EK veldrijden 2024: Heel wat kanshebbers in Nederlandse selectie
Fem van Empel hoopt haar titel te prolongeren - foto: Cor Vos
donderdag 24 oktober 2024 om 11:07

EK veldrijden 2024: Heel wat kanshebbers in Nederlandse selectie

Bondscoach Gerben de Knegt heeft zijn selecties voor het komende EK veldrijden in het Spaanse Pontevedra (3 november) bekendgemaakt. Toppers als Fem van Empel, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado (vrouwen) en Lars van der Haar en Pim Ronhaar (mannen) zijn uiteraard van de partij.

De Knegt wil aan het begin van het seizoen zoveel mogelijk renners kansen bieden, maar neemt ook de verre verplaatsing mee in zijn afwegingen. “Iedereen die start, zou in principe top 10 moeten kunnen rijden. Er zijn een aantal toppers niet bij. Joris Nieuwenhuis is herstellende van gordelroos en Corné van Kessel kiest ervoor om vol op de Koppenbergcross in te zetten”, geeft de oud-veldrijder aan op de website van de KNWU.

“Verder missen we Annemarie Worst, die door een eerdere COVID-besmetting nog geen wedstrijden reed, maar ook Puck Pieterse en Shirin van Anrooij. Alle toppers die willen rijden, zijn er. En we starten ook zeker met ambities. Al moet ik wel zeggen dat we een atypisch crossparcours treffen in een stadspark met niet al te veel technische stukken. Ik verwacht daardoor een snelle maar misschien ook wel tactische koers, waarin we op voorhand duidelijke afspraken moeten maken en de renners iets voor elkaar over moeten hebben.”

Lars van der Haar – hier op archiefbeeld – was al twee keer Europees kampioen – foto: Cor Vos

Bij de elite-mannen zijn Lars van der Haar en Pim Ronhaar kanshebbers voor eremetaal, bij de vrouwen – aangevoerd door wereldkampioene en titelverdedigster Fem van Empel – kunnen heel veel rensters hoge ogen gooien. Al verwacht De Knegt wel felle concurrentie vanuit het buitenland.

“Onze kracht ligt echter in de breedte met veel sterke rensters. Verder hebben we met David Haverdings bij de beloften-mannen, Leonie Bentveld bij de beloften-vrouwen en Cas Timmermans bij de junioren zeker ook troeven bij de jongeren, terwijl bij de junior-vrouwen Mae Cabaca en Noï Moes ook sterk presteren momenteel. Al met al staan we weer met een sterke selectie aan de start, zoals we de afgelopen jaren gewend zijn.”

Geen Team Relay
Nederland doet niet mee aan de Team Relay op zaterdag. “Logistiek en budget technisch komt dat niet uit. De renners reizen pas vrijdagmiddag aan en zullen de zaterdag gebruiken om het parcours te verkennen, voordat ze zondag hun kampioenschap al hebben. En daar ligt uiteraard onze volle focus op.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.