dinsdag 8 oktober 2024 om 13:35

Eli Iserbyt verwacht nieuwe waardeverhoudingen in het veld: “Ik zie drie à vier nieuwe toppers”

Interview Eli Iserbyt maakt zich deze week weer op voor een nieuw veldritseizoen. De inmiddels ervaren crosser leeft toch met wat nervositeit toe naar het veldritseizoen, vooral omdat hij nieuwe waardeverhoudingen verwacht. “Er gaan drie à vier renners zijn die weer een grote stap hebben gezet. Dat wordt interessant voor de iets oudere renners”, vertelde Iserbyt in gesprek met WielerFlits.

Iserbyt is nog maar 26 jaar oud, maar al jaren een van de gevestigde waarden in het veldrijden. Dat was ook vorig jaar zo, toen de crosser elf keer won, Belgisch kampioen werd en het eindklassement van de Wereldbeker en de Superprestige op zijn naam schreef. Een indrukwekkend seizoen.

“Mijn conditie zou al goed moeten zijn”, zei Iserbyt ons voor de start van het WK Gravel. “Ik heb in de trainingen natuurlijk gefocust op het crossen, waar je maar een uur in actie komt. Zo’n WK Gravel van 180 kilometer is iets helemaal anders. Ik ga ook geen risico’s nemen, al is dat misschien anders als ik in koers zit. Wat mijn plan is? Ofwel focus je op de cross en probeer je de eerste twee uur vol te gaan, maar dan rijd je geen finale. De andere optie is om in de wielen te volgen en finale proberen te rijden.”

Het is het eerste plan geworden, want Iserbyt zat aanvankelijk goed mee, maar gaf op op ruime afstand van de finish. Alles op de cross dus. “Ik denk dat ik qua intervallen en VO2-max redelijk oké ben”, gaf Iserbyt nog aan over zijn vorm. “Ik heb een goede zomer gehad. Je komt altijd wel wat kleine dingen geweest, ook ik ben eens wat ziekjes geweest. Maar dat waren nooit grote dingen.”

Iserbyt: “Niet meer aan mij om de opkomende man te zijn”
“Veel zal dit seizoen echter afhangen van de concurrentie. Hoe goed zijn zij? Je eigen vorm is namelijk niet zo belangrijk, het zijn de crossen die je wint die belangrijk zijn. Iedereen zal dit seizoen naar Thibau Nys kijken. Pim Ronhaar heeft ook goede dingen getoond, net als Niels Vandeputte. Die namen mogen we verwachten. Drie à vier renners zullen een grote stap gezet hebben, dat wordt interessant voor de iets oudere renners.”

Iserbyt tijdens de eerste minuten van het WK Gravel – foto: Cor Vos

“Oud wil ik mezelf nog niet noemen, maar ik hoor ook niet meer bij de jeugd. Ik vind het dus wel spannend. Aan de andere kant is het ook tof, want het is niet meer aan mij om de opkomende man te zijn. Ik zal eerder mijn plek moeten verdedigen en zoveel mogelijk crossen moeten winnen. Dat vind ik een toffe uitdaging.”

Qua indeling van het veldritseizoen moeten we geen speciale zaken verwachten van Iserbyt. “Ik zal hetzelfde schema volgen als vorig jaar (toen Iserbyt quasi alle grote crossen reed en zo weinig mogelijk oversloeg, red.). Dat is mijn manier van crossen. Dat zal dus zo blijven, tenzij ik ziek zou worden of een blessure tegenkom.”

Van der Poel en Van Aert
Tot slot hebben we het nog kort over Mathieu van der Poel en Wout van Aert met Iserbyt. De twee lijken op dit moment nog allesbehalve bezig met het veldritseizoen. Het is dan ook nog niet duidelijk óf de twee wel gaan crossen dit seizoen: “Dat vind ik zelf ook een moeilijke vraag. Het is een beetje speculeren. Gezien de blessure van Wout denk ik dat hij misschien iets sneller gaat crossen om ritme op te doen.”

“Wat Mathieu betreft, hij heeft een druk seizoen gehad op de weg. Hij zal dus misschien iets minder geneigd zijn om snel weer te gaan crossen. Maar ik vind het in ieder geval moeilijk om als renner daar uitspraken over te doen”, sloot de West-Vlaming af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.