EK 2024: Voorbeschouwing tijdrit elite vrouwen – Kan Kopecky in eigen land naar titel knallen?
foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2024 om 07:45

EK 2024: Voorbeschouwing tijdrit elite vrouwen – Kan Kopecky in eigen land naar titel knallen?

De Europese titelstrijd tegen de klok voor elite-vrouwen is toe aan haar negende editie. De grootste tijdritkanonnen binden in de buurt van Emmen de strijd met elkaar aan. Inzet? De Europese sterrentrui van Marlen Reusser. De Zwitserse, een van de grote pechvogels van het seizoen, zal haar tricot niet kunnen verdedigen. Heel wat andere rensters azen op het felbegeerde kleinood, waaronder Lotte Kopecky en viervoudig winnares Ellen van Dijk. WielerFlits kijkt vooruit.

Historie


Laatste editie

In Emmen bleek maar weer eens dat een wielercliché niet zomaar een wielercliché is geworden: ‘hoe hoger de sok, hoe harder de snok’ was de zeer summiere samenvatting van het EK Tijdrijden bij de elite vrouwen. Na de ineenstorting van Marlen Reusser op het wereldkampioenschap, waren er toch wel wat twijfels rond de Zwitserse pletwals. Zou de batterij weer zijn opgeladen en zou ze voor de derde maal op rij kunnen winnen?

Ja. Dubbel mooi voor haar: het gebeurde op haar verjaardag. Ze bleef Anna Henderson en Christina Schweinberger driekwart minuut voor. Jammer dat het achteraf (en tijdens) wel erg veel over de hoogte van de sokken ging. De jury deed er echter niets aan en daarmee was de kous af.

EENDAG

Parcours

Het parcours van het Europees kampioenschap tijdrijden bedraagt dit jaar 31,2 kilometer. Het aantal hoogtemeters (slechts 135) laat zien dat het traject overwegend vlak is en heel technisch is het allemaal ook niet. Kortom: voer voor brommers.

Men Elite

Gestart wordt er bij de wielerbaan op het complex van het circuit van Zolder, gewijde wielergrond. Na een klein ommetje op het daadwerkelijke circuit gaat het al snel over goed berijdbare wegen richting het centrum van Zolder. Op dit eerste deel van het parcours kan de neus niet de hele tijd op het stuur worden gedrukt, maar veel scheelt het niet.

Op weg naar Zonhoven kan het definitief en dat zal het beeld zijn voor de rest van de chronoproef. Ook na de passage over de brug bij Stokrooie is het namelijk behoorlijk rechttoe rechtaan. Langs het Albertkanaal gaat het richting Hasselt, waar er ook nog een kort afsluitend lusje moet worden afgewerkt, alvorens gefinisht wordt op de Koning Boudewijnlaan.

Woensdag 11 september, EK tijdrijden vrouwen: Heusden-Zolder – Hasselt (31,2 km)
Start (eerste renner): 15.00 uur
Finish (laatste renner): rond 16.15


Favorieten

Geen Marlen Reusser aan het vertrek in Belgisch Limburg, maar ook olympisch zilveren medaillewinnares Anna Henderson ontbreekt omdat Groot-Brittannië niemand afvaardigt naar het Europees kampioenschap. Zonde, zeer zonde zelfs, maar je doet er vrij weinig aan. Sterker nog: de gehele top vijf zal om uiteenlopende redenen niet aan de start van de individuele tijdrit verschijnen. Belangrijker: wie starten er wel?

De renster op de deelnemerslijst met de beste uitslag in Parijs is Lotte Kopecky. Wat als ze tijdens de olympische tijdrit niet onderuit was gegaan? We zullen het nooit weten, maar een plak lonkte toch. Heeft ze verder weinig aan, behalve dat ze weet dat ze als het gaat om het tijdrijden ook op de goede weg is. Al wist ze dat stiekem al wel, want wat heeft de Belgische superkampioene een stappen gezet in het werk tegen de klok. Zodanig dat een medaille binnen handbereik lijkt…

Concurrentie komt er natuurlijk van de noorderburen van Kopecky. Ellen van Dijk en Riejanne Markus hoeven we nooit te motiveren om een tijdrit te rijden. Ze hebben allebei nog wat recht te zetten. Voor Markus liep de Tour uit op een teleurstelling, Van Dijk zal wil na de mission impossible van Parijs en de Tourtijdrit waarin ze weer ‘back in the game’ was weer eens mee te doen om de zege. Het EK-parcours is wel echt gemaakt voor Van Dijk, en nu we weer een aantal weken verder zijn…

foto: Cor Vos

Een goede Markus ook ver komen op soortgelijke trajecten, zo bewees ze al op nationale tijdritkampioenschappen. Maar heeft ze de juiste vorm? Bergop was het in Romandië niet je van het, maar tijdens de slotrit ging ze toch wel weer lekker tekeer. Wat heet… Kortom: zo slecht kan die vorm echt niet zijn. Met het heerlijke gevoel van de overwinning op zak, kan Markus met een gerust gemoed naar Hasselt afzakken na een wat mindere periode.

Na het EK zal in ieder geval duidelijk worden wie van deze twee toekomstige ploeggenotes samen met Demi Vollering mag gaan strijden om de regenboogtrui op het WK Tijdrijden, om de druk nog maar wat extra op te voeren. Maar druk zullen de twee oranjeklanten al genoeg vormen. Dit is immers hun discipline, het onderdeel waar ze zo hopeloos verliefd op zijn, waarin ze altijd wat willen laten zien.

De tijdrit is bij uitstek de discipline van de vraagtekens. Want hoe is het met Christina Schweinberger? Een jaar geleden derde op EK en WK, dit jaar is het net even iets minder. Tiende op de spelen, tweede op het nationaal kampioenschap, derde in de lange tijdrit van Thüringen (toen ze niet helemaal top was) en de Tour moest ze ook al vroeg verlaten vanwege problemen met het maag-darmstelsel. Is de vorm weer helemaal terug?

Vittoria Guazzini heeft haar belangrijkste doel van het jaar al wel behaald. De olympisch madisonkampioene staat echter ook bekend als tijdritspecialiste en daar zal ze zich in het laatste deel van het seizoen ook nog wel weer voor op willen laden. Ze heeft zich na die gouden medaille (terecht) laten fêteren, dus het is wel de vraag hoe goed ze op het moment nogof weer is. Bij haar kan het sowieso alle kanten op, al lijkt een vlak parcours voor haar niet direct het meest geschikt.

Guazzini (links) heeft haar grootste doel van 2024 al bereikt – foto: Cor Vos

Andere namen? Anna Kiesenhofer kennen we als tijdritspecialiste, maar afgelopen jaar ook bij de mensen op het EK), maar het voorspelde slechte weer speelt haar niet direct in de kaart — en voor Kiesenhofer is het sowieso al een helse opgave om op het podium te eindigen. In de stromende regen reed Elena Hartmann wél een goede Giro-tijdrit, maar in de eveneens kletsnatte olympische tijdrit schoof ze net als zo’n beetje het halve deelnemersveld onderuit. Ook Agnieszka Skalniak-Sójka maakte kennis met het Parijse asfalt, maar dit parcours is wel een stuk minder technisch. Moet ze kunnen.

Maar eerlijk: de kans dat dit om de medailles gaat, is niet gigantisch. Ook Mieke Kröger mag best in het lijstje voorkomen, al daar houdt het dan vermoedelijk wel mee op voor de Grote Vriendelijke Pletwals. De hoogtijdagen van Lisa Klein liggen in deze discipline ook wel achter haar. Aan de andere kant: wie moeten we anders noemen? Valeriya Kononenko? Eugenia Bujak? Mireia Benito? Caroline Andersson? Marta Jaskulska? Ja, laatstgenoemde heeft onlangs nog wel een aardige tijdrit gereden, dus vooruit: laten we haar noemen. Al kan ze ook maar zo achttiende worden, zo is ’t ook.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Ellen van Dijk
*** Lotte Kopecky, Riejanne Markus
** Vittoria Guazzini, Christina Schweinberger, Agnieszka Skalniak-Sójka
* Anna Kiesenhofer, Elena Hartmann, Mieke Kröger, Marta Jaskulska

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)

Weer en TV

Het blijft woensdag fris in Vlaanderen: het kwik stijgt tot maximaal 15 graden Celsius. Bovendien is de kans op neerslag met zo’n 90% behoorlijk groot. De zon zal zich wel geregeld laten zien, maar bij momenten is het ook bewolkt. De wind (3 Beaufort) komt uit het westen.

Het EK tijdrijden is live te zien bij Eurosport 1, NOS en Sporza (VRT1). Online is de koers te volgen op HBO Max en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.