EK 2024: Italië rijdt met overmacht naar goud op Mixed Team Relay, brons voor België
foto: Cor Vos
donderdag 12 september 2024 om 16:18

EK 2024: Italië rijdt met overmacht naar goud op Mixed Team Relay, brons voor België

Italië heeft in Hasselt goud gewonnen op het EK Mixed Team Relay 2024. Er stond tijdens de gemengde ploegentijdrit van ruim 50 kilometer geen maat op de Squadra Azzura met Edoardo Affini, Mattia Cattaneo, Mirco Maestri, Elena Cecchini, Vittoria Guazzini en Gaia Masetti. De strijd om de andere medailles was een stuk spannender: Duitsland veroverde zilver en thuisland België het brons.

Zonder Nederland en andere grote wielerlanden als Frankrijk (titelverdediger), Groot-Brittannië, Spanje, Slovenië, Denemarken en tijdritland Zwitserland was het EK Mixed Team Relay redelijk onthoofd. In een 52,3 kilometer lange ploegentijdrit reden eerst de mannen over 28,3 kilometer van Heusden-Zolder naar Hasselt, waarna de vrouwen twee rondjes van 12 kilometer afwerken.

Het programma bestond uit zes landen die verdeeld waren over twee startgolven. Bulgarije, Oekraïne en België begonnen en werden 40 minuten later opgevolgd door de teams van Polen, topfavoriet Italië en Duitsland.

De Belgische mannen op het circuit van Zolder – foto: Cor Vos

Belgische mannen zetten eerste richttijd neer
Dat België bij de wissel naar de vrouwen aan de leiding stond, was geen grote verrassing. Edward Theuns, Victor Vercouillie en Noah Vandenbranden hadden een voorsprong van ruim anderhalve minuut op Oekraïne. Uiteindelijk wisten Jesse Vandenbulcke, Alana Castrique en Marion Norbert Riberolle de eindtijd neer te zetten op 1 uur, 3 minuten en 16 seconden.

Het was daarom vooral uitkijken naar de tussentijden van Polen, Italië en Duitsland. Polen was iets langzamer dan België, maar de blauwe trein van de Italianen liet er bij het eerste meetpunt geen twijfel over bestaan dat zij de grote favorieten waren: na bijna 20 kilometer waren zij al ruim 50 seconden sneller dan België. Duitsland was een duidelijke tweede daar.

De Italiaanse vrouwen stelden het goud veilig – foto: Cor Vos

Spanning in het tweede deel
Bij het wisselpunt konden voorzichtige conclusies getrokken worden: Italië leidde daar met 49 seconden voorsprong op Duitsland. Heel groot was de voorsprong van de Duitsers niet op België, waardoor de strijd om het zilver nog niet beslist was. Polen mocht bij een sterk eindschot van de vrouwen nog hopen op een medaille. Iets wat gebeurde: de Poolse trein wist bij het laatste meetpunt al de helft van de achterstand op België af te knabbelen.

Dat was de meest interessante strijd in de slotfase, want in de tussentijd wist Italië haar voorsprong nog verder uit te breiden en herstelden de Duitse vrouwen de orde door het gat met België en Polen te vergroten. Het goud ging dus naar Italië, voor het nog aanstormende Duitsland. Het verschil tussen goud en zilver was uiteindelijk 17 seconden. Het brons ging naar België, dat Polen toch nog van zich af wist te houden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.