EK 2016: Voorbeschouwing wegrit elite mannen
foto: UEC
zondag 18 september 2016 om 07:45

EK 2016: Voorbeschouwing wegrit elite mannen

Zondag 18 september 2016 gaat de boeken in als de dag waarop het eerste EK Wielrennen bij de profs plaatsvindt. In het Bretonse Plumelec wordt gestreden om de eerste Europese titel bij de elite mannen. Welke renner zal voor altijd aan die ene datum gekoppeld worden? WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.

Parcours
Normaliter hoort hier het kopje ‘Historie’ te staan, maar daar kunnen we kort en krachtig over zijn. Die is er voor de elitecategorie bij mannen nog niet in deze wedstrijd en dus wordt er geschreven aan een compleet nieuw hoofdstuk in de Europese wielergeschiedenis. Plaats van handeling is Plumelec-Morbihan in de Franse regio Bretagne. Aanvankelijk zou het kampioenschap plaatsvinden in zuidelijke oorden, namelijk Nice. Na de terroristische aanslag van 14 juli is het stokje omwille van veiligheidsredenen overgedragen. De Europese wielerunie UEC moest snel handelen en bereikte in korte tijd een akkoord met Plumelec.


Bekijk hier een samenvatting van de GP Plumelec 2016

Elk jaar vindt in mei de GP Plumelec-Morbihan (1.1) plaats. Datzelfde parcours zal het decor zijn van de wegwedstrijden op dit EK. Start en finish zijn in Plumelec, op de brede D126. Om 10.50 uur zal het startschot weerklinken om 232,9 kilometer later, tussen 16.25 en 17.00 uur, de binnenkomst van de nieuwe Europese kampioen te zien.

Het parcours bestaat uit een omloop met een lengte van 13,9 kilometer en is opgebouwd in drie delen. Vanuit start/finish gaat het in dalende lijn richting een tussenstuk, wat niet bepaald vlak is (het is nooit echt vlak), maar ook geen moeite zal kosten voor de profs. De finale van het circuit is het lastigste deel. De laatste 1800 meter gaan omhoog tegen een stijgingspercentage van 5,8%, met een uitschieter tot 10%. Wat de renners zal opbreken is de opeenvolging van het rondje. In totaal dient het namelijk zeventien keer afgelegd te worden.

Favorieten
Een nieuw fenomeen is altijd wennen en aftasten. Net als een tijd lang bij de Olympische Spelen hangt er iets rond het EK Wielrennen. Niet alle grote namen komen aan het vertrek, maar de organisatie mag desondanks niet klagen met namen als Peter Sagan, Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe, Fabio Aru en Wout Poels.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Daarmee zijn direct een aantal van de kanshebbers genoemd. Kijkend naar de recente historie van de GP Plumelec zien we namen als Samuel Dumoulin, Alexis Vuillermoz, Julien Simon, Thomas Voeckler en Simon Gerrans als winnaars. De rappe mannen die goed een heuvel overkomen, of de heuvelmannen met een goede sprint komen dus zeker in aanmerking voor een goede notering op dit EK. De eerste die opkomt is, hoe kan het ook anders? Peter Sagan. De wereldkampioen kan rekenen op de steun van vijf landgenoten, waaronder zijn broer Juraj.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Thuisland Frankrijk komt opdraven met Samuel Dumoulin als een van de kopmannen. De kleine puncheur is in vorm getuige zijn zege in de Tour du Doubs (1.1), van afgelopen weekend. Daarnaast heeft de Franse bondscoach Julian Alaphilippe opgeroepen. Hij keert terug uit Canada, waar hij meer had verwacht van zijn prestaties in het tweeluik in Québec en Montréal. Met Tony Gallopin en Alexandre Geniez zijn er nog twee outsiders in de selectie.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De Belgen laten olympisch kampioen Greg Van Avermaet thuis. Zijn ploeggenoot (en kampioenschapsrenner bij uitstek) Philippe Gilbert is er zoals geschreven wel bij, maar onze zuiderburen lijken bijna over te veel kanshebbers in de selectie te beschikken. Eentje kiezen is lastig als ze allemaal in uitstekende vorm steken. Jan Bakelants liet zich goed zien in de Vuelta, evenals Ben Hermans. Jens Keukeleire heeft aangetoond over zeer sterke benen te beschikken in een uitgedunde groep, evenals Gianni Meersman dat kan als het peloton nog iets groter is. Tiesj Benoot is een renner om altijd in de gaten te houden. Met andere woorden een luxeprobleem voor bondscoach Kevin De Weert.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Zijn Italiaanse collega zit met hetzelfde dilemma. Met Fabio Aru, Gianluca Brambilla (ritwinnaar Vuelta) (Update: start niet vanwege zitvlakblessure) , Sonny Colbrelli (derde Amstel Gold Race en winnaar Coppa Agostini), Fabio Felline (groene trui Vuelta), Enrico Gasparotto (winnaar Amstel Gold Race) en Davide Formolo (top tien Vuelta) is zijn keuze reuze. En dan zijn de ijzersterke optredens van neo-prof Gianni Moscon en heuvelspecialist Diego Ulissi in Canada nog niet eens benoemd.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Dan Spanje. De Zuid-Europeanen komen zonder alleskunner en allesrijder Alejandro Valverde naar Bretagne. Het merendeel van de selectie bestaat uit klimmers. Uitgaande van renners die het moeten hebben van de sprint, is Carlos Barbero de rapste. Ook Luis Léon Sánchez is een gevaarlijke klant, maar dat zal dan vanuit een kopgroep moeten komen. Spanje zal de koers hard moeten maken wil het de kansen vergroten.

Wout Poels

foto: Theo Southee photography

Nederland zit in hetzelfde schuitje. De KNWU had negen renners ingeschreven en na de afzegging van Stef Clement zijn er dus nog acht renners over. Luik-Baskenaken-Luik-winnaar Wout Poels is de kopman. Na een sterk optreden in de Tour of Britain mag hij hier het oranje achttal aanvoeren. Koen Bouwman hoopt op de zogenaamde ‘supercompensatie’ uit de Vuelta, evenals Koen de Kort en Martijn Keizer. Verder staan Twan Castelijns, Bert-Jan Lindeman, Huub Duijn en Sam Oomen aan de start. De laatste twee maakten een goede indruk in respectievelijk de GP de Wallonie en de Canadese WorldTour-koersen. Wat kunnen zij in Plumelec?

Duitsland rekent op Simon Geschke. De bebaarde coureur zal lange tijd Emanuel Buchmann en Paul Martens naast zich hebben. Bij de Zwitsers zijn de ogen gericht op Michael Albasini en Mathias Frank, die in de Vuelta nog een sterke solo in petto had. Wat haalt hij nu uit zijn hoge hoed? Polen heeft met Michal Kwiatkowski een oud-wereldkampioen in de gelederen. Ook Rafal Majka moet genoemd worden, al lijkt dit parcours niet iets voor de rasklimmer. Tsjechië heeft daarentegen met Zdenek Stybar en Petr Vakoc twee kanshebbers in huis. Met Roman Kreuziger, Leopold König en Jan Barta erbij vormt dat land een sterk blok. Rusland heeft een selectie met renners die op een goede dag mee kunnen doen. Alexey Tsatevich of Sergey Lagutin zijn dan de meest bekende namen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Portugal komt – net als Polen – met een oud-wereldkampioen op de proppen: Rui Costa. In Montréal lag de streep een kilometer te ver voor hem, maar de sterke solo zal hem vertrouwen gegeven hebben. André Cardoso, José Gonçalves en Tiago Machado zullen hem bijstaan. Bij Oekraïne is Andriy Grivko de grote man. Slovenië mikt op Grega Bole, maar heeft ook Jan Polanc en Primoz Roglic in de gelederen. Daniel Martin is de kopman van de Ieren, waar met Nicolas Roche een tweede WorldTour-renner is opgenomen in de ploeg.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Philippe Gilbert, Diego Ulissi
** Julian Alaphilippe, Wout Poels, Fabio Felline
* Rui Costa, Jens Keukeleire, Samuel Dumoulin, Sonny Colbrelli

Website organisatie
Deelnemerslijst (inschrijvingslijst)

Weer en TV
In Plumelec is het zondag niet zo warm zoals we de voorbije week in Nederland gewend waren. De temperatuur komt niet hoger dan twintig graden Celsius en de zon schijnt zo nu en dan door het wolkendek heen. De wind komt met kracht twee uit het noorden. Voor regen hoeven de coureurs niet bang te zijn.

Vanaf 14.20 uur zendt Sporza de koers uit op één, Eurosport schakelt tien minuten later in. France 3 heeft de beelden vanaf 15.15 uur. De NOS mag de wedstrijd live uitzenden in de uitzending van 13.10 uur, maar hoe laat ze overschakelen naar de koers is niet bekend.

RIDE Magazine
38 Reacties
16-09-2016 20:32
@Matisz
Toevallig las ik dat laatst ergens. De Noorse federatie wil ploegen niet last-minute hun kalenders laten omgooien. In eerste instantie was er natuurlijk sprake van dat het EK in Nice zou plaatsvinden, dus een redelijk anders parcours dan dit. Hierdoor zouden er nu andere renners geselecteerd worden waar de commerciële ploegen in veel gevallen al programma's voor hadden opgesteld.
Voor Denemarken kan het best ook zo'n reden zijn.
16-09-2016 20:43
@Tinkerbell
interessant en zeer plausibel. Bedankt voor deze info.
17-09-2016 09:06
Hebben de boys die het tweeluik in Canada hebben gereden geen last van een jetlag, die wellicht de prestaties beïnvloedt? Ik ga voor Luis Leon. Overigens, Boonen doet niet mee omdat hij in Quatar wereldkampioen wordt.
17-09-2016 13:39
Vakoc had er in elk geval woensdag zelfs weinig last van.
17-09-2016 15:14
Ik denk niet dat het van enig belang gaat zijn dit kampioenschap, maar de verdeling per ploeg is altijd wel leuk.
Etixx heeft de grootste afvaardiging met 8 man incl. stagiair Sisr. Daarna Bora en IAM met 7.

Etixx: Alaphilippe, Bouet, Vakoc, Meersman,, D.Martin, Wisniowski, De La Cruz (en Sisr)

IAM: Clement, Saramotins, Frank, Fumeaux, Lang, Pellaud, M.Wyss
Bora: Barta, Konrad, Postlberger, Buchmann, Schillinger, Voss, Mendes

BMC: Gilbert, Hermans, Vliegen, Zabel, D.Wyss (en stagiair Lienhard)
Lampre: R.Costa, Polanc, Ulissi, Conti, Koshevoy
Tinkoff: Sagan, Sagan, Kolar, Gogl, Paulinho
Lotto-Jumbo: Martens, Bouwman, Castelijns, Keizer, Lindeman
Katusha: Lagutin, Kochetkov, Belkov, Mamykin, Machado
Giant-Alpecin: Geschke, Frohlinger, De Kort, Oomen, Ludvigsson

Movistar: Visconti, Fernandez, Jesus Herrada, D. Moreno
Cannondale: Moser, Formolo, Skujins, Cardoso
Astana: Aru, Kangert, Smukulis, LL Sanchez
Sky: Roche, Moscon, Poels, Golas
CCC: Grossschartner, Samoilau, Owsian, Paterski

Lotto-Soudal: Benoot, Vanendert, Gallopin
Ag2r: Bakelants, Dumoulin, Gautier
Cofidis: Edet, Mate, Joeaar
CajaRural: J. Goncalves, Barbero, Rubio

FDJ: Geniez, Reichenbach
Orica: Keukeleire, Albasini
DimensionData: Fraile, Sivtsov
ActiveJet-Verva: Hnik, Polnicky
One: Bialoblocki, Domagalski
Gazprom: Maikin, Boev

Trek: Didier
Unitedhealthcare: Brajkovic
Wilier: Zhupa
Topsport Vlaanderen: Lietaer
DirectEnergie: Calmejane
Fortuneo: DeLaPlace
Bardiani: Colbrelli
Wanty: Gasparotto
Marseille-Delko: Siskevicius
Stolting: Kirsch
Roompot: Duijn
Nippo-ViniFantini: Bole
17-09-2016 17:21
Pff, die Italianen.... Wat een namen zeg. Hoewel het wel eens tegen ze kan werken als van ze verwacht wordt dat ze de koers controleren. Ullisi en Aru kopmannen? Colbrelli, Moscon & Gasparotto zouden normaal ook kansen hebben op dit parkoers.
17-09-2016 19:50
Als Sagan wint, dan heeft de WK trui toch nog steeds voorrang op de EK trui neem ik aan.
17-09-2016 19:58
@lemmens: Dat mag ik hopen, al zal het voor een paar koersen zijn.
17-09-2016 20:06
Benieuwd naar Oomen, vond hem in Canada erg leuk meedoen. Leuke combi met Poels, beetje diezelfde bravoure. Tevens samen de beste NLers in Luik. ;)
18-09-2016 09:52
Sorry jongens maar ik denk dat we nog geen namen kunnen noemen totdat onze kenner gio er is, hij staat namelijk erg vaak langs de koers en zegt dat wij maar een stelletje mensen zijn die achter ons toetsenbord iets zeggen. Dus helaas zullen we moeten wachten op dhr. Gio totdat we een duidelijk favorietenlijstje kunnen samenstellen, als dhr. Gio het niet te druk heeft met zijn Fb groep.
18-09-2016 12:24
Waarom is dit EK er ineens eigenlijk?
Komt toch hopelijk niet uit de koker van Brussel om mensen te leren wennen aan een federaal Europa (wat overigens bijna niemand wil)?
18-09-2016 13:58
@wielrennertje: Geen commentaar!
18-09-2016 15:24
Moscon pakt hem volgens mij, wat hou ik van die jongen zijn aanvallende ingesteldheid. Aankomst doet me toch wat denken aan de Korgfjell waar hij in de Arctic Race iedereen wegblaasde. Ook de vorm van Benoot zit in een stijgende lijn, benieuwd wat hij kan. Sagan topfavoriet natuurlijk, maar volgens mij kan de winnaar best uit een vlucht komen. Al gaat Sagan dan misschien wel mee. Ook Alaphilippe zal voor eigen volk best gemotiveerd. Ik mis hier de aanwezigheid van een Valgren Andersen, die had hier niet misstaan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.