Eindejaarslijstjes: De beste tijdrijder van 2017
WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en poll. Vandaag: De beste tijdrijder van 2017.
![](https://www.wielerflits.nl/wp-content/uploads/2024/11/ride24-blackfriday-2.png)
Vasil Kiryienka (Sky)
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/12/652945021-e1512926408771.jpg)
foto: Sirotti
In 2015 werd Vasil Kiryienka verrassend wereldkampioen tijdrijden. Niet dat het uit de lucht kwam vallen, want de inmiddels 36-jarige Wit-Rus behoort al jaren tot de gevestigde orde. Het enige manco voor de renner van Sky: hij wint zelden. Dat is ook de tendens van 2017, maar je kunt moeilijk om hem heen. Statistiekendatabase ProCyclingStats houdt alle gegevens van tijdrijders bij. Opvallend genoeg prijkt de naam van Kiryienka bovenaan de ranking voor 2017.
Dat komt simpelweg door het feit dat de Wit-Rus van de toppers de meeste tijdritten reed dit seizoen. Hij kwam tot een totaal van elf; Jonathan Castroviejo kwam er tot dertien en is daarmee de grootste slokop. Kiryienka’s beste resultaten zijn een zevende plek in de tijdrit van de Ronde van het Baskenland, vijfde en vierde in de chrono’s van de Giro d’Italia, derde in de openingstijdrit van de Tour de France, derde in de Tour of Britain en een vijfde plek op het WK Tijdrijden om mee af te sluiten.
Belangrijkste resultaten
3e in openingstijdrit Tour de France
4e in slottijdrit Giro d’Italia
5e op WK Tijdrijden
5e in lange tijdrit Giro d’Italia
7e in proloog Ronde van Romandië
Tom Dumoulin (Sunweb)
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/05/FFF3551-e1496874482193.jpg)
foto: LaPresse – Fabio Ferrari
Voor Tom Dumoulin was het wielerjaar eind mei al geslaagd. Onze landgenoot won de honderdste Giro, nadat hij zich in anderhalf jaar tijd omgeturnd had van tijdrijder naar ronderenner. Ondanks dat de coureur van Sunweb veel beter is gaan klimmen, heeft hij niet ingeboet op zijn tijdrijderskwaliteiten. Het geeft hem voor de komende jaren een gevaarlijk wapen in het rondewerk, maar ook voor de officieuze titel ‘Tijdrijder van het Jaar’ zal hij in aanmerking blijven komen.
Aan het begin van het seizoen leek het er in eerste instantie op dat Dumoulin zijn veren was verloren. Tijdens de slottijdrit in Tirreno-Adriatico werd hij teleurstellend dertiende en daar was hij zelf ook niet over te spreken. Hij stelde echter orde op zaken in de Giro: hij won de lange race tegen de klok en werd op de slotdag tweede, waardoor hij de twijfels van eerder in het jaar wegnam. In de Ronde van Zwitserland werd hij daarna vijfde in de proloog, wat nooit echt zijn ding is geweest.
Na veel huldigingen en verplichtingen had hij moeite om zich op te laden voor het NK Tijdrijden. In ’s-Heerenberg liet hij echter niets aan het toeval over: hij hield Stef Clement en Robert Gesink ruim achter zich. Vervolgens lastte Dumoulin een pauze in. De volgende tijdrit die hij afhaspelde, was die in de BinckBank Tour. De 26-jarige Limburger klokte als derde af. Zijn meest imposante tijdritzege moest toen nog komen. In Bergen kroonde Dumoulin zich namelijk op indrukwekkende wijze tot wereldkampioen tegen de klok.
Belangrijkste resultaten
Wereldkampioen tijdrijden
1e in lange tijdrit Giro d’Italia
2e in slottijdrit Giro d’Italia
3e in tijdrit BinckBank Tour
Nederland kampioen tijdrijden
Primož Roglič (LottoNL-Jumbo)
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/04/647367891.jpg)
foto: Sirotti
Het scoutingsapparaat van LottoNL-Jumbo wist in 2016 de revelatie van het seizoen te presenteren. Primož Roglič kwam aan het begin van dat jaar over van het kleine Adria Mobil, maar maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling door. Voor het eerst kwam de inmiddels 28-jarige Sloveen in aanraking met een ploeg die enorm veel tijd in de race tegen de klok steekt. Vooral in de Giro kwam dat vorig jaar tot uiting, met onder andere een tijdritzege. Die lijn zette Roglič in 2017 door.
Dat de Sloveen ook de afgelopen winter niet stilgezeten heeft, bewees hij direct in de Volta ao Algarve, waar hij in de individuele tijdrit derde werd achter gerenommeerde specialisten Castroviejo en Tony Martin. In Tirreno-Adriatico werd hij in de traditionele afsluiter in San Bennedetto del Tronto vijfde. Een maand later was het voor Roglič voor het eerst raak in deze discipline: nadat hij een rit in lijn won in de Ronde van het Baskenland, schreef hij twee dagen later ook de slottijdrit op zijn naam.
Vervolgens ging hij ook aan de haal met de afsluitende race tegen de klok in de Ronde van Romandië, om halverwege juni de proloog in de Ster ZLM Toer naar zijn hand te zetten. In de Tour viel hij in de tijdritten tegen: een veertiende plek in de Marseille was zijn beste resultaat. Zijn solozege door de Alpen een paar dagen eerder maakte dat meer dan goed. Roglič baarde opzien in de slotfase van het WK Tijdrijden, al was hij niet opgewassen tegen Dumoulin. Wel pakte hij een zilveren medaille.
Belangrijkste resultaten
1e in afsluitende tijdrit Ronde van het Baskenland
1e in afsluitende tijdrit Ronde van Romandië
2e op het WK Tijdrijden
1e in proloog Ster ZLM Toer
3e in individuele tijdrit Volta ao Algarve
Chris Froome (Sky)
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/12/684376028-e1512926468372.jpg)
foto: Sirotti
Het wielerseizoen 2017 gaat de boeken in als het jaar waarin Chris Froome als eerste renner in het moderne tijdperk de dubbel Tour-Vuelta a España wist te realiseren. We kennen de 32-jarige Brit al jarenlang als een van de – zo niet dé – beste ronderenners van zijn generatie. Zij befaamde trein bij Sky heeft daar een groot aandeel in, alsmede zijn klimmerscapaciteiten. Maar ook zijn kwaliteiten als tijdrijder dragen daaraan bij. Mede daarom komt hij ook voor deze categorie in aanmerking.
Froome’s eerste tijdrit reed hij op 1 februari van dit jaar. In de door Danny van Poppel gewonnen proloog in de Herald Sun Tour, werd de Brit slechts 26ste. Daarna volgden er alleen nog maar races tegen de klok op het allerhoogste niveau. De eerste haspelde hij vervolgens af in de Ronde van Romandië, maar verder dan een negende plek in de afsluitende tijdrit kwam hij niet. In de lange chrono van het Critérium du Dauphiné werd hij vervolgens achtste.
Daarna begon Froomey met zijn jacht op grote ronde-zeges, te beginnen met de Tour. Met een zesde plek in Düsseldorf en derde plaats in Marseille, mocht de kopman van Sky het champagneglas niet heffen in Frankrijk. Een dikke maand later ontkurkte hij wel een fles cava, toen hij de individuele tijdrit in de Vuelta naar zich toe trok. In Logroño nam hij de maat van Wilco Kelderman. Froome mikte daarna nog op de wereldtitel in Bergen, maar hij moest genoegen nemen met brons.
Belangrijkste resultaten
1e in de indivuele tijdrit Vuelta a España
3e op WK Tijdrijden
3e in tweede tijdrit Tour de France
6e in openingstijdrit Tour de France
8e in tijdrit Critérium du Dauphiné
Rohan Dennis (BMC)
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/06/662684036-e1497189787911.jpg)
foto: Sirotti
De titel ‘Pechvogel van het Jaar’ had na dit seizoen zo maar in de prijzenkast van Rohan Dennis kunnen belanden, in hoeverre je van ‘prijs’ kunt spreken natuurlijk. Net als Dumoulin wil de 27-jarige Australiër van BMC zich de komende jaren omscholen tot ronderenner. De Giro moest een eerste probeersel zijn, maar door een val gaf hij al na vier etappes op. Vervolgens moest hij thuisblijven tijdens de Tour, om daarna – nota bene voor de tijdrit – ziek op te geven in de Vuelta.
Toch verdient Dennis een nominatie. Hij kroonde zich in januari andermaal tot Australisch kampioen tijdrijden. In Tirreno-Adriatico reed hij zijn volgende race tegen de klok, waar hij de winst voor zich opeiste. Het duurde daarna tot en met de Ronde van Zwitserland vooraleer hij in competitieverband weer op zijn tijdritfiets zat. Daar won hij dan wel de proloog en de afsluitende tijdrit. Op het WK kwam hij mede door een val niet verder dan plek acht. Desondanks won hij dus vier van zijn vijf individuele tijdritten dit jaar. Een score van 80%, iets wat niemand hem nadeed.
Belangrijkste resultaten
1e in afsluitende tijdrit Ronde van Zwitserland
1e in afsluitende tijdrit Tirreno-Adriatico
1e in proloog Ronde van Zwitserland
Australisch kampioen tijdrijden
8e op WK Tijdrijden
Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/05/58ebc0f3-5c89-4abb-96ea-b9d4e69465bc.jpg)
foto: LaPresse – Gian Mattia D’Alberto
‘We’ deden het dit jaar goed in tijdritten. Naast Dumoulin, mag ook Jos van Emden zich verheugen met een nominatie in deze categorie. De 32-jarige Zuid-Hollander is bovendien de tweede renner van LottoNL-Jumbo die in aanmerking kom. De Nederlandse ploeg stopt veel tijd en moeite in deze discipline. Specialist Van Emden boekte dit jaar misschien daardoor wel de grootste triomf in zijn carrière.
In zijn eerste individuele tijdrit van 2017, was het al bijna raak voor onze landgenoot. Dennis snoepte hem in de dying seconds van Tirreno-Adriatico de overwinning toch nog af. Het verleidde WielerFlits Live-gast Daan Hakkenberg ertoe om Dennis daarvoor een dreun te geven via de BouhanniBox. Tijdens de Giro d’Italia werd hij in de eerste lange chrono achtste. De apotheose volgde tijdens de slotrit: waar Dumoulin Nederland de Giro bezorgde, won Van Emden in een topveld de slottijdrit.
Nadat de renner van LottoNL-Jumbo die vorm niet kon vasthouden tot en met het NK Tijdrijden (vierde), ging hij in Tour-tijdrit van Düsseldorf vol voor het geel. In de kletsnatte regen moest hij genoegen nemen met plek zeven. Een maand later volgde het EK Tijdrijden in Herning, waar Van Emden ploeggenoot Victor Campenaerts goud zag pakken. Zelf strandde hij op plek vijf. In de BinckBank Tour en de Tour of Britain werd hij respectievelijk tiende en vijfde.
Belangrijkste resultaten
1e in slottijdrit Giro d’Italia
2e in slottijdrit Tirreno-Adriatico
5e op EK Tijdrijden
8e in lange tijdrit Giro d’Italia
5e in tijdrit Tour of Britain
Outsiders
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/07/20170722TDF1008-e1500792699149.jpg)
Tony Martin – foto: ASO
De pure tijdritspecialisten zijn tegenwoordig op twee handen te tellen. Tony Martin is zo’n iemand, maar Der Panzerwagen wist in de regenboogtrui dit seizoen alleen het Duits kampioenschap tijdrijden op zijn naam te schrijven. Stefan Küng kende op zijn beurt wel een uitstekend jaar. Hij won de individuele tijdrit in de BinckBank Tour en werd Zwitsers kampioen tegen de klok. Bovendien eindigde hij twee keer als tweede in de Ronde van Zwitserland (zowel in de proloog als de slottijdrit) en hoefde hij slechts één man voor zich te dulden in de openingstijdrit van de Tour de France.
Dat was Geraint Thomas, die in Düsseldorf de eerste gele trui om zijn schouders kreeg gehangen. De Brit reed daarnaast slechts nog drie andere tijdritten: hij werd tweede achter Dumoulin in de lange race tegen de klok in de Giro en G eindigde zowel achtste in Tirreno-Adriatico als in de Tour of Britain. Last but not least blijft Alberto Contador over. Met een tweede plek in Parijs-Nice, een vierde stek in de Ronde van het Baskenland en een zesde (Tour) en vijfde (Vuelta) plek in grote rondes, reed hij een aantal puike tijdritten.
![](http://www.wielerflits.nl/assets/uploads/2017/06/665695103.jpg)
Stefan Küng – foto: Sirotti
[poll id=”675″]
Maar toen zag ik het lijstje en twijfelde ik toch een beetje. Roglic heeft bijv als coming man een paar hele sterke en bijzondere tijdritten gereden.
Toch voor Tom gegaan. WK en Giro gewonnen dmv tijdritten, dan sta je er als je er moet staan.
maar mijn stem gaat natuurlijk naar Tom!!
Afijn, Dumoulin natuurlijk. Roglic en Dennis strijden om plek 2 en 3.
Nadeel in de Vuelta was dat ie zelf nog niet door had dat ie allang een ronderenner was maar nog te veel ontzag had voor de elite.
Valverde kan daarnaast ook nog sprinten en is misschien wel kandidaat voor een hele hoge ereplaats in de Tour.
Roglic kan nog duidelijk beter, is zelfs aerodynamischer dan Tom door zijn bredere bovenbouw lijkt het.
Is vrij dom om te veronderstellen dat tijdrijders niet kunnen klimmen. Bij allebei is vermogen trappen het belangrijkste. Gewicht doet veel van de rest. Cancellara en Martin trappen zeer grote vermogens maar zijn/waren 'te dik', waardoor ze bergop niet het beste zijn/waren.