EK 2024: Lorena Wiebes sprint met overmacht naar haar tweede Europese titel, bijrol voor de Belgen
foto: Cor Vos
zaterdag 14 september 2024 om 17:41

EK 2024: Lorena Wiebes sprint met overmacht naar haar tweede Europese titel, bijrol voor de Belgen

Lorena Wiebes heeft zaterdag goud gepakt op de wegwedstrijd voor vrouwen tijdens het EK wielrennen 2024. Na een koers van ruim 160 kilometer tussen Heusden-Zolder en Hasselt was zij de snelste in de massasprint. Wiebes moest het in de slotkilometer alleen oplossen, maar er stond in de laatste honderden meters geen maat op de topfavoriete. Elisa Balsamo (zilver) en Daria Pikulik (derde) mochten mee het podium op.

Na de geneutraliseerde start op het circuit van Zolder begonnen de rensters eerst met rondjes in Hasselt. Daarna ging de koers via de Printhagendreef richting het zuiden om aan de Limburg-rondjes te beginnen. Een combinatie van de Kolmontberg, de Zammelenberg en enkele kasseienstroken bood daar kansen om de koers open te breken. Na twee Limburg-rondjes ging het terug naar Hasselt om daar de laatste 22,7 kilometer af te leggen. De finale was vlak, waardoor een massasprint in de sterren geschreven stond.

Alle ogen waren gericht op Nederland en Italië. Die landen hadden met Lorena Wiebes en Elisa Balsamo de twee snelste sprintsters in huis. Het was dan ook aan de oranje en blauwe ploegen om de 162 kilometer lange koers in handen te nemen. Dat was al vroeg in de wedstrijd te zien, want een echte vlucht reed niet weg. Namens Tsjechië wist Nikola Nosková wel een gat te slaan, nadat ze eerder een aanvalspoging zag strandden door een ongelukkige val, terwijl Rotem Gafinovitz (Israël) in de chasse patate belandde.

Het peloton op de Limburgse wegen – foto: Cor Vos

Op de eerste kasseistrook van de dag werd Nosková bijna gegrepen, maar daarna zakte het tempo weer en kon ze weer wegrijden. Heel lang duurde haar avontuur toch niet. Op het heuvelachtige Limburg Circuit reed vervolgens Mireia Benito (Spanje) weg op een stil moment. Zij kreeg ruim een minuut van de Nederlandse ploeg, die het peloton zonder problemen over de Kolmontberg en Zammelenberg leidde.

Peloton even flink uitgedund, samensmelting na de heuvels
In de tweede omloop werd op de kasseien van Manshoven flink versneld door uittredend kampioene Mischa Bredewold, die zo het peloton in stukken brak. De vlucht van Benito kwam zo ook vroeg ten einde. De strook van Op de Kriezel had nog meer effect, waarmee de eerste schifting was gebeurd. De intenties van Nederland waren toen wel duidelijk, al liet TeamNL wel wat rensters terugkeren.

Nederland dat de koers grotendeels onder controle – foto: Cor Vos

Op de Kolmontberg en Zammelenberg gebeurde weinig, buiten een demarrage van Elisa Chabbey die gecounterd werd door Amber Kraak. Alles wees dus op een massasprint, want een nagenoeg compleet peloton ging op weg naar Hasselt in de laatste 40 kilometer. Meerdere landen, waaronder thuisland België, probeerden nog weg te rijden, maar dat bleek allemaal kansloos. Sara Martín reed nog wel langere tijd vooruit, maar zij bleek ook een vogel voor de kat.

Ontregelde trein deert Lorena Wiebes niet
De trein van Nederland greep Martín bij het ingaan van de laatste lokale ronde terug en hield daarna een strak tempo aan. In de laatste vijf kilometer lieten vervolgens de andere landen hun treintjes wat opschuiven, waarbij vooral Balsamo en Daria Pikulik in de gaten werden gehouden. Wiebes en haar helpers werden in de laatste twee kilometer wat weggedrukt, maar Thalita de Jong bracht de oranje trein terug naar voren vlak voor de slotkilometer.

Wiebes sloop in de laatste kilometer in het wiel van de Italiaanse trein. Zij moest het volledig alleen doen, maar wist het uitstekend op te lossen. Ruim 200 meter voor het einde ging ze vervolgens haar sprint aan, waarna bleek dat niemand een antwoord had op de indrukwekkende halen van Wiebes. Voor haar is het haar tweede Europese titel op de weg. Elisa Balsamo werd op grote achterstand tweede, voor Daria Pikulik.

Een brul om de gouden medaille te vieren – foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.