Eindelijk! Caleb Ewan mag voor de eerste keer juichen sinds februari
Foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 23 juli 2024 om 17:49

Eindelijk! Caleb Ewan mag voor de eerste keer juichen sinds februari

Caleb Ewan heeft de Vuelta a Castilla y Leon op zijn naam geschreven. De Australiër mocht juichen na een massasprint op een lastige aankomst. Het is voor Ewan, die een lastig seizoen kent, pas zijn eerste overwinning sinds 10 februari, toen hij de eerste etappe in de Tour of Oman won.

Nadat de Vuelta a Castilla y Leon jarenlang als een meerdaagse wedstrijd door het leven ging, moest het dit jaar overleven met slechts één dag. Ook in 2021 was dat al eens het geval, maar voor het overige werd er al sinds 1946 meerdere dagen aan een stuk in de Spaanse autonome regio in het westen van het land gekoerst. Deze keer was er een tocht van net geen 200 kilometer tussen Valladolid en La Cistérniga uitgetekend.

Daarin lagen wel wat kansen voor de aanvallers, met liefst vijf klimmetjes van derde categorie. Alleen moesten er na de laatste officiële helling van de dag – de Alto de Olivares – nog 45 kilometer naar de aankomst worden afgewerkt. In volle finale lag er op 16 kilometer van de streep nog wel een kuitenbijter te wachten, maar die telde officieel niet mee. Ook de finish liep trouwens op, ideaal voor sterke sprinters.

Sterk sprintersveld
Met Antonio Morgado (UAE Emirates), Milan Menten (Lotto Dsnty), Caleb Ewan (Jayco AlUla), Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi), Giacomo Nizzolo (Q36.5), David Dekker en Jenthe Biermans (Arkéa-B&B Hotels), Davide Cimolai (Movistar), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis) en Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) was er een interessant kransje snelle mannen aanwezig.

Genoeg ploegen die de koers wilden controleren, dus. Toch pakten Clement Alleno (Burgos-BH), Unai Cuadrado en Nicolas Alustiza (Euskaltel-Euskadi), Carlos Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma), José Mendes (Victoria Sport), Brayan Vargas (Colombia Potencia de la Vida) en Edgar Curto (Illes Balears Arabay Cycling) het heft in handen om iets van hun koers te maken. Pierna zou het langste vooruitrijden tot zo’n twaalf kilometer van de finish, maar een sprint bleek onvermijdelijk.

Arkéa-B&B Hotels pakte in de slotkilometer uit met de perfecte lead-out voor Jenthe Biermans, maar Caleb Ewan timede zijn inspanning perfect. De Australische pocket rocket kwam er op het juiste moment uit en hield nipt Davide Cimolai af op de licht oplopende aankomst.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.