EK 2024: Edoardo Affini klopt Stefan Küng en verrast met tijdritgoud, Campenaerts slechts zesde
foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2024 om 17:44

EK 2024: Edoardo Affini klopt Stefan Küng en verrast met tijdritgoud, Campenaerts slechts zesde

De Europese titel tijdrijden 2024 is verrassend gegaan naar Edoardo Affini. Na een tijdrit van ruim 31 kilometer richting Hasselt was de Italiaan van Visma | Lease a Bike de snelste na een spannende tweestrijd met Stefan Küng, die ondanks een snelle start genoegen moest nemen met zilver. Nederland mocht dromen van een medaille, maar Mattia Cattaneo (derde) hield Daan Hoole (vierde) en Thymen Arensman (vijfde) van het podium. Victor Campenaerts was op plek zes de beste Belg.

De volledig vlakke EK-tijdrit van 31,1 kilometer begon naast de wielerbaan Heusden-Zolder met een technisch gedeelte, maar ging na een paar kilometer over in hoofdzakelijk rechte stukken waar de echte specialisten hun wattages goed kwijt konden. Langs het Albertkanaal ging het richting finishplaats Hasselt, waar nog een korte lus moest worden afgewerkt, alvorens gefinisht werd op de Koning Boudewijnlaan. Tussenpunten waren er na 10,4 en 19 kilometer.

Het was vooral uitkijken naar Stefan Küng, die met topvorm uit de Vuelta a España en etappewinst in de afsluitende tijdrit uit Madrid naar Limburg was afgezakt. De Zwitser moest zien af te rekenen met onder meer Stefan Bissegger, Victor Campenaerts, Søren Wærenskjold, Mattia Cattaneo en Mikkel Bjerg. Namens Nederland deden Thymen Arensman en Daan Hoole mee.

Thymen Arensman ging vroeg van start en zat lang in de hotseat – foto: Cor Vos

Arensman ging heel vroeg van start en mocht daarmee de eerste richttijden neerzetten. Aan de finish klokte hij 36.09 minuut (gemiddeld 51,9 km/h) en daarbij had de Nederlander het geluk dat hij over volledig droge wegen reed. Dat terwijl het bij veel renners die achter hem gestart worden onderweg wel ging regenen. Edoardo Affini had daar geen last van, want hij was bij het tweede tussenpunt ruim 20 seconden sneller dan Arensman.

Stefan Küng verliest tijd op Edoardo Affini
Op dat moment waren alle favorieten al gestart vanuit Heusden-Zolder. Bij het eerste tussenpunt bleek Küng de snelste, met 9 seconden voorsprong op Hoole en 11 seconden op Arensman en Cattaneo. Aan het tweede meetpunt had Küng een deel van zijn voorsprong ingeleverd. Wat heet, Affini was daar sneller dan de Zwitser, terwijl de Italiaan bij de eerste meting nog 14 seconden achterstand had.

Het leek in het slotstuk richting Hasselt dus uit te draaien op een tweestrijd tussen Affini en Küng, terwijl de strijd om de laatste medaille open lag met onder meer Cattaneo, Hoole en de verrassende Arensman. Al de rest had flink wat achterstand opgelopen in de wisselvallige weersomstandigheden.

Stefan Küng ging hard van start, maar verloor toch goud – foto: Cor Vos

Spannende finale
Een sterke Affini wist aan de finish 35.15 minuut (gemiddeld 53,3 km/h) te klokken, waarmee hij 53 seconden onder de tijd van Arensman dook en de Nederlander uit de hotseat reed. Hoole reed zich vervolgens naar een voorlopige tweede plaats, op 26 seconden van Affini. Küng, die in de slotfase risico nam en bijna uit de bocht vloog, was toen op weg naar de finish. Maar de Zwitser was ingestort en strandde op ruim 9 seconden van Affini.

Een medaille zat er uiteindelijk niet in voor Nederland, want Cattaneo snelde naar de derde plaats en zorgde er daarmee voor dat Hoole en Arensman als vierde en vijfde gingen eindigen. Daarachter was Campenaerts de beste Belg op de zesde plaats, op bijna een minuut van winnaar Affini.

Affini was niet de snelste van de dag…
Een opvallende statistiek die na afloop nog kwam bovendrijven: Edoardo Affini was op het 31 kilometer lange parcours niet de snelste renner van de dag. Beloftenkampioen Alec Segaert legde de tijdrit eerder op de middag namelijk af in 35.06 minuut, terwijl Affini won met een tijd van 35.15 minuut. Niet te vergelijken vanwege de weersomstandigheden, maar wel een opvallende statistiek.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.