EK 2024: Broer van Alexander Kristoff pakt juniorentitel, Belgen en Nederlanders komen te laat
Foto: Cor Vos
zaterdag 14 september 2024 om 12:00

EK 2024: Broer van Alexander Kristoff pakt juniorentitel, Belgen en Nederlanders komen te laat

De Noor Felix Ørn-Kristoff heeft de Europese titel bij de mannelijke junioren gegrepen. De jongere broer van boegbeeld Alexander Kristoff was in Hasselt de snelste van een groepje van drie.

De mannelijke junioren kregen in Belgisch Limburg een traject van 129 kilometer voorgeschoteld. Vanuit Heusden-Zolder ging het via een aanloopstrook van net geen 30 kilometer richting de vlakke Hasseltlus. Daar mochten de renners anderhalve ronde afwerken, vooraleer ze via de Printhagendreef naar de gevreesde Limburglus met twee hellingen en kasseistroken werden gestuurd. Voor de finale moesten – opnieuw via de Printhagendreef – ze nog één rondje in de straten van Hasselt afwerken.

De junioren moesten bovendien al erg vroeg aan de bak. Hun officieuze startschot stond gepland rond de klok van 9 uur ’s ochtends, waarna een razendsnel eerste koersuur losbarstte. Zoals het een juniorenkoers betaamt, kreeg niemand in dat snelle eerste uur echt ruimte. De pogingen van de grote blokken wisten elkaar steeds weer te neutraliseren, maar iets na de eerste doorkomst aan de aankomst, kwam er toch schot in de zaak.

De Belgen staken in hun thuisland immers het vuur aan de lont. Jasper Schoofs, die eerder deze week al zilver pakte in de tijdrit, en Nio Vandevorst namen een groepje van acht renners op sleeptouw. Daarbij ook Fransman Elliot Boulet, Tsjech Adam Pesek, Noor Peder Wettre Andreassen, Sloveen Bor Ebner, Duitser Louis Grupp en Zweed Linus Larsson. De acht moesten wel knokken voor elke seconde.

De drie ontsnapten in de heuvelzone – foto: Cor Vos

Spanje en Nederland hadden de boot immers gemist en hielden de acht binnen de perken. Ze konden wel een halve minuut weglopen, maar op de kasseien van de Limburglus was alles weer te herdoen.

Op kasseistrook nummer twee, Op de Kriezel, kozen die nieuwe dapperen het hazenpad. Het ging om Fransman Paul Seixas, Spanjaard Hector Alvarez en Noor Felix Ørn-Kristoff – het jongere broertje van de alomgekende Alexander Kristoff. Ook daarachter werd het hele peloton uit elkaar gereden. Onder impuls van de Belg Jasper Schoofs kwam er een achtervolgende groep van een tiental renners tot stand.

Bij het ingaan van de slotronde volgden ze op een kleine twintig seconden van het koptrio, maar de drie zouden naar het einde toe goed blijven samenwerken en zo zelfs wat uitlopen. Ze mochten dus sprinten om de juniorentitel. De Fransman kon zich echt niet bedwingen en zette wel heel vroeg aan, Kristoff daarentegen timede perfect en kwam er op het juiste moment uit.

De Belgen sprintten kort daarachter naar de plaatsen vier en vijf. Ook Nederland was in die groep met twee pionnen, Ko Molenaar en Joeri Schaper, vertegenwoordigd. Maar zij bleven steken op de plekken diep in de top-10.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.