Eindejaarslijstjes: De grootste tactische blunders van 2016
Foto: Sirotti
donderdag 15 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De grootste tactische blunders van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De grootste tactische blunder van 2016.

Je kan in een koers best over de sterkste benen beschikken, maar dat geef allerminst een garantie voor een overwinning. Het wielrennen is bij een uitstek een sport waarbij tactiek een belangrijke rol speelt. Een slechte strategie kan een ploeg duur komen te staan. Dat zagen we ook dit seizoen een aantal keer. Hier volgt een lijstje met de grootste tactische blunders van 2016.

Commotie tussen Westra en Lutsenko

Lieuwe Westra wilde dit jaar na twee tweede plaatsen eindelijk eens de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam schrijven. De getergdheid spatte er  dan ook duidelijk vanaf in de eerste etappe. De Fries bleek over een blakende vorm te beschikken en reed bijna iedereen uit zijn wiel. Alleen Alexander Kristoff en zijn ploegmaat Alexey Lutsenko konden hem volgen.

Goed nieuws dus, zou je denken: twee tegen één, maar de Astana-renners leken elkaar niet te begrijpen. Westra deed erg veel kopwerk met oog op het klassement, terwijl zijn ploegmaat voornamelijk in het derde wiel bleef, tot zichtbare ergernis van Westra. De Fries was druk aan het gebaren, maar Lutsenko werkte amper mee.

Uiteindelijk plaatste de Kazach op twee kilometer voor het einde een aanval, maar Kristoff pareerde relatief eenvoudig. Westra weigerde vervolgens nog op kop te komen, waardoor de voorsprong in korte tijd halveerde. Dat was slecht nieuws voor zijn klassementsambities. Tot overmaat van ramp won Kristoff ook nog eens de etappe. Toch wist Westra twee dagen later het klassement te winnen, maar het had veel makkelijker gekund.


Kopgroep houdt benen stil in Eneco Tour

“Dommeriken!”, foeterde commentator José De Cauwer kort na de derde etappe van de Eneco Tour. Vijf koplopers hadden zojuist een gigantische kans op een etappezege misgelopen. Het leek bijna niet meer mis te kunnen gaan: Jesper Asselman, Yukiya Arashiro, Martin Elmiger, Stijn Steels en Mark McNally hadden meer dan genoeg voorsprong in de slotkilometer, maar geen van allen wilde doorrijden. Iedereen hield zijn benen stil, waardoor de etappe uiteindelijk werd beslist in een massasprint.

En niet zo maar een, trouwens. Peter Sagan won op magistrale wijze. De wereldkampioen kwam uit ogenschijnlijk geslagen positie, maar wist dankzij indrukwekkende stuurmanskunsten alsnog te winnen. Mcnally strandde als beste koploper op plaats vijf.


Naesen loopt zege mis in Tour de l’Eurométropole

Iets soortgelijks gebeurde op het einde van het seizoen in de Tour de l’Eurométropole. Ook hier hield een kopgroep plots de benen stil in de slotkilometer. In dit geval ging het om Oliver Naesen, Yves Lampaert en Maarten Wynants. Ze hadden samen het podium kunnen vormen, maar de drie keken te lang naar elkaar, waardoor een achtervolgende groep wist terug te keren.

Naesen werd uiteindelijk nog tweede, na een tumultueuze sprint met Dylan Groenewegen, maar gezien zijn sterke eindschot had de Belg met de juiste strategie ook een plaatsje hoger kunnen eindigen.


Kopmannen Orica-BikeExchange rijden voor zichzelf

Orica-BikeExchange kwam dit seizoen met hoge verwachtingen naar de Amstel Gold Race. Zowel Michael Matthews als Simon Gerrans hoorde bij de topfavorieten, maar de twee werden uiteindelijk vijfde en elfde. De reden? Slecht ploegwerk. Dat bleek na een ontluisterend interview met Matthews.

Matthews had de taak om aanvallen op de Cauberg te pareren, terwijl Gerrans moest wachten op latere uitvallen. “Niemand ging op de beklimming en Gasparotto vertrok op de top. Het was vervolgens lastig te bepalen wie hem zou moeten volgen: hij of ik?”, aldus Matthews. Het gevolg: geen van de twee reageerde, waardoor Gasparotto naar de overwinning reed.

“Het ding is dat Simon en ik allebei ‘winnaars’ zijn”, legde Matthews uit. “We willen allebei winnen, als het erop aankomt. Als de ploegleider dan zegt: jullie zijn allebei plan-A, dan denk je allebei dat je kan winnen. Dat is waar het om gaat. Als je een echte winnaar bent, doe je er alles aan om te winnen, en dat is helaas wat we allebei zijn. We hebben onze eigen koers gereden.”


Kreuziger wacht niet op Contador

Ook bij Tinkoff liep het ploegenspel niet altijd even goed. Roman Kreuziger haalde in de Tour de France de woede van de ploegleiding op zijn hals toen hij in de vijfde etappe weigerde te wachten op zijn kopman Alberto Contador. De Spanjaard zat bergop in moeilijkheden, terwijl Kreuziger doodleuk in de groep der favorieten bleef rijden.

Dat was natuurlijk tegen de stalorders in. “Als ik iets zeg in de wedstrijd, is dat met een doel”, brieste ploegleider Steven de Jongh na de etappe. Ook De Jonghs collega Sean Yates was not amused. “Hij had moeten wachten op Alberto en dat heeft hij duidelijk niet gedaan. Of we nu de kaart-Kreuziger spelen? Absoluut niet!”


Stem!

[poll id=”382″]

RIDE Magazine
45 Reacties
15-12-2016 08:05
Voeg nog even het idiote rijden van België in Qatar toe waar ze vertrouwen op de massasprint van Boonen tegen sagan, Kristoff, Matthews en Cavendish

Een aanval a la Leezer van Naesen of stuyven had veel meer kans gegeven als die jongens zich in laatste ronde niet uit de naad hoefden te werken tegen een tweede groep die toch al verloren was
15-12-2016 08:10
Qatar vind ik zelf ook de grootste blunder, mede omdat dit op het WK was.
15-12-2016 08:17
Ik weet niet in hoeverre de Vuelta etappe waarin Froome op flinke achterstand werd gereden, geschaard kan worden onder het kopje tactische blunders, of dat het gewoon een gebrek aan kwaliteit was. Of beide :) Maar die 'blunder' mocht er ook wel wezen.
15-12-2016 08:18
Dit seizoen is het rijden van België in Qatar (en eigenlijk ook op het EK) toch wel de grootste tactische blunder van het jaar. De grootste en mooiste blunder vind ik nog altijd de winst van Stannard tegen de drie etixx mannen.
15-12-2016 08:27
Tlj in de giro?
15-12-2016 08:35
Dat een kopgroep de benen stil houdt is meer onderdeel van het spel dan een tactische blunder. Het doorrijden van Kreuziger is het negeren van stalorders. En Contador stond al ruim achter. Kortom wat hierboven geschetst wordt kun je amper onder de noemer tactische blunders scharen. Wat er wel onder valt? Dat LottoNL een Battaglin niet meestuurde in de aanval op de Agnello en dat Sky dacht dat het wel goed zou komen toen Quitana en Contador aanvielen.
15-12-2016 08:40
Martinelli zou Rosa nog een vermelding geven.
15-12-2016 08:45
En ow ... de Belgen op het EK die achter Hermans reden. Zelden zo gezucht.
15-12-2016 08:58
Het EK van de Belgen vond ik ook een stuk erger dan het WK. Eigenlijk wel grappig dat er in België met superlatieven wordt gesproken over de nieuwe bondscoach.
15-12-2016 09:04
Grootste tactische blunder: dat TLJ geen mannetje had klaarstaan bovenop die col om Kruijswijk een jasje te geven. Daardoor raakte hij onderkoeld en kon hij niet meer goed sturen. Giro verloren.
15-12-2016 09:48
Grootste tactische blunder dit jaar is voor mij dat Astana in de ronde van Lombardije kiest voor Nibali in plaats van Rosa. Kost laatstgenoemde de zege.
15-12-2016 10:04
Astana of de Belgen.

@Dirk.
Dat is niet waar, dus geen blunder.
15-12-2016 10:20
Bij blunders denk ik vooral aan iemand uitspelen die niet goed is terwijl er andere renners in het team wel goed zijn. Vooral Astana en België waren uitblinkers op dit vlak.
15-12-2016 10:26
Iets anders, namelijk... Belgen!

:p
15-12-2016 10:28
De sprint van Preidler in de Giro, Chaves won die toen van Kruijswijk. Nota bene waren de renners al een keer de finish gepasseerd....

Het niet reageren van Cancellara op de demarrage van Sagan in de RVV.

Astana kan wel een DVD-tje uitgeven met missers.....
15-12-2016 10:35
Dat Sagan niet meegedaan heeft aan de OS kun je ook wel een tactische blunder noemen.
15-12-2016 10:39
@Fabian
Dat was ook meteen de eerste blunder waar ik aan moest denken en wat bij betreft de grootste. Volgens mij reden ze overigens voor Aru en niet voor Nibali.
15-12-2016 10:52
De grootste blunder van vorig jaar was Etixx Quick Step die Stannard lieten winnen in de Omloop!
15-12-2016 10:56
De grootste tactische blunders mogen dit jaar aan organisaties toegeschreven worden : geen backup voor de koninginnenrit in Tirreno en het inkorten van de rit naar de mont ventoux, waardoor er halverwege zoveel volk stond dat er voor renners geen doorkomen meer aan was...tenzij dan, te voet.
15-12-2016 11:06
Jammer dat er weer lustig wordt ingehakt op de Belgen tijdens het wk, terwijl het de Belgen waren die er een koers van gemaakt hebben, en eindigen met iemand op het podium. Vooraf werd een top-10 notering als hoogst haalbare beschouwd. Na zo'n zinderende rit kan je pas na de aankomst inschatten hoe vermoeid jezelf was en hoe vermoeid je tegenstanders. Dan was Kruijswijk de zege in de giro door de neus boren door slechte ondersteuning van het team, een grotere blunder.
15-12-2016 11:20
De grootste blunder is de reactie van Neassen, nadat hij zelf net een blunder had gemaakt om niet met de drie koplopers door te rijden aangezien hij veruit de snelste printer was van die drie.
15-12-2016 11:29
De grootste blunder is dat de Belgen niet als optie zijn toegevoegd want die hadden dik gewonnen, maakt niet eens uit EK of WK.
15-12-2016 11:34
@LaurantJalabert: sneller dan de Brother HL-S7000 ?
15-12-2016 11:55
@ Silent Hill: LOL
15-12-2016 12:23
Neassen is ook echt de domste. Zo een overwinning uit handen geven, je had net zo goed even een jackie aan kunnen trekken tijdens de sprint.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.