Elisa Balsamo klopt Lotte Kopecky op lastige aankomst in openingsrit Ronde van Romandië
foto: Cor Vos
vrijdag 6 september 2024 om 15:08

Elisa Balsamo klopt Lotte Kopecky op lastige aankomst in openingsrit Ronde van Romandië

Elisa Balsamo is als eerste over de streep gekomen in de eerste etappe van de Ronde van Romandië. De renster van Lidl-Trek klopte wereldkampioene Lotte Kopecky in een duel op een lastige aankomst in Lausanne. Liane Lippert werd derde. Balsamo is ook de eerste leidster in het algemeen klassement.

De openingsrit van de Ronde van Romandië voor vrouwen was meteen een lastige. Echt zware en lange cols stonden er niet op het programma, maar het ging wel de hele dag op en neer. In totaal moesten er drie gecategoriseerde beklimmingen beklommen worden, maar ook de laatste kilometers liepen omhoog.

Kastelijn pakt bergtrui 
Na de start in La Grande Béroche bleef het best rustig in het peloton, er was geen enkele renster die probeerde een vroege vlucht op te zetten. Hier en daar gebeurde er wel iets, zoals een valpartij van Chloe Dygert en materiaalpech van Yara Kastelijn, maar spannend was het alleszins niet in de eerste tientallen kilometers. Actie kregen we pas in de laatste 40 kilometer, wanneer de hoogtemeters elkaar in sneltempo opvolgden.

Kopecky rijdt, voorlopig toch, haar laatste koers als wereldkampioene – foto: Cor Vos

Een groep van een kleine 20 renners reed daar weg, met onder meer Kastelijn, Dygert, Femke Markus, Elisa Balsamo, Mavi García, Nienke Vinke en Floortje Mackaij als grootste namen. Zij kwamen nog als eerste boven op de laatste gecategoriseerde klim van de dag, met Kastelijn op kop – die zo de eerste leidster van de bergtrui werd -, maar in de afdaling werden ze alweer ingerekend door het peloton.

Wachten op finish in Lausanne
Na een korte tussenfase ging Christine Majerus voor de volle buit aan de tussensprint, waarna de Luxemburgse gewoon doortrok. Dat deed ze samen met Elizabeth Holden, een Britse die voor UAE Team ADQ rijdt. Het peloton liet het duo best wel wat voorsprong pakken, op een zevental kilometer van de streep hadden ze zelfs driekwart minuut te pakken. Lang duurde dat echter niet, want enkele kilometers later kwam het peloton alweer op tien seconden.

Vinke reed een knappe etappe – foto: Cor Vos

Het laatste gaatje werd gedicht door een van de favorieten zelf, Grace Brown. De Australische, die op de Olympische Spelen in Parijs goud won in de tijdrit, legde een stevig tempo op. Demi Vollering was echter aandachtig en zat ogenschijnlijk makkelijk in het wiel. De Nederlandse van SD Worx-Protime nam daarna zelf de koppositie over en bracht zo wereldkampioene Lotte Kopecky in stelling.

Balsamo klopt Kopecky
Kopecky kon zo in een goede positie beginnen aan de sprint in de straten van Lausanne. De Belgische begon vervolgens als eerste de sprint, maar het was wel nog erg ver. Balsamo zat daarbovenop meteen in het wiel, waarna de Italiaanse wachtte tot de laatste honderden meters om op en over Kopecky te gaan. Balsamo won zo met duidelijk verschil, voor Kopecky en Liane Lippert. Met Nienke Vine (zesde) en Demi Vollering (achtste) eindigden er nog twee Nederlandse vrouwen in de top-10. Balsamo is vanzelfsprekend de eerste leidster in de Zwitserse etappekoers.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.