Eindejaarslijstjes: De meest behulpzame knecht van 2017
WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en poll. Vandaag: De meest behulpzame knecht van 2017.
Toevallig of niet, op de dag van pakjesavond is de vraag wie zich tot meest behulpzame knecht in 2017 kroont. Want zoals Sinterklaas zijn Pieten hard nodig heeft om kinderschoenen te vullen, zo zouden de kopmannen in de wielersport niet kunnen excelleren zonder hun helpers. Wielrennen is namelijk nog altijd een teamsport.
Mikel Landa
Sky kan terugkijken op een wonderschoon seizoen. Het absolute hoogtepunt daarin was natuurlijk de historische dubbelslag van Chris Froome in de Tour de France en de Vuelta a España. En in die Tour was een glansrol weggelegd voor Mikel Landa. De 27-jarige Bask is geen onbekende in het peloton. Zo stal hij in 2015 de show in de Giro d’Italia. Hij won twee ritten en werd uiteindelijk derde in de Italiaanse rittenkoers.
Landa begint 2017 voortvarend met een zesde plaats in de Ruta del Sol. Hij cijfert zich vervolgens in de Tour of the Alps weg voor ploegmaat en latere eindwinnaar Geraint Thomas, maar eindigt alsnog op de vijfde plek. Landa wil daarna in de Corsa Rosa zijn wonderbenen uit 2015 hervinden, maar is al vroeg kansloos voor een klassement. Hij gaat daarna – met succes – op jacht naar een ritzege en de bergtrui, de maglia azzurra.
Na dit sterke optreden wordt Landa ook opgesteld in de Tour als belangrijke klimknecht voor Froome. Hij maakt opnieuw indruk en lijkt soms zelfs beter dan zijn kopman. De Bask wordt vierde, maar kan dat maar moeilijk accepteren: “Ik keer niet terug in een grote ronde zonder verantwoordelijkheden als kopman.” In de weken erna rijdt hij naar de vijfde plek in de Clásica San Sebastian en de eindwinst in de Ronde van Burgos.
Tijdens het seizoen proberen meerdere ploegen Landa aan boord te krijgen, maar de klimmer zet uiteindelijk zijn handtekening onder een tweejarige overeenkomst met Movistar. “Binnen Sky is de drang naar controle groot. Alles is gereguleerd, terwijl ik toch meer een renner ben die soms naar zijn gevoel luistert. En daar ook naar koers. Af en toe wrong dat wel”, verklaarde hij.
Belangrijkste resultaten 2017
4e Tour de France
1e Ronde van Burgos + 2 ritzeges
Bergklassement Giro d’Italia + ritzege
Sam Oomen
Sam Oomen maakte vorig jaar zijn profdebuut. Hij liet toen al vroeg in het seizoen van zich horen door in het Critérium International derde te eindigen. Een kleine maand later maakte hij indruk in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij tot diep in de finale mee kon met de favorieten. In zijn eerste jaar wist hij ook al meteen te winnen: hij pakte een rit en de eindzege in de Tour de l’Ain. In 2017 debuteerde hij zoals verwacht in een grote ronde.
Voor Oomen is de Ruta del Sol in het nieuwe seizoen zijn eerste koers, waar hij sterk naar de vijftiende plaats rijdt. Daarna start de jonge Nederlander in Parijs-Nice. In de koers naar de zon laat hij zich in de openingsrit verrassen. Hij maakt echter opnieuw een goede indruk en helpt kopman Barguil naar een plek in de top 10. In de Tour of California wijst de ploeg Oomen als leider aan en eindigt hij knap als negende.
In het Critérium du Dauphiné wordt Oomen veertiende en een maand later verlengt Sunweb het contract van de talentvolle klimmer tot en met 2020. Zijn ploeggenoot Wilco Kelderman wordt vervolgens in de Ronde van Polen vierde en Oomen rijdt in zijn spoor naar plek zeven. Het is zijn laatste koers voor zijn verwachte debuut in de Vuelta a España.
In Spanje is Oomen van goudwaarde voor Sunweb. De debutant stelt zich volledig in dienst van Wilco Kelderman en verricht meermaals kop- of achtervolgingswerk voor zijn landgenoot. Hij wordt echter ziek en geeft er in de veertiende etappe de brui aan. De jonge Nederlander staat op dat moment op een knappe dertiende plaats, ondanks zijn knechtenrol. De kroon op zijn sterke seizoen moet dan nog komen als hij in Bergen met Sunweb wereldkampioen ploegentijdrit wordt.
Belangrijkste resultaten 2017
7e Ronde van Polen
9e Ronde van Californië
11e Ronde van Lombardije
Wereldkampioen ploegentijdrit
Franco Pellizotti
Oomen is pas vijf jaar oud als ene Franco Pellizotti in 2001 zijn debuut maakt in het wielerpeloton. De Trade I-teams hebben zestien jaar later inmiddels plaatsgemaakt voor de WorldTour en ook Pellizotti’s eerste ploeg Alessio bestaat niet meer. Toch tekende de Dolfijn van Bibione vorige winter een contract bij Bahrain Merida om zijn landgenoot Vincenzo Nibali te ondersteunen en te helpen bij het bereiken van zijn doelen.
Deze samenwerking is niet nieuw. Van 2006 tot en met 2010 waren de twee Italianen ook al ploeggenoten in de kleuren van Liquigas. Toen Nibali daarna het Italiaanse team verruilde voor Astana en hij onder meer twee keer de Giro en één keer de Tour won, werd Pellizotti geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden, stopte hij met wielrennen, maakte hij zijn rentree en nu komt het duo elkaar weer tegen in Bahreinse dienst.
In de Vuelta a San Juan maakt de 39-jarige Pellizotti voor het eerst zijn opwachting aan de zijde van de Haai van Messina. Achter eindwinnaar Bauke Mollema eindigt Nibali als achtste en rijdt Pellizotti naar plek twintig. In de Giro is hij de meesterknecht van Nibali, die jaagt op een derde eindzege. Met Pellizotti als waardevolle helper aan zijn zijde wordt Nibali derde in Milaan, op veertig tellen van Tom Dumoulin.
Net als in de Corsa Rosa ondersteunt Pellizotti Nibali ook in de Ronde van Polen en de Vuelta a España. Opnieuw blijkt de Italiaanse veteraan een belangrijke pion in het hooggebergte – hij rijdt zoals in zijn beste jaren. Nibali rijdt naar de tweede plek in het eindklassement achter Chris Froome, terwijl Pellizotti op de 25ste plaats zijn beste Bahrain-ploeggenoot is.
Belangrijkste resultaten 2017
21e Giro d’Italia
25e Vuelta a España
Wout Poels
Na Mikel Landa is Wout Poels de tweede renner van Sky in dit lijstje. Waar Landa Chris Froomes meesterknecht was in de Tour de France, stond Poels in de Vuelta a España in de basis. In tegenstelling tot de afgelopen jaren sloeg de Nederlander La Grande Boucle in 2017 noodgedwongen over, omdat hij na een langdurige knieblessure bijna geen competitie in de benen had.
Poels krijgt aan het begin van het seizoen het kopmanschap toegewezen voor Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. Een knieblessure gooit echter roet in het eten. Na vierde plaatsen in de Volta a la Comunitat Valenciana en de Ruta del Sol staat de Nederlander liefst vier maanden aan de kant. Hij stapt pas half juni weer op de fiets in koersverband en daarmee komt de Tour in het gedrang. Sky besluit uiteindelijk: Poels blijft thuis.
Maar bij Sky zijn ze de trouwe adjudant van Froome niet vergeten. Begin juli maakt manager Dave Brailsford namelijk bekend dat Poels een belangrijke rol krijgt in de Vuelta en dat hij de Ronde van Polen rijdt als voorbereiding. In Polen vindt hij na het moeilijke begin van het seizoen zijn goede benen en eindigt Poels als derde in het klassement, op slechts drie seconden van eindwinnaar Dylan Teuns.
In de Vuelta start Poels aan de zijde van Froome, die zichzelf tot doel stelt de Tour en de Vuelta in hetzelfde jaar te winnen. De Brit draagt vanaf de vierde dag de leiderstrui. Met behulp van zijn ploeg – waarin Poels met name in de slotweek een sleutelrol speelt – behoudt hij deze tot en met de laatste dag. De Brit realiseert na drie weken de dubbel en voegt zich in een select rijtje renners, mede dankzij Limburgse hulp.
Belangrijkste resultaten 2017
6e Vuelta a España
3e Ronde van Polen + ritzege
4e Ruta del Sol
Julien Vermote
De vijfde renner in deze lijst is Julien Vermote. Waar de vier bovengenoemde renners zich vooral onderscheiden hebben in hun hulp bergop, viel Vermote vooral in de vlakke koersen op. De 29-jarige hardrijder won in 2012 de Driedaagse van West-Vlaanderen en in 2014 en 2016 etappes in de Tour of Britain, maar was dit seizoen van onschatbare waarde voor Quick-Step Floors dankzij zijn vele kopwerk.
Het is in 2017 een vertrouwd beeld in de Tour de France: vanuit de start ontsnappen enkele renners en dan rijdt Julien Vermote er de hele dag achteraan voor zijn sprinter Marcel Kittel. Onder zijn impuls krijgt de kopgroep maar weinig ademruimte. De vluchters hoeven er geen rekening mee te houden dat ze veel voorsprong krijgen, laat staan dat ze kunnen denken aan een ritzege. Zo nu en dan mag een eenzame vluchter een monstervlucht pakken, maar ook dan houdt Vermote een oogje in het zeil.
Kittel vergeet de werklust van zijn trouwe helper niet te belonen. Maar liefst vijf keer maakt de Duitse spurtbom het zegegebaar, waarmee hij zijn totaal aantal ritzeges in La Grande Boucle aanvult tot veertien. “Het is leuk om het team weer een zege te geven”, bedankt hij zijn ploegmakkers na zijn vijfde dagsucces. Vermote ziet tijdens het Gala van de Flandrien zijn werklust beloond worden met de Kilometervreter-award.
De inspanningen van Vermote ontgaan ook zijn oude ploegmakker Mark Cavendish niet. De Belg laat zich overtuigen door de Britse ex-wereldkampioen en hij tekent een contract bij Dimension Data, waar hij een rol gaat spelen in de klassiekerploeg en de sprinttrein van Cav. “Ik kijk uit naar de kansen die ik ga krijgen, zeker in de voorjaarsklassiekers, waar ik de finales kan gaan rijden.”
Belangrijkste resultaten 2017
5e Ronde van België
[poll id=”649″]
Volgend jaar Matthews in de Tour
En wat al eerder is aangegeven, de eigen prestaties vermelden heeft geen/nauwelijks waarde. Bij vermote moet staan dat hij kittel aan etappe zeges heeft geholpen, bij kwiat dat hij froome naar de overwinning heeft geloodst etc.
En dan was mijn stem gegaan naar Kwiat. Alleen alleen al vanwege MSR en je dan toch zo binnenste buiten keren voor je kopman:
https://www.youtube.com/watch?v=Zf2xXtxEZjE
Niets aan toe te voegen....
@redactie
Onder het kopje Interviews allemaal nieuws met schimmel . Op 5 december mag dat zeker wel?
Oss, die toch vooral de man was die GVA het hele voorjaar op de juiste plaats hield, en dé belangrijke schakel was voor de winst in PR.
Bodnar: heel vaak berewerk verzet voor Sagan, maar omdat een grote zege uitbleef misschien wat onder de radar.
Richeze: Cruciale rol bij zowat elke zege van Gaviria dit jaar.
Nieve: niet de meeste sexy SKYbot naast Landa of Kwiat, maar wel deel van de ploeg die Parijs-Nice, de Tour, de Vuelta en de Classica won.
Haig: als de Yatesen en Chaves wat beter waren, stond hij sowieso in dit lijstje.
Vermote en de Dolfijn zijn zeker wel knechten. Daarnaast mannen als Kwiat, Knees, Bennatti, Geschke, Reichenbach, Nieve, Oss, Bodnar, Haller, Bystrom etc.