde en Oudenaarde.
Belangrijkste resultaten
Ritzege Baloise Belgium Tour (2.HC)
1e in eindklassement + 2 ritzeges in Boucles de la Mayenne (2.1)
1e in Omloop van het Hageland (1.1)
1e op het EK Veldrijden (CX)
2e in Wereldbeker Albstadt (MTB)
Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex)
In de Tour de France van 2011 was Rob Ruijgh nog de beste Nederlander, op plek twintig in het eindklassement. De inmiddels 31-jarige Limburger reed dit jaar voor het vierde opeenvolgende seizoen voor een Continental-formatie. In 2017 deed hij dat in het geel-blauw van Tarteletto-Isorex, ook wel bekend als de taartjesploeg. Voor die equipe reed onze landgenoot dit jaar een karrevracht aan eendagswedstrijden, maar ook enkele meerdaagse etappekoersen. En daarin kwam hij goed voor de dag.
In de eerste helft van het jaar bleef Ruijgh de ereplaatsen opsparen. Zo werd hij zestiende in de Driedaagse De Panne-Koksijde (2.HC), tiende in de Volta Limburg Classic (1.1), achtste in de Profronde van Noord-Holland (1.2), zesde in Dwars door de Vlaamse Ardennen (1.2) en tiende in de nieuwe Ride Bruges (1.1). Het leverde hem een heel resem UCI-punten op, maar die verdiende zege kwam er maar niet. Aan het einde van juli besloot hij Kreiz Breihz Elites als dertiende in de eindklassering.
Zijn tweede seizoenshelft was op basis van resultaten allesbehalve vlekkeloos. De klimmer in Ruijgh kwam niet uit de verf in de veelal vlakke koersen die hij in het najaar reed. Toch boekte de Limburger in oktober zijn mooiste succes van de voorbije seizoenen. In de bergen van de Tour of Iran veroverde de voormalig coureur van Vacansoleil-DCM de leiderstrui. In de twee dagen daarna volgden er nog wel aanvallen op zijn leidende positie, maar die kwam uiteindelijk niet meer in gevaar. Ruijgh schreef zodoende de 2.1-koers op zijn naam.
Belangrijkste resultaten
1e in eindklassement Tour of Iran (2.1)
4e in Parijs-Chauny (1.2)
6e in Dwars door de Vlaamse Ardennen (1.2)
8e in de Profronde van Noord-Holland (1.2)
10e in Ride Bruges (1.1)
Robbert de Greef (Baby-Dump)
De Topcompetitie werd een aantal jaren geleden opnieuw leven ingeblazen. Dat heeft drie renners de kans gegeven om op latere leeftijd alsnog een profcarrière na te streven: Castelijns, Coen Vermeltfoort en jongst leden Robbert de Greef. De allrounder rook zijn kans schoon en hij heeft door de eindzege in de Topcompetitie inmiddels zijn handtekening gezet onder een felbegeerd eenjarig contract bij Roompot-Nederlandse Loterij. In het shirt van de oranjebrigade maakt de 26-jarige Noord-Brabander komend seizoen zijn profdebuut.
In de Tour de Loir et Cher (2.2) werd De Greef al knap twaalfde. Dat bleek een opmaat naar enkele overwinningen, waaronder de Ton Dolmans Trofee uit de Topcompetitie. In het regelmatigheidsklassement bleef hij korte resultaten verzamelen, waardoor hij al in een vroeg stadium tot favoriet voor de eindzege werd gezien. Uiteindelijk bleek De Greef sterk genoeg en schreef hij na de Eurode Omloop de Topcompetitie 2017 op zijn naam. Kort daarvoor had onze landgenoot met de Kernenomloop Echt-Susteren zijn eerste UCI 1.2-koers gewonnen.
Belangrijkste resultaten
1e in Kernenomloop Echt-Susteren (1.2)
1e in Ton Dolmans Trofee (TC)
3e in Omloop der Kempen (TC)
7e in Ronde van Limburg (TC)
10e in Ster van Zwolle (TC)
Outsiders
Naast de zes genomineerden voor deze categorie, zijn er ook een aantal outsiders. Marc de Maar bijvoorbeeld, die in twee Chinese rittenkoersen bij de eerste zes eindigde. Maar ook Jasper de Laat mag daarin niet ontbreken; hij eindigde als tiende in het eindklassement van de Ster ZLM Toer. Peter Schulting kende een sterk slot van 2017, met onder meer een zesde plek in de loodzware Rad am Ring. Ook schreef hij de Tobago Cycling Classic op zijn naam.
Pascal Eenkhoorn maakt komend seizoen op zijn beurt zijn profdebuut bij LottoNL-Jumbo. Hij won de jongste editie van Olympia’s Tour. Zijn BMC Development-ploegmaat Bram Welten kende ook een sterk 2017. Inmiddels heeft hij getekend bij Vital Concept. Maarten van Trijp is daarentegen nog actief op zoek naar een nieuwe ploeg. Tot op heden heeft de winnaar van de Rabobank Dorpenomloop Rucphen nog geen nieuw team voor 2018.
[poll id=”692″]
Misschien niet de meest in het oog springende naam, en had weliswaar een minder jaar dan het jaar er voor, maar pakt toch drie zeges in aansprekende koersen waar hij onder meer ook renners van pro-conti ploegen verslaat. Als Rob Ruijgh en Robbert de Greef kans maken in dit rijtje, dan hoort Ariesen er ook zeker tussen.
dat voelt een beetje zoals de top 2000, kies uw lijstje met uw favoriete nummers, maar dan wel uit een door ons gemaakte voorselectie...
Moeilijk kiezen trouwens, want onvergelijkbaar. Sommigen hebben alles gereden wat er te rijden viel (of wat ze moesten van de ploegleiding) en een paar aardige uitslagen bij elkaar gefietst. Iemand als MvdP pikt er een paar uit die hem het best liggen en wint er dan ook een aantal.
Jakobson dan, samen met Eenkhoorn de enige die min of meer het niveau van leeftijdsgenoten aankunnen.