EK 2024: Jasper Schoofs bezorgt België zilveren tijdritmedaille bij de junioren mannen
Zilver voor Jasper Schoofs - foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2024 om 12:09

EK 2024: Jasper Schoofs bezorgt België zilveren tijdritmedaille bij de junioren mannen

De eerste gouden medaille voor Nederland op het EK wielrennen is een feit. Michiel Mouris klokte na 31,3 kilometer de snelste tijd. De Belg Jasper Schoofs reed voor eigen volk naar een zilveren medaille. Brons was er voor de Duitser Paul Fietzke.

De deelnemers aan het EK tijdrijden voor junioren mannen konden zich opmaken voor een inspanning over net iets meer dan 31 kilometer, over een nagenoeg biljartvlak parcours, tussen Heusden-Zolder en Hasselt. Voor de start waren heel wat ogen gericht op de Belgische tijdrijders, die als thuisfavorieten tot op het bot gemotiveerd waren om er iets van te maken.

Matisse Van Kerckhove wist ook een goede tijdrit uit zijn benen te schudden en zette zo de eerste richttijd neer aan de finish. Met 37:45 mocht Van Kerckhove dromen van een medaille, zeker omdat heel wat renners niet in de buurt kwamen van zijn tijd.

Schoofs met een toptijd, maar Mouris is nóg sneller
Van Kerckhove werd echter uit de hotseat gereden door… een andere Belg. Jasper Schoofs had bij het tweede tussenpunt nog een achterstand van één seconde, maar wist dit na een ijzersterke slotfase nog om te buigen. En hoe. In de laatste elf kilometer was hij bijna een halve(!) minuut sneller dan Van Kerckhove.

En zo was Schoofs met een tijd van 37:15  – goed voor een gemiddelde snelheid van 50,4 kilometer per uur – de te kloppen man. Alleen: één renner bleek nog in staat om onder deze tijd te duiken. Zijn naam? Michiel Mouris. De jongere broer van Wessel Mouris – die later vandaag nog in actie zal komen bij de beloften – noteerde een eindtijd van 37:08 en was daarmee zeven seconden sneller dan Schoofs.

foto: Cor Vos

De 17-jarige Mouris zorgt zo voor de eerste Nederlandse titel op dit EK. Hij werd op het podium geflankeerd door Schoofs en de Duitser Paul Fietzke. Die laatste strandde in de daguitslag op 23 seconden van de Nederlander. Mouris volgt op de erelijst de Deen Albert Withen Philipsen op.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.