EK 2024: Voorbeschouwing Mixed Team Relay – Medaillekans voor België bij afwezigheid toplanden
foto: Cor Vos
donderdag 12 september 2024 om 08:05

EK 2024: Voorbeschouwing Mixed Team Relay – Medaillekans voor België bij afwezigheid toplanden

Tussen het EK tijdrijden en de EK wegwedstrijden in is nog een plek gevonden voor de Mixed Team Relay, het gemengde onderdeel waarbij per land drie mannen en drie vrouwen een ploegentijdrit betwisten. Op het Europees kampioenschap wielrennen in Belgisch Limburg is het donderdag 12 september tijd voor de Mixed Relay. Nederland ontbreekt voor het eerst, waardoor niet heel veel deelnemende landen overblijven. Wel liggen er drie EK-medailles klaar. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars EK Mixed Team Relay
2023: flag-fr Frankrijk
2022: niet verreden 
2021: flag-it Italië
2020: flag-de Duitsland
2019: flag-nl Nederland


Laatste editie

Uitslag EK Mixed Team Relay 2023
flag-nr1 flag-fr Frankrijk in 44m23s
flag-nr2 flag-it Italië op 4s
flag-nr3 flag-de Duitsland op 23s
4. flag-nl Nederland op 24s
5. flag-pl Polen op 39s

Regels

De landenteams starten met drie mannen en drie vrouwen, waarbij de bondscoaches zowel beloften als profs mogen selecteren. De mannen en de vrouwen starten apart van elkaar. Eerst vertrekken de drie mannen. Zodra de tweede man de streep bij start-finish is gepasseerd, mogen de drie vrouwen van start. De tijd van de tweede vrouw aan de finish geldt als eindtijd.


Parcours

Net als bij alle andere wedstrijden (tijdritten en wegwedstrijden) van dit Europees kampioenschap wielrennen in Limburg is ook bij de Mixed Team Relay de start in Heusden-Zolder en de finish in Hasselt. Dat levert ook een logistiek probleem op, want de renners en rensters kunnen dus geen ‘rondje’ rijden met start en finish in dezelfde stad.

De oplossing? De mannen rijden van Heusden-Zolder naar Hasselt, de vrouwen rijden twee rondjes van 12 kilometer. Dat doen zij in Hasselt en ten oosten van de stad. In totaal staat 52,3 kilometer op de planning met een totaal van 236 hoogtemeters.

Hoe is die 52,3 kilometer dan verdeeld? Want eerlijk verdelen kan je het niet als beide parcoursen zo van elkaar verschillen. De mannen rijden een afstand van 28,3 kilometer vanuit Heusden-Zolder, waar het startpodium staat ter hoogte van de gloednieuwe wielerbaan. Daarbij komen ze na bijna 10 kilometer door Zolder en na bijna 15 kilometer langs Zonhoven, om vervolgens parallel aan het Albertkanaal naar Hasselt te rijden.

Dit is in principe het parcours van de individuele tijdritten, maar dan ontbreekt alleen de laatste lus door het centrum van Hasselt. Na 28,3 kilometer geven de mannen ‘het stokje over’ aan de drie vrouwen, die op het Kolonel Dusartplein in Hasselt vertrekken. Voor hen staan twee lokale rondes van 12 kilometer gepland door de stad en ten oosten van de stad, deels door de gemeente Diepenbeek.

Donderdag 12 september, EK Mixed Team Relay 2024: Heusden-Zolder – Hasselt (52,3 km)
Start: 14.20 uur (eerste land)
Finish: tussen 16.20 en 16.30 uur


Favorieten

Omdat er in Hasselt meerdere rondjes gereden worden op een lokale omloop, is het programma van de Mixed Team Relay uit elkaar getrokken. Er doen zes landen mee en die starten in twee shifts, zodat ze elkaar niet in de weg rijden. De eerste drie landen starten om 14.30 uur, 14.33 uur en 14.36 uur, gevolgd door drie landen om 15.10 uur, 15.13 uur en 15.16 uur.

Dan naar de favorieten. Nederland was de laatste jaren een vaste gast op de kampioenschappen van dit gemengde onderdeel, maar Team Oranje is niet meer aanwezig. Door de drukke wielerkalenders is er te weinig tijd om te trainen om zo mee te doen om de medailles, zo oordelen de KNWU en de bondscoaches. Ook andere grote wielerlanden als Frankrijk – de titelverdediger nota bene -, Groot-Brittannië, Spanje, Slovenië, Denemarken en tijdritland Zwitserland ontbreken.

De Italiaanse mannen op weg naar Mixed Relay-goud in eigen land in 2021 – foto: Cor Vos

Maar wie er niet is, kan je ook niet verslaan. Daarom is het uitkijken naar de zes landen die wel meedoen. Bij afwezigheid van de Fransen is flag-it Italië de grote favoriet. Na het zilver van vorig jaar en goud op de Mixed Team Relay in 2021 mag dat ook wel en ook een blik op de ingeschreven renners zegt genoeg. Bij de mannen doen hardrijders Edoardo Affini, Mattia Cattaneo en Mirco Maestri mee. Helaas is Filippo Ganna afgevallen, maar het is hoe dan ook een sterk drietal: Affini won woensdag het EK bij de mannen en Cattaneo werd er derde.

Bij de vrouwen zijn Elena Cecchini, Vittoria Guazzini en Gaia Masetti opgeroepen.. Vorig jaar bestond het Italiaanse team bij de Azzuri uit Affini, Cattaneo, Matteo Sobrero, Cecchini, Guazzini en Soraya Paladin; toen was zilver de uitkomst. Met grotendeels dezelfde namen zal Italië opnieuw hoge ogen gaan gooien.

Op het EK van 2020 was er goud voor Duitsland – foto: Cor Vos

De grootste concurrentie van Italië zal van flag-de Duitsland komen. In elke EK-editie stonden de Duitsers tot nu toe op het podium, met als uitschieter de gouden plak uit 2020. Vorig jaar was het brons. Het zestal dat toen derde werd, kan ook dit jaar weer meedoen. Toch is er geschoven in de opstelling: Jannik Steimle en Max Walscheid doen weer mee en krijgen Nils Politt erbij, terwijl Lisa Klein, Franziska Koch en Mieke Kröger – net als vorig jaar – het vrouwenteam vormen. De laatste twee jaar was Italië wel telkens sneller dan de Duitsers, maar is drie keer scheepsrecht?

Thuisland flag-be België doet mee en kan een serieuze gooi doen naar een EK-medaille. Het zou voor de eerste keer zijn dat België dan op het podium staat. Dat moet wel gebeuren zonder een zieke Yves Lampaert, waardoor het mannelijke trio bestaat uit Noah Vandenbranden, Victor Vercouillie en de ingevlogen Edward Theuns. Alana Castrique, Marion Norbert Riberolle en Jesse Vandenbulcke zijn de vrouwen aan het vertrek.

Dat België betere tijdrijders heeft dan dit, is een feit. We zien geen Remco Evenepoel, Wout van Aert (geblesseerd), Victor Campenaerts, Tim Wellens of Europees kampioene tijdrijden Lotte Kopecky op de startlijst. Het is wel te prijzen dat bondscoach Sven Vanthourenhout desondanks een team opstelt en talenten de kans heeft om te ruiken aan een groot EK.

Edward Theuns vervangt Yves Lampaert bij de Belgen – foto: Cor Vos

Dan hebben we de grootste medaillekandidaten wel gehad. flag-pl Polen moet wel niet onderschat worden in de strijd om de laatste podiumplek. Vorig jaar werd dat land vijfde op slechts 16 seconden van de bronzen medaille. Dat was wel met Michal Kwiatkowski, Maciej Bodnar en Kasia Niewiadoma in de gelederen. Zij ontbreken dit jaar. De Poolse ploeg zal het vooral van Filip Maciejuk en Agnieszka Skalniak-Sojka moeten hebben.

Tot slot doen flag-ua Oekraïne en flag-bg Bulgarije nog mee, maar zonder grote namen is het lastig inschatten hoe hoog het niveau ligt van die teams. Op voorhand is het niet gek als die landen de rij sluiten als vijfde en zesde van de uitslag.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Italië
** Duitsland, België
* Polen, Oekraïne, Bulgarije

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Donderdag tijdens de Mixed Team Relay trekken enkele buien over de regio Limburg. Aan de temperatuur verandert weinig ten opzichte van woensdag, het wordt wederom een graad of 15. Daarmee is het koeler dan de 19 graden die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar, laat Weeronline ons weten.

Het EK tijdrijden is live te zien bij Eurosport 1 en Sporza (VRT1). Online is de koers te volgen op HBO Max en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.