EK 2024: Finse Ahtosalo verslaat wereldkampioene Niedermaier voor tijdrittitel bij de beloften
foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2024 om 13:35

EK 2024: Finse Ahtosalo verslaat wereldkampioene Niedermaier voor tijdrittitel bij de beloften

Een Finse Europees kampioene in het tijdrijden: Anniina Ahtosalo heeft namelijk het EK tijdrijden bij de beloften gewonnen. Ze rekende af met niemand minder dan regerend U23-wereldkampioene Antonia Niedermaier. Nienke Vinke is de beste Nederlandse op plaats zes, Febe Jooris de eerste Belgische op plek acht.

Waar de junioren nog reden onder droge en behoorlijke zonnige omstandigheden, kregen de beloften af te rekenen met regen, een stevige wind en dus verraderlijke omstandigheden. Jasmin Liechti liet zich er niet door afschrikken en knalde naar de toptijd, maar de eindtijd van de Zwitserse werd nog wel van de tabellen geveegd.

Het goud ging namelijk overtuigend naar Anniina Ahtosalo. De Finse – die ook te boek staat als een goede sprintster en nog tweede was in de openingsetappe van de voorbije Tour de France Femmes – bleek veruit de snelste op het regenachtige parcours. Ahtosalo vertrok als een speer, maar wist haar inspanning vol te houden tot de finish.

Nienke Vinke eindigde op de zesde plaats – foto: Cor Vos

Ze bleek bij de eindafrekening bijna een halve minuut sneller dan Antonia Niedermaier, de huidige wereldkampioene in het tijdrijden bij de beloften. De Duitse kwam vandaag echter niet in de buurt van de tijd van Ahtosalo en moest zich nog reppen voor een medaille. Niedermaier bleef de Luxemburgse Marie Schreiber – die we ook kennen uit het veldrijden – drie seconden voor in de strijd om plek twee.

En de Nederlanders en Belgen? Nienke Vinke kwam namens Nederland nog redelijk dicht bij een medaille, maar de renster van Team dsm-firmenich PostNL eindigde op negen seconden van nummer drie Schreiber. De Belgische vrouwen Febe Jooris en Marthe Goossens finishten eveneens in de top-10, op de plekken acht en negen, op respectievelijk 44 en 53 seconden van winnares Ahtosalo.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.