EK 2024: Dit is waarom Groot-Brittannië helemaal geen teams stuurt
Tarling op weg naar de Europese tijdrittitel in 2023 - foto: Cor Vos
dinsdag 10 september 2024 om 12:32

EK 2024: Dit is waarom Groot-Brittannië helemaal geen teams stuurt

Groot-Brittannië doet deze week niet mee aan de EK wielrennen in Vlaams Limburg. Dat was al even bekend, maar British Cycling (de Britse wielerbond) heeft nu ook uitgelegd waarom het geen renners afvaardigt. Het is vooral de overvolle wedstrijdkalender die tot de beslissing heeft geleid.

“Helaas zal GBCT (Great Britain Cycling Team, red.) vanwege verschillende redenen geen selectie naar de komende EK wielrennen sturen”, zegt Stephen Park, ‘performance director’ van het Britse team, tegen Cycling Weekly. “De wedstrijdkalender is deze zomer ongelofelijk vol. Daarnaast maken de verantwoordelijkheden die renners hebben bij hun profploegen het extra ingewikkeld, net als de rust en recuperatie die nodig is na grote evenementen.”

“Recentelijk hebben onze renners meegedaan aan de Olympische Spelen, de Tour de l’Avenir en Tour of Britain, terwijl het WK ook in aantocht is. Er zijn voor onze renners genoeg kansen om hun kwaliteiten te tonen en voor fans om hun prestaties te volgen.”

Het is niet voor het eerst dat Groot-Brittannië verstek geeft voor de EK. Ook in 2021 en 2022 waren ze er niet bij. In 2023 was het team wel aanwezig en won Joshua Tarling goud bij de tijdrit voor elite mannen, terwijl Zoe Bäckstedt in die discipline de beste was bij de beloften vrouwen. “Het EK wielrennen is een evenement dat we waarderen en waar we in het verleden geweldige successen hebben behaald. We kijken er naar uit om in de toekomst weer deel te nemen”, aldus Park.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.