EK veldrijden in Spanje of de Koppenbergcross: logistieke dilemma’s voor de toppers
foto's: Cor Vos
Nick Doup
woensdag 23 oktober 2024 om 17:23

EK veldrijden in Spanje of de Koppenbergcross: logistieke dilemma’s voor de toppers

Special Een groot deel van de veldritwereld zit met de handen in het haar als het gaat over het EK veldrijden. Dan gaat het vooral om de omkadering, want hen wacht een lastige puzzel om de renners en hun materiaal op tijd in het Spaanse Pontevedra te krijgen. Vooral de planning van de Koppenbergcross op vrijdag 1 november maakt het lastig. Toch kiezen meerdere toppers ervoor om beide crossen te combineren. WielerFlits maakte een rondgang naar hun beweegredenen.

“Na Overijse (zondag 27 oktober, red.) laat ik al een fiets wegsturen met de camper, dan doe ik de Koppenbergcross en daarna gaat er een busje met materiaal. Ik vlieg zelf zaterdagochtend van Amsterdam naar Portugal en dan rijd ik met de auto naar Spanje.”

Was getekend, Lars van der Haar. De immer uitgesproken Woudenberger kiest voor de moeilijke weg door de Koppenbergcross en het Europees kampioenschap in Noord-Spanje te combineren. “Weet je? Het is niet zoals ik het had gezien. Ik had graag gezien dat de Koppenberg op een andere datum kwam, maar dat is onbespreekbaar”, geeft hij aan. Het was een van de opties die op tafel lag, maar uiteindelijk is het EK-programma inschikt en zijn alle kampioenschappen op zondag.

Voor Baloise Trek Lions is de X2O Badkamers Trofee een belangrijk klassement. Organisator Golazo is ook mede-eigenaar van de ploeg, waardoor er extra focus ligt op de X2O Trofee. Al is dat volgens Van der Haar niet dé reden dat hij op de Koppenberg rijdt. “De ploeg maakte het niet zo heel veel uit. Zij hadden sowieso al Thibau Nys die ging rijden op de Koppenberg. Maar ik wilde zelf ook rijden, alleen moest er wel een deftig voorstel komen, anders had ik het niet gedaan.”

“Ik ben er heel graag en uiteindelijk kwam er een mooi voorstel. Ik ga daarom het hele X2O Trofee-klassement rijden”, aldus de ervaren Van der Haar voor de camera van WielerFlits.

‘Een klassement laat je niet zomaar schieten’
Michael Vanthourenhout werd in de Nacht van Woerden geklopt door Van der Haar, maar beschikt over een goede vorm. “Ik hoop dat die in stijgende lijn blijft”, kijkt hij vast uit naar de EK-week. Voor Vanthourenhout was het geen optie om de Koppenbergcross over te slaan. “Het is een X2O-cross en een klassement laat je niet zomaar schieten. Ik doe het allemaal.”

“Er is niet per se twijfel geweest. Als je alles professioneel laat doen op de zaterdag, dan lukt het wel. Bij ons ligt dat bij de federatie, die regelt alles”, aldus de uittredend Europees kampioen uit België.

Iets wat in Nederland anders ligt, waar de elite-renners zelf de reis moeten regelen en bekostigen om in Pontevedra, Galicië te komen met hun fietsen, materiaal en omkadering. Sommige profs krijgen daarbij een helpende hand van hun eigen commerciële ploeg. De Nederlandse bond KNWU faciliteert alleen de reizen van de jeugdrenners (beloften en junioren) die meedoen aan Wereldbekers en kampioenschappen.

Het is een probleem waar Pim Ronhaar ook mee te maken heeft. Na zijn uitgestelde seizoensdebuut – pas in Woerden dook hij voor het eerst het veld in – wil hij ook de combinatie doen. “De Koppenberg staat iets hoger aangeschreven, omdat ik denk ik niet goed genoeg ben om daarna nog het EK super te rijden, dus ik ga alles op de Koppenberg zetten en het EK zie ik dan wel. Voor mij was er geen twijfel, want ik rijd het X2O-klassement”, is hij duidelijk.

‘Voor het team was het beter als ik één cross gereden zou hebben’
Ook bij de vrouwen speelt het dilemma van de combinatie tussen de Koppenberg en het EK, al gaan wereldkampioene Fem van Empel en Lucinda Brand wel ‘gewoon’ dubbelen. “Het plan is om ze allebei te rijden. Het wordt logistiek een heel moeilijk verhaal, maar ik denk dat het te doen is. Het zal zaak zijn dat ik genoeg rust pak die dagen”, geeft Van Empel aan.

“Eerlijk gezegd heb ik niet getwijfeld, maar voor het team was het beter als ik er één gereden zou hebben. Ik hoop de Koppenbergcross voor de derde keer op rij te winnen en ik heb mijn zinnen gezet op die week.”

flag-be Programma en deelnemers Koppenbergcross 2024 (X2O Trofee)

Voor Nederlands kampioene Brand is het Europees kampioenschap niet het grootste doel die week. “Mijn doel ligt op de Koppenberg, om te kijken wat ik daar kan. Het is altijd een lastige, maar mooie koers. En in principe… Als je bij de ene goed bent, zou je bij de andere ook goed moeten zijn”, lacht ze.

Voor Brand was een van de twee overslaan ook geen optie. “Maar pas zodra ik wist dat ik logistiek de juiste ondersteuning had. Ik wist dat er vluchten waren en we kregen ondersteuning om het materiaal daar te krijgen, dan was het geen twijfel. Je kan je niet in tien miljoen bochten wringen en dan houdt het ook een keer op.”

Voor de kopvrouw van Baloise Trek Lions is er begrip voor renners en rensters die wel kiezen om een van de wedstrijden over te slaan. “Ja, daar heb ik ook op gerekend. Fem gaat het wel doen, zij is een grote concurrente, en ik denk dat Ceylin del Carmen Alvarado voor de Superprestige zal gaan”, trekt Brand de conclusie dat Alvarado de Koppenberg zal overslaan met oog op het EK.

Thuiswedstrijd voor Felipe Orts
Voor Felipe Orts was het geen moeilijke keuze. “Het EK is een groot doel voor mij, dat is bij mij thuis in Spanje. Mijn vormpiek ligt in Pontevedra en ik wil meedoen om de titel te pakken, dat wordt supermoeilijk, maar het is mogelijk”, durft de Spaans kampioen te dromen. “De Koppenbergcross rijd ik niet. Dat was geen moeilijke keuze, want de X2O Trofee rijd ik niet dit jaar. Ik wil ook wat eerder naar huis na een maand in België. Eerst even wat dagen rust en dan vol energie naar Pontevedra.”

Ook Marie Schreiber slaat de Koppenberg over. Zij verkiest een week thuis in aanloop naar het EK. “Er zitten maar twee dagen tussen en ik focus mij op de beloftentitel. Ik heb daar goede kansen denk ik, daarom heb ik gekozen om de Koppenbergcross niet te rijden”, geeft ze aan. Haar Hongaarse ploeggenote Blanka Kata Vas slaat juist het EK dan weer over. “Ik doe nu nog Overijse en de Koppenbergcross, dan ga ik mij focussen op Wereldbekers en het WK.”

Nog even terug naar Lars van der Haar. De combinatie Koppenberg-EK is voor hem dus wel te doen, maar als hij moet kiezen welke hij liever wint, staat hij even met een mond vol tanden. “Oh jeetje, dat is wel een moeilijke… Dan toch het EK, want dan mag je een heel jaar in een trui rijden. […] Het blijft een EK, iedereen kan daar winnen. Michael en Eli zijn ook in vorm… Ik ga daar geen uitspraken over doen. Zelf ben ik in vorm, ik wil er voor gaan en dan heb ik altijd kans.”

flag-es Programma en deelnemers EK veldrijden 2024 in Pontevedra

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.