EK 2024: Sofie van Rooijen kroont zich tot Europees kampioene bij beloften na sprint uit boekje
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2024 om 11:42

EK 2024: Sofie van Rooijen kroont zich tot Europees kampioene bij beloften na sprint uit boekje

Sofie van Rooijen is de nieuwe Europees kampioene bij de vrouwenbeloften. De sprintster maakte het uitstekende werk van de Nederlandse formatie af. Landgenote en lead-out Scarlett Souren maakte het feest voor de ploeg compleet. Zij werd tweede.

Na 7,7 kilometer neutralisatie vanaf het befaamde circuit van Zolder kwamen de rensters aan het punt dat er ook daadwerkelijk gekoerst mocht worden. De aanloop naar het circuit was 27 kilometer, daarna was het een kwestie van rondjes draaien voor het beloftenpeloton. Zes keer moest de 14,2 kilometer lange ronde worden afgewerkt alvorens de rensters aan de finish kwamen.

Ilse Pluimers werd afgelopen Europees kampioene bij de beloftevrouwen. Maar binnen de Nederlandse formatie leken de ogen deze editie vooral gericht op de razendsnelle Sofie van Rooijen. Het beperkte aantal hoogtemeters speelden de snelle vrouwen namelijk meer in de kaart.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Na de geneutraliseerde zone waren het de Deense Mikka Holm en de Tsjechische Nela Slaníková die voor de vroege aanval kozen. Het duo werd de gehele koers binnen handbereik gehouden door het peloton. Op 48 kilometer van de streep gooide een probleem met de ketting van Holm roet in het eten van de koploopsters. Beiden werden ruim voor het einde afzonderlijk van elkaar bijgehaald door het peloton.

Finale geopend
De Belgische vrouwen wilden niet gokken op een sprint. Met de snelle Van Rooijen en de Finse Anniina Ahtosalo werd dat immers een moeilijke zaak. Op iets meer dan dertig kilometer van de streep probeerden de Belgische rensters het met verschillende aanvalspogingen, maar niemand kwam weg. Ahtosalo koerste alert mee van voren.

De Nederlandse rensters wilden een sprint – foto: Cor Vos

In het slot van de voorlaatste ronde zagen we meerdere aanvalspogingen. Zo probeerde Italië meermaals weg te komen en zagen we ook aanvalspogingen van de Tsjechische Julia Kopecký en de Finse Wilma Aintila. Maar tevergeefs, Nederland en Zwitserland waren actief in het dichten van de gaten.

Ahtosalo betrokken bij val in slotronde
Aan het begin van de slotronde was er een grote valpartij in het peloton. De snelle Ahtosalo ging ook tegen de grond en leek een Europese titel uit haar hoofd te kunnen zetten. Wel kon de Finse favoriet haar weg vervolgen, maar terugkeren in het peloton bleek onmogelijk. Vooraan waren de Nederlandse rensters zeer actief bij het reageren op aanvalspogingen. Alles en iedereen maakte zich op voor een massasprint.

Scarlett Souren moest de sprint aantrekken voor haar team- en landgenote Van Rooijen. Het duo – dat normaal gesproken uitkomt voor VolkerWessels – zat in een zetel door goed teamwerk van de gehele Nederlandse formatie die het heft in de slotkilometers in handen nam.

Ook het duo deed alles goed in de slotkilometer. Souren zorgde ervoor dat Van Rooijen niet veel langer dan honderd meter hoefde te sprinten en werd zelf tweede achter haar kopvrouw. Goud en zilver dus voor Nederland, de Italiaanse Eleonora Camilla Gasparrini wist naar het brons te sprinten.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.