Eindejaarslijstjes: De strafste stoten van 2016
Foto: Sirotti
maandag 19 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De strafste stoten van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De strafste stoten van 2016.

De strafste stoten; het gaat hier eigenlijk om een Vlaamse uitdrukking. Maar omdat hij zo mooi is, lenen we hem even. Nederlandse wielervolgers hebben er vast wel van gehoord. De term wordt regelmatig voor de dag gehaald wanneer renners een indrukwekkend nummertje opvoeren. Ook het afgelopen wielerseizoen bevatte een hoop straffe stoten. Hier volgt een lijstje met de mooiste van 2016.

Regensolo van Tim Wellens

We beginnen met een straffe stoot die een beetje is ondergesneeuwd. Figuurlijk, maar bijna ook letterlijk. Terwijl iedereen naar de Tour de France keek, won Tim Wellens een apocalyptische etappe in de Ronde van Polen. Het sneeuwde nog net niet, maar koud was het wel en het regende ook nog eens de hele dag.

Dat weerhield Wellens er niet van om vroeg in de etappe ten aanval te gaan. Integendeel: de Belg houdt juist van dit weer. Dat bleek die dag eens te meer. Op 45 kilometer van de meet liet Wellens al zijn medevluchters achter om vervolgens solo over de streep te komen. Zijn voorsprong aan de meet was – hou je vast – drie minuten en achtenveertig seconden. Dat bleek meer dan genoeg om ook het eindklassement te winnen.


Mathew Hayman verrast in Roubaix

Winnen uit een vroege vlucht: dat is sowieso al lastig, maar helemáál in een koers van ruim 250 kilometer. Laat staan als het parcours 27 kasseienstroken bevat. En als je ook nog eens zes weken eerder je elleboog brak. Maar Mathew Hayman deed het.

Toen Hayman in een zestienkoppige ontsnapping zat, keek niemand gek op. Die worden toch wel gegrepen, dacht iedereen. Dat was ook zo: op 63 kilometer voor het einde was hun avontuur voorbij. Maar niet dat van Hayman. De Australiër bleef dapper meerijden, terwijl allerlei grote namen één voor één moesten lossen. Hayman wilde maar niet kraken. Niet toen Vanmarcke versnelde op de kasseistrook van Hem, en ook niet toen Boonen een ultieme aanval waagde met de wielerbaan in zicht. Integendeel, Hayman ging erop en erover.

De oude rot bleek over wonderbenen te beschikken. De Australiër werd weliswaar weer teruggegrepen, maar in de sprint maakte hij het alsnog af. Dit mag met recht een straffe stoot worden genoemd


Imanol Erviti blijkt een Flandrien te zijn

Maar dat was niet de enige straffe stoot van die dag. Ook Imanol Erviti eindigde vanuit de vroege vlucht in de top tien. Zijn einduitslag was uiteindelijk plaats negen. Dat klinkt misschien niet heel erg speciaal, maar wel als je bedenkt dat hij in de Ronde van Vlaanderen hetzelfde flikte.

Ook in Vlaanderens Mooiste zat Erviti in de vroege vlucht, en toen werd hij zelfs zevende. De renner van Movistar (je weet wel: die ploeg die normaal nooit wat te zoeken heeft in Vlaamse klassiekers) was na afloop van zijn wonderweek in extase. “Wat een week! Ik ben superblij”, jubelde hij. “Het is altijd lastig om in de vroege vlucht te geraken van een monument, zoals ik dat deed in De Ronde, maar om dat in twee monumenten te doen… dat is een soort kunststukje.”


Waaiers in Ronde van Turkije

Zeg je kunststukjes, dan denk je ook aan waaiers. Die zagen we dit seizoen in de Ronde van Turkije in overvloed. Dat begon al in de tweede etappe, toen Caja Rural bergop (!) de boel op de kant zette. Uiteindelijk bleven vooraan vijftien man over, waarvan zes van Caja Rural. In de finale rondde Pello Bilbao het ploegenspel knap af.

Een dag later moet Lotto-Soudal gedacht hebben: wat die Spanjaarden kunnen, kunnen wij ook. De Belgische formatie deed er zelfs nog een schepje bovenop en was met zes man mee in de eerste waaier van slechts acht renners. Greipel won; meer dan twee minuten later kwam de volgende waaier pas binnen. De top-9 van het eindklassement bevatte uiteindelijk vier renners van Lotto-Soudal en vier van Caja Rural. Een waar huzarenstukje.


Coup van Alberto Contador en Nairo Quintana

Zondag 4 september was een vervelende dag voor Chris Froome. De Sky-renner deed nog volop mee in de strijd om de eindzege van de Vuelta, maar na die dag was zijn achterstand in het klassement plots ruim drie en een halve minuut.

De reden: een coup van Alberto Contador en Nairo Quitana. De twee waren vlak na de start ten aanval getrokken, samen met een aantal ploeggenoten. Froome had de slag gemist. Tot overmaat van ramp zag hij maar twee ploegmaten bij zich. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Wat volgde was een spannende strijd tussen de eerste twee groepen, maar Froome zou nooit meer vooraan komen.


Stem!

[poll id=”384″]

RIDE Magazine
39 Reacties
19-12-2016 12:55
@ Peter de Grote:
en zelf weet je niet eens wat zagen is lol. al 3 reacties naar mij over de term 'strafste stoot'. overigens zeg ik nergens dat ik die wielerterm niet ken, ik zeg alleen maar dat het ook een lekker wijf kan betreffen. dat jij dat dan weer niet weet boeit mij echt geen zier.
19-12-2016 13:21
Straffe stoten worden op het hoogste niveau nog net wat straffer, daarom:
- Froome in de afdaling in de Tour.
- Van Avermaet op de Spelen.
- Sagan die de snellere sprinters toch verschalkt op het WK.
19-12-2016 13:43
http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=Stoot&lang=nn Knappe meid staat toch maar op de derde plaats, enkel als informeel taalgebruik.
19-12-2016 14:19
Tsja, dat kwartetje in de Tour dat een heel peloton uit de wielen knalde vond ik toch het meest straf. Daar zaten me een partijtje pk's op waar ik echt met kippenvel naar zat te kijken.
19-12-2016 14:22
No brainer: GREG
19-12-2016 16:56
Iets anders gestemd, namelijk de vlucht van Sagan, Foorme en Co in de Tour. Dat was pas echt straf wat daar gebeurde, los van de beperkte tijdswinst.
19-12-2016 17:42
@pdg
Weer een hoop noten op uwer zang Peter maar van de Nederlandse taal heb je weinig kaas gegeten, probeer de Beemster eens, verkrijgbaar bij Ah en onovertrefbaar.
19-12-2016 18:15
Ambetant, dat is hier een passend Vlaams woord. Zeker en vast. Jammer dat er geen virtuele buitenwippers zijn.
19-12-2016 19:15
@schipperaar: Ik ben geen Nederlander maar een Vlaming en wij Vlamingen gebruiken nu eenmaal andere woorden dan een Nederlander. Daar kan ik niks aandoen en niet alle Nederlanders verstaan Vlaamse woorden.
19-12-2016 19:58
Veel woorden komen in de wandelgang door waarschijnlijk een persoon. Wij zeggen aardappel, bij jullie is het dan al patat, fout natuurlijk want aardappelen zijn rond en patat niet. Een chasse patat in het nl zou dus eigenlijk een zak friet tegen de bakkes
moeten zijn, vandaar de term patatje oorlog al eten ze dat in flanders tussen een stokbrood.
19-12-2016 20:17
Stig Broeckx die weer praat
19-12-2016 21:12
@schipperaar: Maar weet je wat een chasse patat is? Als je het niet weet is dat geen probleem hoor.
19-12-2016 21:51
Ik twijfel tussen Sagan in de RVV, Sagan in Californië en Sagan op het WK.

Edit: Of Sagan in de Tour met Froome e.a., dat was me inderdaad een spektakel.
20-12-2016 16:28
Hayman, by far voor mij.
Chasse patat is geen wielerterm.
Chasse patate wel als we toch aan het muggenziften zijn(dat is dan weer een nederlandse uitdrukking)....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.