EK 2024: Voorbeschouwing tijdrit elite mannen – Wie klopt Stefan Küng?
Stefan Küng - foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2024 om 08:00

EK 2024: Voorbeschouwing tijdrit elite mannen – Wie klopt Stefan Küng?

Geen Remco Evenepoel, geen Filippo Ganna, geen Wout van Aert en ook geen Joshua Tarling. De nummers één tot en met vier van de olympische tijdrit in Parijs komen uit Europa, maar om verschillende redenen zullen zij er niet bij zijn op het EK tijdrijden. Dat biedt kansen voor renners die normaal enkel als outsider zouden gelden. Wie wordt de opvolger van Tarling? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

foto: Cor Vos

Parcours

Woensdag 11 september, EK tijdrijden mannen: Heusden-Zolder – Hasselt (31,2 km)

Het parcours van het Europees kampioenschap tijdrijden is dit jaar relatief lang: 31,2 kilometer. Dat is langer dan voorbije jaren. In 2016, 2017 en 2018 moesten de renners steeds meer dan 45 kilometer afleggen, maar de laatste edities kwam de afstand nooit boven de dertig kilometer uit. In Emmen (2023) was de route 28,7 kilometer lang, in Fürstenfeldbruck (2022) 24 kilometer, in Trento (2021) 22,4 kilometer, in Plouay (2020) 25,6 kilometer en in Alkmaar (2022) ook 22,4 kilometer.

Men Elite

Voor de rest valt er over het parcours niet heel veel te zeggen. Het aantal hoogtemeters (slechts 135) laat zien dat het traject overwegend vlak is. Na de start in Heusden-Zolder volgt eerst wel een wat technischere passage, maar na enkele kilometers is het meeste bochtenwerk al achter de rug. Het is dan vooral rechttoe-rechtaan naar Hasselt, in zuidwestelijke richting. De grote motoren zullen hun kracht hier prima kwijt kunnen.

Start (eerste renner): 16.30 uur
Finish (laatste renner): tussen 17.35 en 17.45 uur


Favorieten

We stipten het in de inleiding al aan: de allerbeste tijdrijders van Europa (en daarmee van de wereld) staan niet aan de start van het EK tegen de klok. Ook Wout van Aert en Remco Evenepoel gaan niet voor tijdritgoud in eigen land. Van Aert zou de chronoproef überhaupt al links laat liggen en na een zware val in de Vuelta a España zit zijn seizoen er helemaal op. De dubbele olympische kampioen Evenepoel liet eind augustus weten de vermoeidheid van een veeleisende periode te voelen en zich daarom volledig te focussen op het WK in Zürich.

Bij Filippo Ganna was de vermoeidheid nog een stuk groter na de Spelen. De Italiaan worstelde zich door de Deutschland Tour en gaf na één etappe op in de Renewi Tour. Ook ging er een streep door het EK tijdrijden. Ganna’s ploeggenoot Joshua Tarling stapte dan weer uit de Vuelta a España na een val, maar dat is niet de reden dat hij woensdag ontbreekt. Groot-Brittannië reist namelijk helemaal niet af naar Vlaams Limburg voor de Europese kampioenschappen. Tarling krijgt zo niet de kans om zijn in Emmen behaalde titel te verdedigen.

Genoeg over de renners die er niet zijn. Want ondanks de afwezigheid van enkele grote meneren, reizen een stel andere gepatenteerde tijdrijders wel af naar Vlaanderen. Sterker nog, er staan drie oud-winnaars van het EK tijdrijden aan de start.

Stefan Küng veroverde de Europese tijdrittitel zelfs tweemaal, in 2020 en 2021. De Zwitser, die in juni ook voor de zesde keer het nationaal kampioenschap tegen de klok won, mag nog altijd tot de beste tijdrijders ter wereld worden gerekend. Per slot van rekening stond hij al tweemaal (2020 en 2022) op het podium van het WK tijdrijden. Wat ook in Küngs voordeel spreekt, is de vorm die hij etaleerde in de Vuelta. De zwaargebouwde renner van Groupama-FDJ stond meer dan zijn mannetje in de Spaanse bergen en zegevierde in de afsluitende tijdrit naar Madrid.

De concurrentie lijkt voor Küng voornamelijk uit eigen land te komen. Zwitserland kan namelijk ook rekenen op Stefan Bissegger, de Europees tijdritkampioen van 2022 en nummer twee van Emmen. Bissegger is wat wisselvallig in zijn prestaties, maar op het EK staat hij er meestal. Zeker als de wegen vlak zijn, zoals woensdag ook het geval zal zijn. Met een derde plaats in de tijdrit van de Renewi Tour heeft Bissegger bovendien laten zien dat hij klaar is voor de titelstrijd in Vlaanderen.

Het thuispubliek in datzelfde Vlaanderen zal haar hoop bij afwezigheid van Van Aert en Evenepoel gevestigd hebben op Victor Campenaerts. Net als Küng, is Campi een tweevoudig winnaar van het EK tijdrijden (2017 en 2018), maar tegenwoordig focust hij zich niet meer zo op het tijdrijden als in die periode. Toch is hij het nog zeker niet verleerd. Anders word je niet vijfde in de eerste tijdrit van de Tour de France, vóór renners als Küng en Bissegger. We moeten dus zeker rekening blijven houden met Campenaerts.

Kan Bissegger landgenoot Küng kloppen? – foto: Cor Vos

Nederland zal met vraagtekens starten in de tijdrit. De twee afgevaardigden, Thymen Arensman en Daan Hoole, kenden beiden tegenslaag in aanloop naar de titelstrijd. Arensman moest met corona opgeven in de Vuelta. Kan hij nu alweer zijn beste niveau halen? Zo ja, dan is hij een gevaarlijke klant. De renner van INEOS Grenadiers leverde dit jaar immers enkele goede tijdritten af. Hij was derde en vierde in de tijdritten van de Giro d’Italia en eindigde in die van de Vuelta a Burgos als zesde.

Arensman tijdens de tijdrit in de Vuelta a Burgos – foto: Cor Vos

Terwijl Arensman corona opliep, ging Daan Hoole hard onderuit in de openingsrit van de Renewi Tour. Hij moest deze rittenkoers op de eerste dag al verlaten en kwam nadien niet meer in actie. Het is afwachten hoe Hoole woensdag voor de dag zal komen. In juni boekte de renner van Lidl-Trek wel zijn eerste profzege door Nederlands kampioen tijdrijden te worden. Later reed hij nog de olympische tijdrit in Parijs. Zijn zeventiende plek aldaar vertekende een beetje, want de nummer tien was slechts negen seconden sneller.

Die nummer tien was Mikkel Bjerg. De 25-jarige Deen kroonde zich bij de beloften drie jaar achtereen tot beste tijdrijder ter wereld, maar bij de profs bleek het toch allemaal een stukje moeilijker. Buiten een tijdrit in het Critérium du Dauphiné 2023 wist Bjerg nog niet te winnen bij de beroepsrenners. Toch moeten we hem niet afschrijven voor het EK. Vorig jaar viel hij met een vierde plaats in Emmen ook maar net naast het podium.

Bjerg werd in de tijdrit van de Renewi Tour slechts 22ste – foto: Cor Vos

Edoardo Affini stond al eens op het podium van het EK tijdrijden. In 2019, een jaar nadat hij de Europese tijdrittitel bij de beloften had bemachtigd, eindigde de Italiaan in Alkmaar als derde achter Kasper Asgreen en winnaar Remco Evenepoel. Nu Ganna afwezig is, zal de Italiaanse hoop opnieuw op hem gevestigd zijn. Al beschikken de blauwhemden ook nog over Mattia Cattaneo, de nummer drie van de slottijdrit van de Vuelta. Beiden kunnen wellicht verrassen, als ze de Ronde van Spanje goed verteerd hebben.

Ook Søren Wærenskjold moet hoge ogen kunnen gooien. De 24-jarige Noor won dit jaar al drie tijdritten: het nationaal kampioenschap tegen de klok, de tijdrit in de Baloise Belgium Tour en die in de Tour Poitou-Charentes en Nouvelle Aquitaine. Die laatste zege dateert van 23 augustus, nog maar enkele weken geleden. Kortom: Wærenskjold is klaar voor het EK.

Wærenskjold wint tijdritten bij de vleet – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Stefan Küng
*** Stefan Bissegger, Victor Campenaerts
** Søren Wærenskjold, Mattia Cattaneo, Mikkel Bjerg
* Thymen Arensman, Daan Hoole, Edoardo Affini, Max Walscheid

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)

Weer en TV

Het blijft woensdag fris in Vlaanderen: het kwik stijgt tot maximaal 15 graden Celsius. Bovendien is de kans op neerslag met zo’n 90% behoorlijk groot. De zon zal zich wel geregeld laten zien, maar bij momenten is het ook bewolkt. De wind (3 Beaufort) komt uit het westen.

Het EK tijdrijden is live te zien bij Eurosport 1 en Sporza (VRT1). Online is de koers te volgen op HBO Max en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.