Elisa Longo Borghini houdt Lotte Kopecky af en stelt eindzege Giro d’Italia Women veilig, slotrit voor Le Court
foto: Cor Vos
zondag 14 juli 2024 om 14:27

Elisa Longo Borghini houdt Lotte Kopecky af en stelt eindzege Giro d’Italia Women veilig, slotrit voor Le Court

Elisa Longo Borghini heeft de Giro d’Italia Women op haar naam geschreven. De Italiaanse kampioene kon in de slotrit Lotte Kopecky afhouden, die uiteindelijk vrede moest nemen met de tweede plaats in het eindklassement. De slotrit ging naar Kimberley Le Court.

Alle ogen waren zondag gericht op Elisa Longo Borghini en Lotte Kopecky in Italië. Longo Borghini leidde namelijk het algemeen klassement, maar had slechts een luttele seconde voorsprong op Kopecky. Aan de streep waren natuurlijk bonificatieseconden te verdienen, waardoor een zeer spannende strijd verwacht werd.

De spanning zat ook de hele dag in het peloton. We kregen geen vroege vlucht te zien, maar wel een aantal demarrages. Ook Kopecky probeerde het, maar de wereldkampioene van SD Worx-Protime geraakte niet weg. Ze werd steeds vlot gecounterd, waardoor Kopecky na een tijdje haar focus verlegde op de eindsprint.

Longo Borghini in het wiel van Kopecky, dat beeld zagen we de hele dag – foto: Cor Vos

Kopecky terug naar de tekentafel
Haar team moest daarvoor wel alle zeilen bijzetten, want Ruth Edwards (Human Powered Health), Franziska Koch (dsm-firmenich PostNL) en Kimberley Le Court (AG Insurance-Soudal Team) hadden het hazenpad gekozen. De drie trokken met een minuut voorsprong de laatste tien kilometer in, waardoor er voor Kopecky op dat moment geen seconden meer te verdienen waren aan de streep.

De voorsprong van de koploopsters werd in de lastige finale snel minder. Dat was volledig te danken aan Kopecky, die op kop beukte van het groep met favorieten. Na een tijdje werd het echter duidelijk dat ze niet meer bij de drie leidsters gingen komen. Kopecky ging dan ook van de kop, zij probeerde zich te sparen om in de slotkilometer een ultieme poging te doen om Longo Borghini overboord te gooien.

De drie leidsters – foto: Cor Vos

Longo Borghini pakt de eindzege
Edwards, Koch en Le Court gingen met z’n drieën de slotkilometer in. Het werd een spannende strijd, vooral tussen Edwards en Le Court. Uiteindelijk was het Le Court die overtuigend het sprintje regelde en zo voor een historische zege zorgde. Le Court is namelijk de eerste renster uit Mauritius die op dit niveau kan winnen.

En de strijd voor het eindklassement? Wel, Kopecky probeerde het natuurlijk nog een keer. De Belgische versnelde in de lastige slotkilometer, maar Longo Borghini plakte aan haar achterwiel. In de laatste honderden meters kon de Italiaanse nog een sprintje trekken, waardoor ze haar eindzege kon veiligstellen. Kopecky kwam wat later binnen en moest vrede nemen met plek twee. De derde plaats in het eindklassement was weggelegd voor Neve Bradbury.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.