EK 2024: Voorbeschouwing wegrit beloftevrouwen — Sterke Belgische selectie hoopt op stunt
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2024 om 09:15

EK 2024: Voorbeschouwing wegrit beloftevrouwen — Sterke Belgische selectie hoopt op stunt

Ilse Pluimers werd in 2023 Europees kampioene bij de beloftevrouwen. Gaat ze op herhaling of schuift de Nederlandse ploeg op het vlakke parcours in Belgisch Limburg de razendsnelle Sofie van Rooijen naar voren? Of kan de sterke Belgische selectie voor het eerst sinds Evelyn Arys in 2012 weer de titel grijpen? En wat met al die andere landen aan het vertrek: zitten daar nog kanshebsters tussen? WielerFlits kijkt vooruit!

Historie


Laatste editie

EENDAG

Parcours

Vrijdag 13 september: Heusden-Zolder – Hasselt (101.4 km)

Na 7,7 kilometer neutralisatie vanaf het befaamde circuit van Zolder komen de rensters aan het punt dat er ook daadwerkelijk gekoerst mag worden. De aanloop naar het circuit is 27 kilometer, daarna is het een kwestie van rondjes draaien voor het beloftenpeloton. Zes keer moet de 14,2 kilometer lange ronde worden afgewerkt alvorens de rensters aan de finish zijn gekomen.

Als we dit parcours als biljartlaken zouden indienen, krijgen we een berisping van de biljartfederatie, maar het aantal hoogtemeters is echt niet om over naar huis te schrijven. De lezingen over het exacte aantal hoogtemeters lopen nog wel wat uiteen, maar op meer dan 450 hoogtemeters komt geen enkele bron. De organisatie geeft 330 te overwinnen hoogtemeters aan, voor wat het waard is.

Start: 09.00 uur (officiële start 09:15)
Finish: tussen 11.40 en 12.00 uur


Favorieten

Het parcours leent zich voor een sprint, maar het staat natuurlijk allesbehalve vast dat het ook een sprint wordt. Desondanks bedelen we de grootste winstkansen toe aan de snelste der beloftevrouwen. En zeg je snel, dan zeg je Sofie van Rooijen. Ze kwam op het EK van Alkmaar in 2019 al eens in de buurt van de Europese trui, ware het niet dat landgenote Ilse Pluimers (inderdaad, de winnares van de beloftenwegrit van 2023) vijf seconden eerder al over de streep was gekomen.

Van Rooijen is een onvervalst toptalent en ze laat het hele jaar al zien hoe goed ze kan sprinten, met haar vijf eerste profzeges als uitkomst. En dat zullen vermoedelijk niet haar laatste overwinningen zijn. Of dat op het EK al gaat gebeuren, gaat afhangen van de benen (joh) en het koersverloop. En van de concurrentie natuurlijk, want die is ook niet gering. Bij Nederland zien we ook Scarlett Souren als potentiële titelkandidaat. En Mirre Knaven heeft natuurlijk ook al getoond dat ze razend rap uit de hoek kan komen.

Van Rooijen (links) en Souren rijgen de snelle sprints aaneen – foto: Cor Vos

Veel snelle vrouwen ook bij de thuisploeg, al lijkt er (nog) niet iemand bij te zitten die Van Rooijen en Souren kunnen bedreigen in een eindsprint. De Belgische ploeg moet dus lekker offensief gaan koersen, om hopelijk met een groepje zonder topfavorieten vooruit te geraken. Dan kan het echt een wereldkoers worden. Maar voor wie moet het dan zijn? Lastig te zeggen, al geven we Katrijn De Clercq dankzij haar puike eindschot misschien wel de grootste kans. Al zijn Julie De Wilde en Fleur Moors eveneens tot zeer mooie dingen in staat.

Europees kampioene tijdrijden Anniina Ahtosalo lijkt echter wel gevaarlijker. Haar tweede plaats in de eerste etappe van de Tour springt er natuurlijk uit, maar ook verder doet ze het dit seizoen heel aardig met winst in de Trofee Maarten Wynants en tweede plaatsen in nog een hele reeks Belgische koersen. Dit Finse toptalent komt er wel. Haar landgenote Wilma Aintila heeft ook echt al leuke dingen laten zien. Bij de Italiaanse selectie verwachten we de razendsnelle Sara Fiorin, al mogen we een stoot van Eleonora Camilla Gasparrini ook beslist niet uitsluiten. Ze is niet voor niets samen met Antonia Niedermaier de enige renster van dit U23-peloton die al eens een WorldTour-koers heeft gewonnen. Op een totaal ander parcours, maar toch…

Verder schrijven we de volgende rensters op: Camilla Rånes Bye (en in iets mindere mate haar Noorse ploeggenote Nora Tveit), Kristýna Burlová en haar Leidense landgenote Julia Kopecký , Laura Ruiz Pérez (Spanje) en de nummer drie van vorig jaar: de Zwitserse Linda Zanetti. En laten we zeker sterke rensters als Olga Wankiewicz (Polen), Linda Riedmann (Duitsland), Marie Schreiber en de Estse tandem Laura Lizette Sander-Elisabeth Ebras niet vergeten. U begrijpt het: schoon volk op de startlijst!

Anniina Ahtosalo zou er zomaar met de titel vandoor kunnen gaan – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Sofie van Rooijen
*** Anniina Ahtosalo, Sara Fiorin
** Scarlett Souren, Kristýna Burlová, Linda Zanetti
* Katrijn De Clercq, Eleonora Camilla Gasparrini, Camilla Rånes Bye, Olga Wankiewicz

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

’s Ochtens kan het half september echt alweer koud optrekken. Volgens Weeronline wordt het echter niet heel koud, de temperatuur zal rond de tien graden liggen, mogelijk wat hoger tegen het einde van de wedstrijd. De wind (2 op de schaal van Beaufort uit het noordwesten) zal van weinig invloed zijn op het koersverloop.

De wegrit voor beloftevrouwen is online te bekijken bij Sporza. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.